Новият инструмент "Embedded Viewer" дава възможност на потребителите да търсят и споделят снимки на Getty на интернет страници, блогове и в социални медии, пише PC Magazine, цитиран от "Фокус".

Процедурата е лесна - потребителите трябва да копират кода на желаната от тях снимка и след това да го вмъкнат в изходния код на уебсайта си.

Инструментът е насочен към редакторска употреба за събития, които са важни от гледна точка на обществения интерес и не цялото съдържание на Getty е достъпно.

В същото време потребителите нямат право да използват фотографиите за комерсиална употреба, като реклами, промоции или какъвто и да е вид спонсорство. Още една рестрикция са клеветнически, порнографски или други незаконни употреби.

Компанията си запазва правото да добавя или отстранява фотографии от свободната база и може да събира данни за начините, по които се използват снимките й.

С решението си Getty се опитва да използва нов подход към проблема, че години наред съдържанието й се копира без разрешение. Сега в изображенията й ще има информация за фотографа и обратен линк към Getty, където снимката може да бъде лицензирана за комерсиална употреба.

Професионалният фотокаталог вече отбелязва намаляване на приходите си, след споразумението, което позволява на потребителите на Pinterest да използват снимките му законно.