Международният експериментален термоядрен реактор ИТЕР (ITER) в Южна Франция, който би трябвало да доведе до революция в производството на електроенергия, ще претърпи забавяне от най-малко осем години и цената му ще се увеличи с "милиарди евро", заяви днес генералният директор на проекта Пиетро Барабаски, цитиран от Франс прес и БТА.

Датата на първото производство на свръхгореща плазма, която е от съществено значение за термоядрения синтез, първоначално планирано за 2025 година, се отлага поне за 2033 година, а забавянията и ремонтите на дефектни части ще доведат до допълнителни разходи, които в момента се оценяват на "пет милиарда" евро. Това посочи Барабаски по време пресконференция за представяне на новия график на проекта, базиран в научноизследователския център Кадараш (Cadarache) в Югоизточна Франция.

Последният краен срок предвижда производството на "пълна магнитна енергия" да се случи до 2036 година, при първоначално планирана 2033 година, като графикът датира от 2016 година.

На среща на борда в края на юни партньорските страни Китай, Южна Корея, САЩ, Индия, Япония, Европейският съюз и Русия се съгласиха да продължат проекта според този нов график, допълни Барабаски.

Съветът все още трябва да вземе решение по искането за допълнително финансиране в размер на "пет милиарда евро", каза той.

Това решение може да бъде взето на следващия съвет, насрочен за ноември.

"Има забавяне, но ние вярваме, че правим това, което е правилно, за да постигнем целта с повече внимание към рисковете и минимизиране на общото забавяне на проекта", настоя Барабаски.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО