Няколко американски правителствени агенции издадоха съвместно предупреждение, в което съобщават за откриването на набор от злонамерени киберинструменти, създадени от неназовани лица, способни да саботират енергийния сектор и други индустрии от ключово значение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В предупреждението на министерствата на енергетиката и вътрешната сигурност, ФБР и Агенцията за национална сигурност не се посочват имената на създателите и не се предлагат подробности за установената заплаха. Техни партньори от частния сектор в областта на киберсигурността обаче казват, че доказателствата сочат, че Русия стои зад зловредния софтуер.

Една от фирмите за киберсигурност определи инструментите като "изключително редки и опасни", a според представител на друга компания те са били така конфигурирани, че първоначално да бъдат насочени към обекти за втечнен природен газ и електрическа енергия в Северна Америка.

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност, която публикува предупреждението, не идентифицира извършителя на заплахата.

Правителството на САЩ предупреди отраслите от критичната инфраструктура да се подготвят за възможни кибератаки от страна на Русия като ответна мярка за строгите икономически санкции, наложени на Москва в отговор на нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, посочва още АП.