Те събират данни, показващи местоположението, възрастта, пола и друга лична информация за играча, според тайни документи на британското разузнаване, пише "New York Times", цитиран от "Фокус".

В обхващащото цялата планета разузнаване за терористи и други мишени, американската Агенция за национална сигурност (АНС) и британските й партньори са се опитвали да използват базови продукти на модерните телекомуникации.

С всяка нова технологична генерация, все повече лични данни попадат в мрежите, където шпионите могат да ги събират.

Тайните, неразкрити досега документи, предоставени от бившия служител на АНС Едуард Сноудън са публикувани в "New York Times", "Guardian" и "ProPublica". Според тях, едни от най-ценните инструменти за разузнаване са т.нар. „пропускащи” (leaky) приложения, които съдържат почти всичко – от индентификационния код на смартфона до местоположението на потребителя му.

Шпионските агенции са събирали информация от всякакви приложения – от популярната игра Angry Birds и услугатата Google Maps до Facebook, Flickr и Twitter.

Съществуването и обхватът на събирането на мобилни данни от страна на американското и британското правителства вече са известни, но последните документи хвърлят нова светлина върху това колко далече стигат тези практики.

Инициативата за мобилни приложения на двете шпионски агенции е започнала през 2007 година, когато АНС получи увеличение на бюджета си от 204 на 767 милиона долара.

IT гигантите осветляват повече данни за шпионажа