Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработиха нов протезен крак, който може да се контролира чрез мозъчни сигнали. Постижението им значително ще подобри ходенето с бионичен крайник за хора с ампутации.

Както е описано подробно в нова статия, публикувана в списанието Nature Medicine, изследователите откриват, че тяхната "невропротеза" увеличава скоростта на ходене с цели 41 процента в сравнение с контролна група, която е получила конвенционални протези, "позволявайки еквивалентни пикови скорости на хора без ампутация на крака. "

Още по-добре, подобно устройство може да се адаптира в реално време към различни среди като "наклонове, стълби и препречени пътища", твърдят изследователите.

 

Съавторът на изследването Хю Хер е с двойна ампутация. Той е и съдиректор на MIT Center for Bionics, а опитът му в направата на протези от ново поколение е много голям.

"Никой не е успял да покаже това ниво на мозъчен контрол, което създава естествена походка, при която нервната система на човека контролира движението, а не роботизиран алгоритъм за управление", казва той.

Новата протеза работи чрез откриване на сигнали, които мозъкът на потребителя изпраща до остатъчния крайник. Чрез директно преобразуване на тези сигнали в движение, изследователите установиха, че ходенето е значително подобрено.

Хю Хер заявява, че е готов да се превърне в един от първите пациенти с новия вид протези.