Новото поколение на Wi-Fi вече официално започва да навлиза на пазара. В понеделник Wi-Fi Alliance обяви, че започва програмата за сертифициране на Wi-Fi 6 устройства, съобщава CNET.

Вече има и няколко джаджи, които получават сертификат за съвместимост с Wi-Fi 6. Сред тях са няколко рутера, които вече са на пазара. Има и два смартфона - Samsung Galaxy Note 10 и iPhone 11. Броят на устройствата сега ще започне да се увеличава, като съвместимите ще имат логото на Wi-Fi 6 на опаковките си.

Wi-Fi 6 обещава до 40% по-високи скорости спрямо Wi-Fi 5. Има и нови функции като възможност за рутерите да работят с няколко клиента едновременно в един канал. Сигурността също е повишена с най-новото поколение WPA3. Добавя се поддръжка и на 160MHz канали и др. Целта е Wi-Fi 6 да бъде не само по-бърза и сигурна, но и да предлага по-добро качество на сигнала, по-голям обсег и др.

Повечето производители вече подготвят устройства, които да са съвместими с Wi-Fi 6. Първите от тях вече са на пазара или ще се появят тази година. Основният прилив от джаджи обаче ще започне през 2020 година.