"Facebook и Instagram се изключиха мистериозно, а за един ден светът стана едно по-добро място", споделя Едуард Сноудън в Twitter.

"Facebook, WhatsApp и Instagram, които се сринаха едновременно. Това със сигурност изглежда като добър пример защо монополите са вредни и защо разбиването им е добра идея", допълва бившият служител на АНС.

В миналото Снудън също е бил голям критик на Facebook, наричайки компанията "шпиони под прикритие". По думите на експерта социалната мрежа събира огромно количество данни за всеки свои потребител, които подлежат на анализ.

Всеки, който разполага с тези данни и начин да ги анализира, ще познава отделния потребител по-добре от собственото му семейство. Политическите пристрастия, сексуалната ориентация, нивото на заплатата, интересите, посещаваните сайтове и дори местоположенията на всеки потребител могат да се разберат при необходимост.

В днешно време Сноудън обаче критикува Facebook не толкова за следенето, а заради ефекта на социалната мрежа върху обществото и индивида. По-думите му фалшивите новини, нарцисизма, заблудите са скритата цена, която плащаме за "безплатната услуга".