Facebook бързо може да цензурира и най-невинния пост, но за сметка на това с готовност пуска реклами за пристрастяващо лекарство,забранено в много страни. Всичко това подчертава неравномерното модериране в платформата, пише Futurism.

Лекарството е фенибут е психоактивно вещество, създадено преди 60 години в СССР. То се ползва за лечение на тревожност и безсъние. Но пристрастяващия му ефект е довел до забраната му в Германия, Франция, Италия, Унгария, Австралия и редица други държави.

В Америка ситуацията по-странна, защото фенибут е класифициран като хранителна добавка. Science.bio пуска реклами във Facebook, продаващи веществото.

Информацията за "страничните ефекти" може да се открие с дребен шрифт на сайта на компанията, където с малки букви е посочено, че фенибутът се "продава само за лабораторни изследвания" и "не е за човешка консумация, нито за медицинска, ветеринарна или домакинска употреба."

Тази реклама не е прецедент. Канадската национална поща съобщи още през март, че Facebook позволява реклами на LSD, психоактивни  гъби и други незаконни вещества.

Говорител на Meta каза пред репортери в National Post, че тези реклами не са разрешени и отбеляза, че платформата ще свали тези реклами от нюзфийда. Те обаче останаха там ден след като Meta изпрати своите коментари до репортери.

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО