Китайският премиер Ли Цян призова днес за международно сътрудничество и по-голяма откритост в областта на изкуствения интелект (ИИ) на фона на нарастващото съперничество между Пекин и Вашингтон в стратегическия сектор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Китайските компании се опитват да настигнат американските си конкуренти, особено в областта на генеративния изкуствен интелект - сфера, в която изобретатели от азиатския гигант са подали по-голямата част от международните патенти, съобщи ООН вчера.

ИИ носи потенциал за широк спектър от приложения - от разпознаване на глас до управление на данни, както и за задълбочен анализ на фалшиви видеоклипове, шпионаж и военни приложения.

Именно рисковете, свързани с последните две сфери накараха САЩ да ограничат износа за Китай на някои от най-мощните чипове, особено такива, които се използват при разработването на ИИ.

В този контекст китайският премиер Ли Цян призова страните да възприемат "по-отворен начин на мислене" и да насърчават международното сътрудничество в областта на изкуствения интелект.

"Всяка страна има свои собствени предимства в областта на технологиите, данните и пазара на ИИ. Затова трябва да си сътрудничим и да обединим усилията си", заяви той в Шанхай при откриването на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC).

Очаква се китайските високотехнологични компании да представят голям брой нови продукти, използващи изкуствен интелект, по време на международното изложение, което се провежда всяка година от 2018 г. насам.

В речта си китайският министър-председател също така призова държавите да насърчават "трансграничния поток от данни, свободната търговия с оборудване и инфраструктурната свързаност".

Той предупреди, че рисковете около бързото развитие на технологиите, свързани с изкуствения интелект, също ще изискват консултации на международно равнище и призова за създаване на глобална регулация на изкуствения интелект, особено по отношение на техническите стандарти.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО