Американската организация с нестопанска цел Tor Project пусна значима актуализация на своя специализиран браузър, който е създаден за безопасно и анонимно навигиране в интернет. Новият браузър преодолява интернет цензурата в страни, в които властите успяваха да блокират Tor, предава technews.bg.

Версия Tor Browser 10.5 се базира на Mozilla Firefox 78 и идва с подобрени възможности за заобикаляне на онлайн цензурата. Сега потребителите от държави, в които Tor е блокиран от властите, могат лесно да заобиколят това ограничение.

За целта е достатъчно да активират една функция в настройките на браузъра, което може да се направи с няколко клика с мишката. Работата на браузъра е обезпечена от обширната прокси мрежа на Snowflake.

Мрежата се подкрепя от потребители-доброволци от "свободни страни" с ниско ниво на интернет цензура. Присъединяването към мрежата не изисква специални умения или финансови инвестиции - достатъчно е да се инсталира специално разширение на браузъра за Chrome или Firefox.

В допълнение към подобрените антицензурни функции, Tor Browser 10.5 има актуализиран интерфейс на диалоговия прозорец за първото свързване към мрежата. Освен това анонимният браузър предупреждава потребителите, ако скритият сайт, който посещават, използва остарели технологии и скоро ще стане недостъпен.

Tor представлява система от сървъри, която поддържа технология за анонимен обмен на информация през компютърната мрежа. Браузърът дава възможност на потребителя да остане инкогнито в интернет и защитава трафика му от анализ.

Новият транспортен механизъм в Tor Browser 10 се нарича Snowflake. Технологията разчита на едноименната доброволческа мрежа от прокси сървъри - твърди се, че броят им е около 8000. Взаимодействието с прокси се осъществява с помощта на протокола P2P WebRTC.

Интересна характеристика на мрежата, която ѝ позволява да набира членове много бързо, е лекотата на настройка на сървъра. Всъщност не се изисква конфигурация - доброволецът просто трябва да инсталира добавка за Chrome или Firefox, която действа като прокси сървър, когато браузърът работи.

По този начин се формира постоянно променяща се мрежа от прокси сървъри, която поради своето естество не е лесно да бъде блокирана - IP адресите на доброволците в много случаи се променят редовно, някои от тях използват различни точки за достъп, включително обществени.

Важно е единствено собствениците на проксита Snowflake да останат на територията на страни с ниско ниво на интернет цензура, в противен случай приносът им към общата кауза ще бъде практически нулев.