През последните дни сме свидетели на поредица от хакерски атаки срещу редица американски федерални агенции. Извършителите вероятно са свързани с Русия, а една от новите атаки е срещу ведомсства, които са отговорни за ядрените оръжия на САЩ.

Нападението срещу Националната администрация за ядрена сигурност и Министерството на енергетиката на САЩ изглежда са част от целите на мащабен и продължителен опит за хакване на критична американска инфраструктура, смятат наблюдатели.

Става въпрос за кибератака, която според експертите е сред най-лошите в американската история. И въпреки че тя е била само частично успешна, разкрива някои сериозни пробойни в сигурността на американските държавни информационни системи.

Длъжностни лица съобщиха, че хакерите са получили тревожни нива на достъп до Федералната комисия за енергийно регулиране, но увериха, че самите ядрени оръжия остават в безопасност.

Към този момент разследването е установило, че зловредният софтуер е изолиран само в бизнес мрежи и не е засегнал основните функции на институциите, свързани с националната сигурност.

Експертите все още не са успели да докажат категорично, че атаката произхожда от Русия. Събитията обаче със сигурност ще повлияят и ще внесат нова доза напрежение в и без това обтегнатите отношения с Москва.