Учените откриха нов мозъчен път, който играе роля в предизвикването на главоболие. Това е напредък, който може да доведе до създаване на нови лекарства за мигрена, съобщи "Индипендънт", цитиран от БТА.

Около един на всеки 10 души в света страда от мигрена. Една четвърт от пациентите изпитват и сетивни смущения - аура (светлинни проблясъци, слепи петна, изтръпване и двойно виждане, които могат да се появят от пет до 60 минути преди главоболието).

Учените смятат, че основен причинител на мигрената е вълна на потискане на мозъчната активност. Точният механизъм засега е неясен.

Новото проучване, публикувано в списание Science, обяснява как потокът от течности в мозъка и разпространяващата се вълна от нарушения на сигнала предизвикват мигрена и аура.

Изследователи от университета в Рочестър, САЩ, смятат, че откритията могат да послужат като основа за нов клас лекарства за мигрена. "Това ни предоставя множество нови цели за потискане на активирането на сетивните нерви, за да предотвратим и лекуваме мигрена и да подсилим съществуващите терапии", каза съавторът на изследването Майкен Нидергард.

Учените знаят, че аурата се причинява при намалени нива на кислород и нарушен приток на кръв в част от мозъка. Това се случва, когато мозъчните клетки са временно деполяризирани поради дифузията на молекули като глутамат и калий. Подобно смущение може да се разпространява като вълна и когато засегне мястото в мозъка, което отговаря за зрението, причинява визуални симптоми като аурата преди настъпващо главоболие.

Изследователите откриха нов път, по който тези сигнали могат да се придвижват. Те се надяват, че откритието им за начина, по който се активират нервите по този път, може да доведе до нови лекарствени цели. "Сред идентифицираните молекули има такива, които вече са били свързвани с мигрената, но не знаехме точно как и къде се проявява действието, предизвикващо мигрена", казва Мартин Каг Расмусен, друг автор на изследването.

Учените се надяват, че новоидентифицираните потенциални лекарствени цели могат да бъдат от полза за голям брой пациенти, които не реагират на наличните терапии за мигрена.