Вероятно за мнозина е интересно да узнаят какви телефони използват световните лидери. Това не винаги е лесно, но все пак в медиите изтичат оскъдни информации, както е в случая с руския президент Владимир Путин, предава technews.bg.

Вестник "Московски комсомолец" е успял да интервюира източник от Кремъл по тази тема и разкрива някои подробности за телефона на президента на Русия.

Според източника, Владимир Путин не използва обикновен телефон. Устройството е по-дебело от конвенционалните смартфони, вероятно защото е добре защитено, включително от изкривяване на сигнала и подслушване.

Събеседникът на изданието посочва също, че Федералната служба за комуникации на Русия, която оперира с военни спътници, отговаря за телефонните разговори на президента. Следователно, дори ако някой улови сигнала, той няма да може да го декриптира.

Вероятността официален разговор между Путин и Тръмп, например, да бъде прихванат и подслушан е нулева, казва източникът. Не се уточнява обаче какъв модел телефон използва руският президент.

От Кремъл обаче уточниха, че телефонът не бил "чак толкова дебел". Преди около година говорителят на президентството - Дмитрий Песков, заяви, че Путин не ползва смартфони. За разлика от Доналд Тръмп, руският ръководител не е фен на социалните мрежи и не споделя посланията си там.