Калифорнийски съдия отхвърли жалбата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп срещу "Туитър", който го изхвърли от социалната мрежа заради подстрекаване към насилие през януари 2021 г., предадоха световните агенции.

Милиардерът републиканец обвинява "Туитър", че цензурира хората и нарушава правото им на свобода на словото, гарантирано в конституцията на САЩ. Но според съдията Джеймс Донато "Туитър" е частна компания и първата поправка на конституцията не се касае за нея, а само за рестрикции върху свободата на словото, налагани от правителството.

Регламентът на платформата "Туитър" й дава правото да действа, както прецени за правилно независимо от акаунта или от съдържанието, или мотива, а дори и може и без мотив, допълни съдията.

На Тръмп бе забранен достъп до големите мрежи ("Туитър", "Фейсбук" и "ЮТюб") след щурма на негови привърженици в Конгреса на 6 януари 2021 г., припомня dariknews. Той е обвиняван, че го е насърчил.

Преди да бъде изгонен от "Туитър" Тръмп имаше там около 89 милиона абонати и се обръщаше към тях всеки ден.

Същевременно по време на митинг в Пенсилвания Тръмп заяви, че действаща администрация си няма и понятие как правилно да говори с Владимир Путин, а просто говори "неправилни неща в неподходящо време".