Всяка година броят на компютърните атаки срещу руската армия от други страни се увеличава средно с 12%. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред Съвета на федерацията, предаде ТАСС, цитирана от Russia Beyond.

"През последните три години над 25 000 високотехнологични компютърни атаки от чужбина са извършени върху информационната инфраструктура на въоръжените сили. В същото време техният брой се увеличава средно с 12%", каза той.

Според Шойгу информационното пространство "се е превърнало в още една арена за военни действия". Русия, подчерта министърът, е готова за този двубой. Шойгу отбеляза, че МО е създало надеждна система за защита на информационните ресурси, осигуряваща висока стабилност на системата за военно командване и контрол. "Всички атаки са неутрализирани", подчерта Шойгу.

Министърът на отбраната добави, че се води активно противодействие на фалшивите новини. Според него западните страни редовно обвиняват Русия за намеса в изборите в САЩ, хакерски атаки, укриване на военни жертви и други.

"В нашата страна те са поддържани от прозападно опозиционно подразделение, което редовно се обучава в чужбина", добави Шойгу, като отбеляза, че въпросните активисти се опитват да проникнат във военни съоръжения, да вербуват родственици и свидетели, "влизат в болниците, където са нашите ранени, в гробищата, по паметниците", криейки се зад законите за медиите.

Тази област, убеден е Шойгу, "изисква допълнително законодателно регулиране".