Повече от 20 милиона души от Еквадор, включително 7 милиона непълнолетни, са засегнати от масов теч на лични данни, разкрит от компанията за онлайн сигурност, vpnMentor, по време на рутинен проект.

Населението на Еквадор е малко над 16 милиона души, което означава, че засегнати са почти всички, включително непълнолетните. Фактът, че течът обхваща не 16, а 20 милиона души, се обяснява с това, че са изтекли данните и на починали хора.

Според доклада на фирмата vpnMentor , изтичането е засечено при незащитен сървър в Маями, който е собственост на еквадорската копмания Novaestrat. От ZDNet разкриват, че компанията е оставила сървъра без каквато и да било парола.

Личните данни на еквадорците, станали достъпни онлайн са: пълните имена, дата и място на раждане, домашен и e-mail адрес, идентификационни номера, данъчни идентификационни номера, служебна информация и др. Информационният обем на тези данни е около 18 GB.

Изтекла е и финансова информация, като статута на клиентите на банките, баланса по сметките им и техните кредити.

Дори информация за създателя на Wikileaks - Джулиан Асанж, e открита измежду изтеклите данни. На Асанж бе дадено политическо убежище в Еквадор и той живя в посолство на южноамериканската страна в Лондон от 2012 до началото на тази година, когато бе предаден на органите на властта във Великобритания.

От vpnMentor заявяват, че достъпът до базата данни е прекратен, но щетата вече е нанесена и изтеклата информация може да е в ръцете на злонамерени хора и киберпрестъпници.

Рискът от кражба на личността, финансови измами и други заплахи за сигурността в Еквадор е нараснал значително след теча.

Домът на на Уилиам Роберто Г. от компанията Novaestrat е бил претърсен от полицията в понеделник, а той самият е задържан.

Министерството по телекомуникации заявява че инцидента не е в резултат от кибератака или хакване на базата данни. От правителството допълват, че системите за сигурност в държавните институции са достатъчно актуални, за да засекат и прекратят подобни инциденти и кибератаки.

Cпopeд paзcлeдвaщитe, Nоvаеѕtrаt e cъбиpaлa личнa инфopмaция зa житeлитe нa Eĸвaдop пo вpeмe нa изпълнeниeтo нa няĸoи дъpжaвни пopъчĸи и имeннo тoгaвa ĸoмпaниятa e пoлyчилa дocтъп дo ĸoнфидeнциaлнитe дaнни нa житeлитe нa Eĸвaдop.