Повече патенти, свързани с генеративния изкуствен интелект (генериращ съдържание софтуер - текст, изображение и др.), основан на модели за машинно обучение - бел. ред.), се подават от Китай всяка година от 2017 г. насам, отколкото от целия останал свят, съобщи Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) към ООН в Женева в сряда, предават ДПА и БТА.

Примерите включват приложения за изкуствен интелект (AI) като ChatGPT или Gemini.

Според WIPO компании и институти от Китай са регистрирали повече от 38 000 патента в областта на генеративния AI през 10-те години до 2023 г.

Далеч назад са САЩ с 6300, следвани от Южна Корея, Япония и Индия. Великобритания е на пето място със 714, следвана плътно от Германия със 708, която според WIPO е регистрирала повече патенти от Обединеното кралство през последните години.

Увеличаването на патентните заявки в световен мащаб също показва, че секторът процъфтява. Според WIPO между 2014 г. и 2023 г. е имало общо 54 000 патентни заявки в областта на генеративния AI, но над една четвърт от тях са били подадени само през изминалата година.

"Генеративният AI се появи като технология, променяща играта, с потенциала да трансформира начина, по който работим, живеем и играем", каза генералният директор на WIPO Дарън Танг.