Коментари - Китайски суперкомпютър е най-бързият в света | IT.dir.bg
назад

Китайски суперкомпютър е най-бързият в света

Китайският суперкомпютър "Тянхе-2" постави световен рекорд по мощност и измести на второ място в специализирания рейтинг "Топ-500" американския "Титан".

Обратно в новината

Коментари - Китайски суперкомпютър е най-бързият в света | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Тянхе-2" е с 16 000 модула с по 2 Intel Xeon Ivy Bridge и два чипа Xeon Phi. Общо 64 000 процесора и 33,86 пентафлопа и консумация 17,8 МВт Титан е с 18 688 модула, като всяка една е снабдена с 16-ядрен процесор AMD Opteron 6274 и графичен процесор NVIDIA Tesla K20. Общо 37 376 процесора и 17,6 пентафлопа и консумация около 9 МВт Е нопмално е след като е с почти два пъти повече процесора и два пъти повече консумация да е и близо 2 пъти по-бърз. Въпреки, че за Титан се твърди че пиковата изчислителна мощност стига 25 пентафлопа

Да не забравяме, че това са данни за техника, която се пуска на простолюдието СЕГА. А каква ли е засекретената, дето е при военните? Да, да.. Тази дето ще я разсекретят след 30 години нейде...И ще я пуснат като голяяяма новина на тогавашното простолюдие.

колко ли ток харчи :)

...17,8 мегавата!

Не само компютрите, но и часовниците им са най-бързите в света. ;)

Този комп само за ЕГН тата няма да им стигне:):):)

Та по новината - за нашия компутер ми беше думата. Понеже има възможност за добра мащабируемост - scalable на англ., дали са почнали да купуват / отключват(ако така е в договора) допълнителни ядра.? Може да се провери на сайта на Института за паралелна обработка на информацията, ако е публикувано. Бяхме в сладката класация за около година и половина и ние, че и най-бърз на балканите беше по едно време, но дали има развитие никой не го интересува май много много в момента. Въздишаме по чуждото отстрани. Дано и тук да бачкат, че поне имат база! :)

демек китайците са направили по-голям американски компютър за да победят капитализма

Сещам се за стар соц виц, че най-голямото джудже било в СССР ......тия също няма да изкарат дълго

Както и най-бързия часовник и най-голямата интегрална схема - също в СССР.

Не ме учудва тая новина. Китайците отдавна произвеждат всички основни съставни части на компютъра с изключение на процесорите. Американците да се сърдят на себе си и "културата" си.

Май ще трябва да си преоценя мнението за китайските стоки!!!

jizast

Това с народо-освободителната направо утрепа коня с лопатата. Тия още са в миналия век и громят капиталистите на принципа: "нашите микропроцесори - най-големите микропоцесори в света"

така е, от там идва педалфона

Не бе утрепаха коня с лаптопа

Ам' наш'та "народо-освободителна" (щото съвсем се е освободила от народа) армия научи ли се да работи с ЕЛКА...

нещо да кажете мазни краварчета? и това е само началото....

Аз съм по-скоро русофил, но въпреки това ще те репликирам. Ето какво стои зад новия суперкомпютър - "Система включает 16 тысяч вычислительных узлов, каждый из которых использует два процессора Intel Xeon Ivy Bridge и два чипа Xeon Phi." "Обичам Платон, но повече обичам истината."

В смисъл, че съм донякъде анти-кравар. :)

човек, остави ги да си мислят каквото искат, с прости хора се опитваш да спориш :)

То това едно на ръка, че е с Intelпроцесори. Другото е, че XEONфамилията се произвеждат изцяло в USofA. С други думи, в случая дори не може да се каже "да, ама ги правят в Китай".

jizast

Ти пък какво се радваш сякаш ти нещо си постигнал в живота. Жълтурите такъв ще ти го сложат ако владеят света, че ще има да хлипаш на парцали няколко дена. За справка питай някой който е имал взимане-даване с китайци.

Мама му стара тъкмо напреднах с англииския и сега ще трябва китайски да уча, ако искам да съм в час с новите технологии.:(

Не се коси. Има гугъл транслейтър! Ха ха. А след някоя и друга година машинния превод наистина ще стане "човешки". Тогава пък вече НИЩО няма да учим. Страшно ще стане. Едно време знаех около 200 телефонни номера наизуст. Сега около 10. УжасТ

Единственият свеж полъх в този зной е: > петафлопса (квадрилиона операции в секунда) В смисъл, освежителна е вярата, че ако някой не знае колко е "пета-", то подсказката "квадрилион" ще му помогне да разбере.

но американците научиха жълтурите как се прави всичко, дано един ден не се обърнат срещу всички нас. Едно време за "правеца" какъв шпионаж е било, а сега на китайците директно им строят заводите у тях с всички технологии и тн, очаквам след време боинг и логхийд мартин да си построят фабрики там или в индия.

Бате, ако прочетеш историята на Китай (над 5000 годишна) и след това историята на Щатите (200 годишна), не знам кой от кого се е учил.

тйо батетто екравар по душа едва ли ще те разбере

а историята на неандерталеца е 200 хил години, а на амебата няколко милиарда, какво означава "мъдростта", която си написал, че преди китай е нямало нищо ли и те са се самонаучили на всичко???

Щех да се изкажа ма виждам че колегата по-горе вече ти го е казал.

Историята учи, че няма кой знае какво значение колко ти е дълга историята. И много стари нации с хиляди години история са изчезвали, и много млади такива. Всичко зависи от настоящето, не от историята.

На български по-скоро е петафлопа, а не петафлопса. "С" е за множествено число в английския, не е подходящо да го има в български вариант.

Така е прието. Думата не се превежда просто фонетичното значение да е сходно. Така са много технически думи. Не се превеждат.

А единственното число как е? "Един петафлоп" или "Един петафлопс"?!

Se taia

Хм, "FLoating-point Operations Per Second, or flop/s", което си се чете flops и няма ама абсолютно нищо общо с английското множествено число. Добре е да се образоваш малко преди да пишеш.

Много са образовани всички пък! Значи преди години още го имаше това, само че с мегабипса - някои хора които не си направиха труда да узнаят абревиатурата и го перкат от английското съкращение. Значи връзката в мегабита в секунда ли е или мегабипса? По същия начин казваш колко операции в секунда са - за изчислителната мощ. В никое специализирано издание на български не се казва бипса, флопса и т.н. Това е от години. Сега изведнъж и това ще натаманим, че е по-лесно. Между другото глупав спор, но важен! :) Иначе нашия компютър с IBM core unites къде беше напоследък, че нещо не се чува....

Se taia

Брех какво чудо се е заформило тук. Аз само исках да поправя човека а, то каква стана тя...

Прав си брато, тия отдолу са кретени. Те сигурно казват "10 метърс" или според алтернативното обяснение по-долу: "движи се със скорост 10 метърс". Ха ха ха...