Пореден скандал около Facebook и защитата на личните данни на потребителите. Оказва се, че експертът по киберсигурност Саням Джайн е открил незащитена база данни, в която е имало телефонните номера и други лични данни на около 419 млн. потребители на социалната мрежа, съобщава TechCrunch.

Освен номера, в базата има идентификатори за профилите на потребителите във Facebook, а в някои случаи са видими и самите имена, държава и пол на потребителя. В списъка има и данните на известни личности, добавя още експертът. Сървърът не е част от мрежата на Facebook и не е ясно как данните са се появили там.

Говорител на Facebook коментира пред Engadget, че базата данни не е на компанията, а е информация, която е била взета чрез уязвимост. Тя е била отстранена още през април миналата година. Според компанията голяма част от информацията в базата данни е дублирана, така че реалният брой засегнати профили е по-скоро около половината.

Facebook казва още, че данните са стари, като са взети преди да се махне възможността да се търсят хора по телефонен номер. Все пак, доста хора задържат номерата си дълго време, така че може да станат жертви на опити за измами. Най-голям е броят на засегнатите в САЩ - 133 млн. души и Виетнам - 50 млн. души.