Twitter не е единствената социална мрежа, която ще трябва да съкрати няколко хиляди души през тази година. Съоснователят на социалната мрежа Джак Дорси вече заяви, че намаляването на персонала на Twitter почти наполовина се дължи отчасти на ранния му оптимизъм, а сега подобно признание е направено на вътрешна среща на Meta Platforms от Марк Зукърбърг, ако се вярва на източниците от компанията.

Техните показания са цитирани от The Wall Street Journal, който твърди, че Meta Platforms ще направи официално съобщение за съкращаването на няколко хиляди служители още днес, а засегнатите служители вече са започнали да получават известия от преките си ръководители. Обхватът на съкращенията на персонала в Meta Platforms, която в края на септември имаше 87 000 служители, може да бъде не само най-големият в индустрията през тази година, но и първото подобно действие в 18-годишната история на Facebook.

В обръщението си към подчинените си, както отбелязва източникът, Марк Зукърбърг признава отговорността за грешките в развитието на компанията и казва, че именно прекомерният му оптимизъм за растежа на бизнеса е довел до твърде бързото разрастване на персонала му. Ръководителят на отдел "Човешки ресурси" на Meta Platforms Лори Голер заяви, че на всички съкратени служители ще бъдат изплатени най-малко по четири месечни заплати.

Според Зукърбърг най-големите съкращения ще бъдат в персонала на Meta, който се занимава с наемане на служители и взаимодействие с корпоративни клиенти. Непосредствено след срещата на ръководството изпълнителните директори започват да изпращат на подчинените си уведомления за предстоящите съкращения. Служителите на Meta започнаха предварително да създават общности на външни ресурси, където обсъждат най-добрите варианти за използване на обезщетението при напускане.