Коментари - Наши програмисти разработват уникална гривна | IT.dir.bg
назад

Наши програмисти разработват уникална гривна

Екип млади програмисти от Софийския университет разработва устройство, което превръща жестовете в думи и обратно - думите в жестове.

Обратно в новината

Коментари - Наши програмисти разработват уникална гривна | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ново направление в гривните. Те се провалиха, но все пак още се опитват да им вдъхнат живот. Може би в някои ниши ... Жестове - защото нямат не само клавиатура, но и дори дисплей за виртуална клавиатура. И ще го караме на жестове. Инак процесора на гривната си е мощен, но като не можем да му въведем команди, за какво ни е ? Та "преводът" е жест - команда към компютъра. Жестомимичен език - 10 пъти по-трудно, а кой ще плати ? Ако няма масов пазар никоя разработка не си връща парите. В случая вероятно някоя западна фирма е събрала български екип и плаща, за да разработват. Поставят се датчици за разстояние в гривната и разпознава и пространственото разположение на пръстите. Ръката трябва да се държи близо над гривната - на 20-на см. Жестовете - само с едната ръка, на другата е гривната. Ще стане. Пък ако се намери и област на приложение, различна от тази - "най-най-най новата гривна със жестове - купете я !", ще бъде добре. Защото напоследък много разработки се правят само за една рекламна кампания. Някои потребители си го купуват, викат уау, показват го на приятелите си, те също викат уау, куул и с това иновацията приклчва. Парите са похарчени, но те пък едни пари ... не са много, за едно показване колко са 10 долара. С колкото се оскъпява една продадена гривна заради такова приложение и сензорите към нея.

откога чакам... а изправянето на средния пръст и свиване на останалите как го транслира?

Аз пък направих иновативен инджипляктор със софтуерен клюцометър чрез VR и AR. Вижте какви модни думички ползвам -ще ме пишете ли като новина?

Всеки смарт часовник има акселерометър и блутът свързаност.... Некой в булгаристан разработва уникални новини ! Но както винаги главните герои са програмисти.

явно си нямаш идея какво представлява езика на жестовете. всъщност това къде са китките ти предава много малка част от него, всички знаци разчиат на някаква конфигурация на пръстите. с други думи само с акселометър си точно до никъде. идеята на момчетата е уникална до колкото аз знам (като нищо може и да греша). Успех им!

Да прав си ! Ами единственото за което се ссещам е телефона да те снима и да разпознава жестовете.. Иначе си абсолютно парв гравитачно няма как да разбереш жеста :) Човека може да е дигнал 2 или три пръста. Това от акселерометъра няма как да се отчете.

таз работа не е кат онази, само с сакане да стаа!!! Тези трудно словообразуват, как ли изобщо ще .....

Интересно това как работи. Хубаво, имаш датчици за ускорение, дето могат да ти начертаят траекторията на китките и ориентацията на ръцете, но все още трябва да се разпознава и положението на дланите. Сигурно и някакви камери трябва да има в тия гривни и затова са толкова големи. Или някакви други датчици, които не са ми известни.

Аз пък направих иновативен инджипляктор със софтуерен клюцометър чрез VR и AR. Вижте какви модни думички ползвам -ще ме пишете ли като новина?

Много ми е интересно как превръща думите в жестове!

Пишеш "не мисля" на телефона и показва серия от картинки.

ГОНГРЕЧУЛЕЙШЪНА е дал поръчка

Браво! Невероятно! Все пак трябва да помислят и върху дизайна на гривната, струва ми се груба, огромна. И НАЙ-ВАЖНОТО - да не е скъпа за могат хората да си я позволят. Успех!!!

Рибата е още в морето, ти слагаш тигана...

Начинанието е наистина трудно и то най-вече заради уникалността на жестовете. Ако постигнат 50% разпознаваемост могат да направят революция в компютърната индустрия - класическите клавиатури и мишки ще се наредят до каменните брадви... :) Успех, хора!

Езикът на жестовете разчита на контекстна информация, примерно чрез ориентация на тялото и мимиките, а те не могат да се засичат от гривна. Дир-а все публикува статии за невероятни открития, само дето всеоще не сме доживели някое от тях да стигне до пазарен успех. Това е прекрасен проект за дисертация, но е 100% сигурно, че нямат необходимите знания и ресурс да го докарато до завършен продукт.

Разпознаване в тоя смисъл едва ли ще направят, но може да докарат нещо полезно. Ще отнеме много време, много повече от нужното за разработката което може да се окаже спирачка, но ако устройството разпознава стабилно определен набор от жестове ползвателите му ще могат да свикнат с него и да нагодят жестовете си към него. Ще им стандартизира езика :-).

Да, и аз си го представям нещо подобно.. в смисъл създаване на по-кратка и гъвкава форма на този език. Навремето мого ме накефи концепцията в "Minority Report" за жестономичен контрол на интерфейса. То и сега има някакви подобни разработки, но с много ниска ефективност, например контрол на дрон чрез гривна, но в случая става дума за 10-на команди само...

Превод жест по жест може да е най-много толкова успешен колкото превод към чужд език дума по дума. А това работи ужасно и освен за най-простите текстове създава неизползваеми "преводи". Още по-голям проблем е, че думите са много повече от жестовете, т.е. един жест често означава различни неща в зависимост от контекста. Начинанието е много интересно, но фактът е, че огромни компании с милиардни бюджети още нямат перфектен превод дори за писмени езици, това след 50-ина години опити.