Китай ще засили усилията си за изграждане на "цивилизован" интернет. Според онлайн регулаторът на страната платформата трябва да се използва повече за насърчаването на "партийни принципи и социалистически ценности".

Според Жуан Ронгуен, директор на Китайската администрация за киберпространство, подобни усилия са важни за създаването на "модерна социалистическа страна". Той отбелязва, че Китай има повече от 1 милиард нетизени и е най-голямото дигитално общество в света, предава "Ройтерс".

За Ронгуен е важно китайските потребители на интернет да се развиват интелектуално и духовно в правилната посока, а не да "губят цивилизоваността си".

"Добрите модели за подражание трябва да бъдат по-добре рекламирани и младите потребители на интернет трябва да бъдат насочени да развиват добри навици за киберсигурност вместо поведение, подобно на кибертормоз", каза той, добавяйки, че интернет фирмите трябва да подобрят необходимата си самодисциплина.

Ако интернет се използва правилно, то това ще позволи на "иновативните принципи на партията да "летят в домовете на обикновените хора", завършва Ронгуен.

Чуждестранни коментатори обаче смятат, че китайските регулатори се опитват допълнително да затегнат контрола върху обществото и интернет, използвайки за претекст налагането на по-морално и положително онлайн поведение.

Ситуацията обаче не е по-различна на Запад.

Facebook, Instagram, YouTube и останалите социални мрежи и сайтове също преследват "нецивилизованото поведение онлайн", премахвайки междувременно редица клипове, мнения и коментари противоречащи на "установените ценности".

Контролът върху интернет ще става все по затегнат и от двете страни на бариерата в зараждащата се нова студена война между Вашингтон и Пекин.