Учени от Станфордския университет в Калифорния са съставили алгоритъм, който определя сексуалната ориентация с удивителна точност само по снимка. Софтуерът е базиран на анализа на повече от 35 000 изображения на лица от сайтове за запознанства, съобщава Next Web, цитирана от факти.бг.

Алгоритъмът разпознава сексуалната ориентация по една снимка с точност 81% при мъжете и 74% при жените. Ако фотографиите на човека са пет, прецизността нараства на 91% и 83%, съответно за мъжки и женски лица. Идентификацията "на живо" е значително по-неточна и програмата познава интимните предпочитания на човека само в 61% и 54% при двата пола.

Разработчиците на софтуера Михаил Косински и Илун Ван са компилирали данни за сексуалната ориентация, посочена от самите потребители в сайтовете за запознанства. От тази информация с помощта на невронни мрежи са съставени композитни изображения с характерните черти на лицата от всяка група.

Оказва се, че мъжете, които предпочитат собствения си пол, имат по-женствени черти, по-тесни челюсти, по-дълги носове и по-големи чела от хетеросексуалните. Жените с хомосексуална ориентация пък се отличават с по-масивни челюсти и по-малки чела.