Южнокорейският гигант "Самсунг електроникс" (Samsung Electronics) прогнозира днес повече от 15-кратно увеличение на оперативната си печалба за второто тримесечие, тъй като възстановяването на цените на полупроводниците, водено от бума на изкуствения интелект (AI), вдигна печалбите от ниската база преди година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-големият в света производител на чипове памет, смартфони и телевизори изчисли, че оперативната му печалба е нараснала от 670 милиарда вона миналата година, до 10,4 трилиона вона (7,54 милиарда долара) през тримесечието, приключило на 30 юни.

Прогнозираната печалбата надминва средната оценка на анализаторите от 8,8 трилиона вона, според данни на "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group -LSEG).

Тримесечието беше най-печелившото от третото тримесечие на 2022 година.

Приходите вероятно са нараснали с 23 на сто през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година, до 74 трилиона вона, заявиха от "Самсунг".

Акциите на компанията се повишиха с 1,2 на сто след направените прогнози, срещу ръст от 0,4 на сто увеличаване на пазара.

Компанията трябва да публикува подробни печалби за второто тримесечие на 31 юли.

Ключовото подразделение на "Самсунг" за полупроводници вероятно отчете втората си поредна тримесечна печалба, подобрявайки се спрямо първото тримесечие, тъй като цените на чиповете с памет продължават да растат от средата на 2022 до края на 2023 година, причинено от слабото следпандемично търсене на устройства, които използват чиповете.

Експлозивното търсене на памет чипове с произволен достъп (DRAM) от висок клас, като чипове с памет с висока честотна лента (HBM), използвани в изкуствения интелект, както и чипове, използвани в сървъри на центрове за данни и устройства, които управляват услуги, свързани с него, помогнаха за повишаване на цените на чиповете, казаха анализатори.

През второто тримесечие цените на чипове памет с произволен достъп се увеличиха между 13-18 на сто спрямо предходното тримесечие, използвани в технологичните устройства, и с 15-20 на сто за NAND флаш паметите, използвани за съхранение на данни, по данни на компанията за маркетингови изследвания "ТрендФорс" (TrendForce).

Но покачването на цените на чиповете с памет може да се забави през третото тримесечие, като "ТрендФорс" прогнозира увеличение на цените от 5 до 10 на сто за конвенционалните DRAM и NAND флаш чипове, тъй като търсенето на по-стари чипове, от пазара на потребителска електроника, остава слабо.

Акциите на "Самсунг" се повишиха с 8 на сто от началото на годината, в сравнение с ръста на акциите на южнокорейския си конкурент "Ес Кей Хайникс" (SK Hynix), които нараснаха с 63 на сто за същия период.