Microsoft призна, че е грешала относно отворения код. Компанията се бореше десетилетия наред с него, както и с операционната система Linux.

Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмер заяви през 2001 г., че "Linux е рак, който се привързва (в смисъл на интелектуална собственост към всичко), до което се докосне". Някои служители тогава сравняваха open source проектите със своеобразен софтуерен комунизъм.

Сега президентът на Microsoft Брад Смит смята, че компанията е сгрешила.

"Microsoft беше на грешната страна на историята, когатоотвореният код се превърна в реалност в началото на този век", каза Смит в скорошно събитие на MIT. Смит е в Microsoft повече от 25 години и е един от висшите адвокати на компанията по време на битките си със софтуер с отворен код.

"Добрата новина е, че ако животът е достатъчно дълъг и идва време, в което разбирате, че трябва да промените", добави Смит.

Microsoft със сигурност е далеч от дните, в които наричаше Linux враг. Кампанията днес е най-големият партньор на много open source проекти и си сътрудничи с Linux, вместо да се конкурира с него. Финансовите резултати от това решение също са доста по-добри за компанията. Един от най-големите успехи на Microsoft в сферата на отворения код е GitHub