WhatsApp ще ограничи възможността на своите потребители да изпращат едно и също съобщение на повече от 5 души. Приложението, което е собственост на Facebook, прави това, за да ограничи разпространението на невярна информация, пише БиБиСи.

Всъщност, новата политика вече е в сила от 6 месеца в Индия. Повод за нея стават множество публични линчове и саморазправи, случили се в следствие на фалшиви новини. WhatsApp въведе промените и в Индонезия, която провежда избори този април.

Екипът, поддържащ приложението е заявил, че е анализирал обстойно резултатите от въведените в Индия промени, а шефовете са решили да ги приложат в останалия свят.

"Това ще помогне на WhatsApp да се съсредоточи върху персоналните съобщения между близки и познати. Ще продължим да слушаме отзивите на потребителите за техния опит и с течение на времето ще търсим нови начини за адресиране на вирусното съдържание", заявяват от компанията.

Междувременно е ограничен и броят на хората, които могат да участват в групов чат. Теоретично, един потребител може да препрати съобщение до 1280 човека, а не на до 5 120 души, както бе възможно до сега.

Съобщенията в WhatsApp се криптират и могат да се четат единствено от хората, участващи в разговора. Желанието на Facebook да следи за "вредно" съдържание, както и изявленията на някои правителства, подкрепящи по-строгия контрол над приложението, поставят под въпрос неговото криптиране и надеждност против шпиониране.