Макар че браузърът Internet Explorer е на доизживяване, загърбен от Microsoft преди четири години за сметка на Edge, много потребители, вкл. от средите на бизнеса, продължават да използват този продукт. Това обаче крие рискове, ако съдим по скорошна блог публикация на специалист от самата Microsoft, предава technews.bg.

Браузърът, който Microsoft налага с операционната система Windows 10, е Edge. Но заедно с него компанията държи интегриран в актуалната си платформа и остарелия Internet Explorer, за да осигури желаната съвместимост с някои приложения на потребителите.

Крис Джексън, експерт по киберсигурност в подразделението за Windows в Microsoft, публикува наскоро статия със заглавие "Рисковете от използване на Internet Explorer като браузър по подразбиране". Той фактически приканва потребителите да прекратят използването на IE, тъй като браузърът не е напълно съвместим със съвременните уеб стандарти и употребата му е свързана с рискове.

Специалистът на Microsoft уточнява, че Internet Explorer е оставен в Windows 10 единствено от съображения за съвместимост с някои по-стари уеб приложения, а не да бъде използван ежедневно от потребителите като браузър по подразбиране.

Microsoft се опитва всячески да накара бизнес потребителите да обновят остарелите си уеб приложения, които все още разчитат на Internet Explorer, но това не е лесна задача. Много ИТ администратори предпочитат да не правят промени в работещите системи и така приложенията продължават да използват Internet Explorer.