Най-голямата досега в историята на "Фейсбук" хакерска атака беше разкрита на 25 септември. Твърди се, че засегнатите са били 50 милиона души.

Огромна част от потребителите на социалната мрежа у нас - около 2,5 милиона, са били изхвърлени от Фейсбук и е трябвало отново да въведат данните си за влизане в нея, съобщиха източници от сектора за киберсигурност в ГДБОП.

Причината е, че те са били онлайн, докато Фейсбук е обновявал системите си за сигурност след атаката.

"Когато се появи такъв проблем, трябва да се погледне от различни гледни точки. От гледна точка на Фейсбук това е най-голямата уязвимост, която някога е намирана в социалната мрежа. Моята версия, обаче, е, че е инсценировка, тъй като когато се случи хакерска атака, трябва да има някакви доказателства. Такива обаче няма", коментира пред Нова телевизия етичният хакер Ростислав Петров.

По думите му целта е да се замаже предишният голям скандал, който се разрази около Фейсбук заради изтичането на данни на потребителите на социалната мрежа.

"Когато се е случила хакерската атака, никой не излезе да каже колко профила са компрометирани и как се е случило това. Не се казва и за колко време се е случила тя. Всички тези неща не са достоверни", на мнение е Петров.

Той обясни още, че профилът може да бъде хакнат по много начини, дори и редовно да си сменяме паролата. В този смисъл това не е гаранция за сигурност.