Новините за любителите на пиратските филми, игри и програми не са обещаващи, защото не функционират и други родни торент сайтове.

Освен zamunda.net, на 24.10 спряха да работят и конкурентните тракери zamunda.se и zelka.org.

Към този момент arenabg.com продължава да функционира, но някои потребители се оплакват от по-бавно отваряне на страниците.

Причината за спирането на Zamunda.Net все още не е напълно ясна.

Най-вероятната версия е
сайтът да е станал жертва на масираната DDoS атака от 21 октомври, която предизвика сривове в достъпа до някои от най-посещаваните сайтове в света.

Атаката е определяна за най-мощната в историята, като за пръв път са били използвани и устройства от категорията на "Интернет на Нещата".

Целта на хакерите са били сървърите на доставчика на домейн имена DYN, а атаката е станала благодарение на бот-мрежата Mirai.

Блокирани са били сайтове като Twitter, Reddit, The New York Times, Fox News и още много други новинарски сайтове. Някой виждат конспирация, според която хакерите са искали да попречат на хората да прочетат изтеклите имейли на Хилъри Клинтън в Wikileaks, а според други са замесени руснаците.

Въпреки това, изброените по-горе сайтове вече са достъпни, а блокирането на другите български тракери близо 2 дена след това на Zamunda.Net не се вписва напълно в теорията за DDoS атаката.

Освен това Zamunda.Net работеше нормално на 21 октомври.

Другата основна версия предполага координирани действия на ГДБОП против торент сайтовете, като все пак този вариант е по-малко вероятен.

Преди няколко години, директорът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев се закани да затвори всички български торент сайтове.

Обновено:

Явор Колев от ГДБОП коментира за Дарик, че Zamunda.Net не спряна от държавната агенция, отхвърляйки по този начин версията, че най-големият роден торент тракер е блокиран от ГДБОП.

"Възможно е да имат технически проблем", предположи предположи собственикът на Arenabg.Com Елиян Гешев

Към днешна дата конкурентните торент тракери zamunda.se и zelka.org отново са достъпни, но Zamunda.Net продължава да не функционира.

По непотвърдена информация най-големият български пиратски сайт ще бъде отново на линия до края на седмицата.

Dir.Bg продължава да следи темата.