Бившият американски президент Доналд Тръмп пусна нов сайт. Съдържанието в него ще идва "директно от бюрото" му, става ясно от закачения най-горе в платформата клип.

Интерфейсът е подобен на този в Twitter и Facebook - потребителите ще могат да видят нюзфийда, където да получат достъп в хронологичен ред до всичко, което Тръмп е публикувал.

Потребителите могат да харесват и споделят съдържанието от сайта на Тръмп в други социални мрежи.

Профилите на Тръмп в Twitter, Facebook и YouTube бяха блокирани след бунтовете във Вашингтон през януари. Това на практика унищожи възможността на бившия американски президент да споделя своите мисли с широката публика. Тръмп държеше на пряката комуникация, а медиите често заглушаваха думите му. До началото на тази година профилът му в Twitter служеше като своеобразен прес център.

Сайтът на Тръмп е дело на Campaign Nucleus - компания за цифрови услуги, създадена от бившия мениджър на кампанията на президента - Брад Парскале. По същество той не е социална мрежа, защото в платформата за сега единствения профил е този на Тръмп. Името на сайта - DonaldJTrump.com - подсказва, че това едва ли ще се промени.

Платформата осигурява и лесен достъп на феновете на Тръмп до негови сувенири, като чаши и шапки.

Тръмп имаше 88 милиона последователи в Twitter, преди социалната мрежа да блокира профила на американския президент и да го забрани за постоянно. Това постави големи въпроси за бъдещето на свободата на словото и възможността да се осигурява чуваемост за широк спектър от мнения. Според защитниците на свободата в интернет социалните мрежи са действали като "голям брат", който е решил еднолично да наложи разбирането си за това кои мнения са опасни и кои безопасни. Много от критиците на Тръмп също не са съгласни с изтриването на президента, той като това нарушава принципите на американската конституция.

Днес надзорният съвет на Фейсбук остави в сила решението да се блокира акаунтът на бившия американски президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Дългоочакваното решение може да е знак за това как компанията ще се отнася в бъдеще към световни лидери, които нарушават правилата, отбелязва Ройтерс.

Фейсбук блокира за неопределено време достъпа на Тръмп до акаунтите му в едноименната социална мрежа, както и в мрежата Инстаграм заради опасения от бъдещи размирици след щурма от 6 януари срещу Конгреса от привърженици на милиардера. Още при блокирането на акаунтите шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг каза, че рискът да се позволи на президента да продължава да използва услугата, предлагана от компанията, е просто прекалено голям. После Фейсбук отнесе въпроса до неотдавна учредения си надзорен съвет, който включва учени, адвокати и правозащитници, за да решат те дали да запазят в сила забраната. Съветът беше създаден от Фейсбук като независим орган в отговор на критиките към компанията за справянето й с проблемните материали. Фейсбук поиска от съвета също да отправи препоръки как да се процедира с акаунтите на политическите лидери.

В последните години всички технологични платформи имаха проблеми с това как да се действа с политици и лидери, които нарушават ръководните им принципи. Фейсбук беше подложен на критиките както от тези, които смятат, че компанията трябва да изостави досегашния си подход спрямо политически изказвания, така и от онези, които мислят, че забраната на акаунтите на Тръмп е обезпокояваща проява на цензура.

Тръмп има окончателна забрана да ползва и Туитър, където имаше над 88 милиона последователи.