Военновъздушните сили на САЩ публикуваха видео от първия полет на техния авангарден безпилотен самолет XQ-67A. Клипът е направен на 28 февруари 2024 г. и показва как дронът кръжи в небето над летище Грей Бът Фийлд, Палмдейл, Калифорния.

XQ-67A се разработва от General Atomics и е планиран да подпомага пилотирани самолети в опасни мисии. Дронът може да носи оръжия, да има допълнителни радари и ако трябва - да "поема огън".

Прототипът показва потенциала за създаването на "безпилотна платформа за умножаване на силата". Освен това от General Atomics искат да тестват възможностите си за направата на евтин и бърз за производство модулен дизайн.

Базиран на XQ-58A Valkyrie, XQ-67A е предназначен да работи с проектите X-62 VISTA и F-16 VENOM на Центъра за изпитания на военновъздушните сили, за да даде тласък на развитието на автономни авиационни системи както за дронове, така и за самолети.

Крайната цел е създаването на безпилотна флотилия от самолети, които ще се направляват от пилотите. Междувременно последните ще се превърнат повече във фронтови офицери, а не в директни изпълнители на мисиите си.

Първият полет на XQ-67A може да се види по-долу: