От 20 ноември YouTube ще започне да предлага нов раздел "За вас" на страниците на каналите, адаптиран към предпочитанията на всеки зрител. Новата функция, подобна на механизмите на TikTok, ще предлага съдържание, подбрано въз основа на историята на гледане на даден потребител.

Преди стартирането на новата функция YouTube предлага на създателите на съдържание предварително да конфигурират настройките за раздела "За вас". В YouTube Studio, в раздела "Персонализиране" и подраздела "Оформление", създателите могат да определят какви типове съдържание - дълги видеоклипове, кратки клипове или предавания - ще се показват в този раздел. Това ще им позволи по-добре да адаптират предложенията към интересите и предпочитанията на аудиторията си.

През май тази година в канала Creator Insider, където служителите на YouTube водят открит диалог със създателите, беше публикуван видеоклип, в който се обявява тази функция. Продуктовият мениджър Ан Катрин Кюснер я представи като алтернатива на монотонната начална страница на канала. Според нея новият раздел ще бъде особено полезен за канали с разнообразно съдържание - различни теми, езици и видеоформати.

Персонализирането на съдържанието в YouTube открива нови хоризонти за ангажиране на аудиторията. Разделът "За вас" ще се превърне не само в инструмент за задържане на вниманието на зрителите, но и в платформа за повишаване на тяхната ангажираност. Това нововъведение може да окаже значително въздействие върху стратегиите за популяризиране на съдържанието и монетизирането му, като повиши залозите в конкуренцията за интересите на зрителите.