Тест на пекинската компания Tianbing, известна още като Space Pioneer, осъществи наземен статичен тест на новата си ракета Tianlong-3. Около 5 секунди след старта на двигателите нещо в сглобката е поддало и ракетата е излетяла непредвидено.

Полетът ѝ продължава около 30 секунди. За това време се случва авария с един от 9-те двигатели. Тя най-вероятно е причинена от отломки при непредвиденото излитане. По-късно системите са се задействали, спирайки двигателите. Така ракетата завършва полета си с мощна експлозия, при падането си в близката планина.

"След излитане бордовият компютър автоматично се изключи и ракетата падна в безлюден терен на 1,5 километра югозападно от тестовия стенд", се казва в изявлението на компанията. "Тялото на ракетата се разпадна след падане в планината."

Както показва видео от китайски новинарски издания и социални медии, ракетата е паднала в гориста местност на хълмовете около 800-хилядния град Гонги. Както компанията, така и местните власти потвърдиха, че никой не е пострадал при инцидента. Причиненият горски пожар впоследствие е бил потушен.

Както отбелязват Business Insider и други издания, двустепенната структура на ракетата Tianlong-3 е замислена като съперник на ракетата Falcon 9 на SpaceX. Двете ракети имат сходни параметри, а акцентът е върху многократната употреба.