Коментари - Apple тайно следят и снимат потребителите си | IT.dir.bg
назад

Apple тайно следят и снимат потребителите си

Πpитeжaтeлитe нa іРhоnе мнoгo пъти ca чyвaли, чe тexнитe ycтpoйcтвa тaйнo ги cлeдят. Ho дopи тoвa дa e вяpнo, ниĸoй нe мoжeшe дa дoĸaжe тoвa. Дo днec.

Обратно в новината

Коментари - Apple тайно следят и снимат потребителите си | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

имам едно кошче специално за айфони, който е решил да се отказва от телефончето да го хвърли там... аз ще му бера разправиите после дето ме снима....

новия iphone ще е със харуерно капаче на камерата.... а по-евтиния модел ще го продават със 3М-ски изолирбанд...

Абе хора, какво се нервите? Защо си мислите, че ако някое приложение не те "пита" за нещо, то това означава, че не го прави? Имаш камера на телефона, която се управлява от софтуер написан от производителя на телефона и ти си мислиш, че тя може да работи само ако потребителя реши да работи..... тя може да работи по всяко едно време, в което производителя е решил да работи, без да му пука от мнението на потребителя... стига от това да може да изкара пари!!!! Тук не става въпрос за Ейпъл, за Самсунг, Майкрософт, и който да е друг производител.. тук става дума за бизнес!!! Ние потребителите сами сме се съгласили да станем част от всичко това, придобивайки тези устройства. Както беше казал един по-долу- Живота на повечето от нас е достатъчно скучен дори за нас, за да бъде интересен за някой друг! Дали могат да ни следят? Сигурен съм, че могат, ама пък въобще не ми пука, защото буквално всяко нещо, което правя през деня покрай телефон, лаптоп, компютър, че дори и телевизора с кеф ще им го разкажа сам... какво, ще ме чуят, че говоря с жената за детето или, че се караме с жената, че примерно пак е одраскала колата.... или пък как се карам с шефа, че ми писна от глупости.... Вярно допускам, че разни бизнесмени, политици и друг тип престъпници се притесняват от това, че могат да ги подслушват.... ама това си е техен проблем.. не мога и тях да ги мисля!!!!

ВБА

Питайте службите и не само..! Те, ще Ви кажат, че нито Ви слушат нито Ви снимат та камо ли да Ви четат СМС....

Като бащата дето писал на сина си, че не е получил писмото дето иска пари.

Статията е меко казано подвеждаща. А, кал-дата, като стари андроидаджии, целенасочено са изпуснали да преведат доста съществени детайли и са изопачили други. Абсолютно същият проблем имат абсолютно всички мобилни платформи - iOS, Android и Windows Phone. Ето глупостите в твърденията на парцалите от калдата: 1. Apple не следят потребителите си. Това твърдение дори не фигурира в изкзването на г-н Феликс Краус. Това е жалък опит на някой чepвeй да припише на Apple безочието на Google при боравенето с лични данни. 2. Приложенията с права да ползват камерата могат да снимат единствено по време на ползването им. Когато телефонът не се ползва, или приложението е на заден фон, то не може да прави снимки или да следи потребителя. Ф.К. дори не твърди противното. 3. Лъжа е, че приложението не иска разрешението на потребителя, за да снима. Никое приложение не може да ползва камерата без преди това да е получило разрешението на потребителя. Проблем е, че разрешение се изисква само веднъж. Но, точно този проблем е общ за всички мобилни платформи.

Допускам, че си прав и трябва да осигуриш достъп до камерата на приложенията. Но съм убеден, че "заводските" приложения/ОС нямат никаква необходимост да им разрешиш да правят това, което им е казано от създателя :)

Напълно правилно. Apple не следят потребителите си. Нужно е само да се добави опция да се пита всеки път, когато приложение поиска да използва камерата, а не само веднъж.

Аз пък ползвам съветски телефон. Торбата е голяма и тежка, кабела е безкрайно дълъг, но никой не ме следи и снима. Е верно никой не ми си еобадил и аз не съм звънял на никого от 30 години, но важна е БЕЗОПАСНОСТТА!!!!

По принцип Гогов трябваше отдавна да е в бюрото по труда. Иначе информацията е вярна.

Всъщност, е абсолютен #FakeNews В оригиналното изказване на Феликс Краус няма твърдения за това Apple да следят потребителите си. В оригиналното изказване ясно се казва, че дадено приложение може да снима ако е получило разрешение от потребителя да ползва камерата, и само докато потребителя ползва приложението. Когато приложението е на заден фон (т.е. не е текущото), или телефонът не се ползва активно от потребителя, приложението НЕ МОЖЕ ДА СНИМА. Интересно Андроид приложенията как точно биват ограничени да не правят същото, след като веднъж са получили достъп до камерата?

При мен нещата са много скучни, сутрин работа, вечер заспивам пред телевизора... И ЦРУ и ФБР да ми следят телефона все тая, но ако това е начина да хващат радикализирани хора и терористи и др. вредни за обществото елементи съм съгласен така да бъде.

Утре нашата служба прави проверка за девственост поради зачестилото присъединяване на разни женски пингвини към идил, само трябвало да са девствени - да не забравиш да оставиш жена си и дъщеря си надупени и готови да има направим проверка. А, викаш, че жена ти няма как да е девствена, щом имате дъщеря - абе нищо ние пак ще си проверим. Ти като си невинен, няма какво да ги криеш, все пак.

В аппле можеш да отидеш в настройките и да му кажеш НЕ, ТЦ и други. В Андроид няма такава опция да е да, не е пак да. Разликата че аппле бачка даже и да кажеш на апликацията ТЦ, андроид подобната спира докат не цъкнеш Да, гоогле стор-а не бачка ако си ТЦ. Аре наздраве на панелните таласъми

Ти не само си по-голям талъсъм, а откровен мутант.

Те пък Google много убави :D

Няма по-сладки сълзи от тези на апле фенчетата.

Всяко приложение от сорта на фейсбук, инстаграм, гугъл+ и т.н., което прави снимки ПИТА ПОТРЕБИТЕЛЯ да се съгласи с пермишъните. Потребителя е в пълното си право да откже и ниной няма да има достъп до камерата му..съответно и той няма да може да използва приожението, но товае друг въпрос..

99% от зомбитата искат всичко да става АВТОМАТИЧНО. Съответно и настройките им са такива...

Гогов, глупако! Глупендере световен! ВСИЧКО може да се наблюдава, но трябва да дадеш съгласие за това. Без да дадеш съгласие програмата да достъпва съответния ресурс, няма как да се снима нищо, или да се използва локацията. Самият автор на теста го казва ясно! Ако човек е загрижен за сигурността или борави с чувствителна информация, тези функзции са дезактивирани така или иначе. Гогов, Гогов. Големият въпрос е некомпетентен ли си, правиш се на интересен ли... или и аз не знам какво!

Разбирач бе.

На неудобна статия авторът и е виновен, нали?

Неудобна защо? Какво ме интересува мен точно какво е написал за Епъл някой си... Въпросът е, че просто пише глупости. Това е в сила и за Андроид устройствата, и за iOS устройствата.

Aз нямам от какво да се страхyвам !!!

Ако заради единия страх ти е нужно да не си в положение на 24/7 100% публичност нямаш проблем, да.

ОК ли си Апъл да те снимат в ...тоалетната или в спалнята...например ?

КОЙ гризна ябълката????Защо ни я пробутват нахапана???

дкми

Абсолютно подвеждащо заглавие на статията, в стил вестник ШОК!!! Снима и следи специално написана за целта програма, НЕ снима телефона, нито операционната му система! Ти инсталираш софтуера, даваш му достъп (самият OS те пита - искаш или не), и след като дадеш достъп на ВЪНШЕН софтуер да ти упралява камерата и микрофона - няма място за мрънкане! Аман от некадърни и поръчкови статии, написани от некадърни неуки и нищо неразбиращи "журналисти", "блогъри" и порочее "слецове". Ей тук се крие ключа за бараката: "След това той даде на приложението право на достъп до камерата, понеже се налага използването на подобна функционалност." Хайде, въпросният "програимст" да се опита да вкара това приложение в AppStore? Пожелавам му успех. Намерили сте и вие кой да цитирате - некадърниците от калдата.......

Специално написано демо приложение. Ако тия с IOS искат да отговорят трябва да напишат еквивалентно демо за андроид. Дотогава се налага да си траят.

дкми

Кво общо има андроид? Пак казвам - хайде, пусни такова приложение в AppStore, и чакай да ти го одобрят? За андроид е лесно - там няма одобряване. Качваш, и заминава.

Всъщност например при хибридните приложения, няма как да го проверят, а такива се приемат от AppStore. На хибридните приложения реалното приложение е само един браузер, а какво се отваря вътре може да си е през интернет и сменяемо. От защитите няма право на външен скрипт да се изпълнява вътрешно. Но Javasciprt-а комуникира с браузера през външно викане на определен протокол, който се "слуша" от приложението, като указва какъв сървис, действие и с какви параметри иска да изпълни. Така че ако за нещо нормално е предвидена камерата, то после може да се промени да се ползва и за други цели. Само нещата които искаш да ползваш, обикновено се вграждат като плъгини към приложенията. А за какво ще ги ползваш е друг въпрос. Сигурно подобен проблем може да имаш и при други типове приложения, при които изпълняван скрипт идва отвън.

тези материалчета са като анимация за деца. но истината е, че не е проблем щайгата, а съдържанието й. евентуално! който не може да се оправя със софта, да намери начин да си монтира и демонтира микрофона. може даже и да се изведе един външен, механичен прекъсвач - ще е абсолютен хит в лудницата.. камерата се оправя с лепенка.

Хайде погледнете малко трезво на нещата скъпи фанатици! От самото начало iPhone е създаден с идеята да събира лични данни!Сигурно е случайност,че приживе Стив Джобс е бил сътрудник на ФБР?!?! И Андроид и iOS събират лични данни, но при Андроид това е под твой контрол и е свързано основно с облъчването с реклами.При iOS нито можеш да го контролираш,нито знаеш защо го правят!Въпроса е имате ли да криете нещо повече от половите си органи та се притеснявате :-) :-) Купувайте каквото ви кефи,ама айде в 21 век да не обяснявате,че някакви прогнили ябълки са най-доброто!!!

При андроид нямаш никакъв контрол. Следенето е включено по презюмция. Дори да си в самолетен режим ти се следи локацията постоянно.

Apple са най добрите мошеници с лъскави опаковки.

Що ли си мисля че тая тъпня андроид се спонсорира от аппле само и само да има конкуренциЯ и малко разнообразие на пазара

Грешно мислиш. Никой не храни конкуренция която да го превъзхожда.

Хмм, тоя програмист ей тъй случайно бачка за конкуренцията?

Андроид прави абсолютно същото! Присмял се хърбел на щърбел.

Ти ли написа демо приложението доказващо това? Де го?

И едните, и другите са ARM боклуци за балъци.

При толкова тъп програмист в Гугъл е ясно защо само завиждат на Епъл

Що, ти като си по-умен програмист за кой работиш? Знаеш ли въобще кой е Фeлиĸc Kpayзe (Felix Krause)? Ти да не си бил повече пъти от него на корицата на Forbes (примерно)? Ама и заблудени души има тук... Вземете прочетете малко, че се излагате като кифладжии без кифли...

гнили му огризкини работи...ама балъци бол

адобър дан кой ми сра в гащите?

Оуууу даааа вервам на програмистчето от Алфабет.... какъв клоун само, това е иОС а не Андроид.

И като е iOS какво? Не можеш да abuse-неш куция им permission модел? Айде бе!

Т.нар. "програмистче" е в Google, защото последните купиха това, което е създал - Fastlane... Чудя ви се на самочувствието така да "храните" хора, за които дори не сте чували, защото не пеят в местните фолк клубове (примерно)...

Подозирах аз, че е така. Слагам си аз айфоня на нощното шкафче, започвам да се събличам - потника, чорапите, боксерките. А през това време онзи пе*ал тим кук ме гледа от другия край и кой знае какви ги върши. извратеняци всякакви.

то аз тъй мислех ама....

То пък за адроида хич не могат да се направят програми дето да снимат.;) тоя изби рибата. За андроида даже могат да се инзтслират програми без да са минали от Гугъл плей. Няма китайски адроид дивайс без шпионски софтуер. По-скоро интересното е дали е успял да я качи през АПП стора или на телефон с джейл брейк. Ама за това се иска да проетеш малко повече от оригинала на статията.

Не е успял да я качи, разбира се. Пуска го само на неговия телефон или даже само емулация на компа.

Спред източник пожелал анонимност, от Apple са установили, че много от снимките представляват снимки на задници. В отговор на предизвикателството бил изменен дизайнът с огъващ се, за да не сядат потребителите на Безценното отгоре му.

Тоа пише глупусти ейпал са наи добрата фирма за телифони аз ги ползвам и сам много дуволен техния софваре е много сигорен!

То си личи, че ги ползваш. Като гледам колко си неграмотен...

поне веднъж на театър БЕ Винету !!!

Вече АйФон дори АйШето знае да не си купува, нищо че са от една фамилия :)

Щото и тя ци*ански работи не обича.

Това е такъв БС. Измислено име на статията само да генерирате кликове. Поздравления Dir.Bg току що влезохте в блеклиста на браузъра ми с глупави долни похвати.

Ползвай адблокер-а. Ще им генерирам кликове, ама друг път. Ако някой ден станат професионалисти, а не жълтури, може и да ги сложа в изключенията, ама не вярвам някога да се случи.

Осъзнаваш ли, че им пишеш във форума?!?

Ще е добре да не четем технологични "новини" тук, защото дори не са преведени изцяло... Вижте на сайта 9to5mac точка com/2017/10/26/ios-camera-permissions-abuse/ какво пише в оригинал...

Хаха - Дир-а? Верно ли бе? Не е истина, ама много трудно приемате нещата!!! И това доживях! Е нищо - по този път като се тръгне - със здраве, както се казва, адио!

Какво има ДИР-а да приема. Просто преписват статии от нета и правят пари а вие се драпата тук за глупости.

А! Направил си негова програма и доказал че може...Което не е същото като да докаже че Ейпъл го правят! И кой го доказва...служител на Гугъл. То 'щото с Андроидите не може да се направи...Айде нЕма нужда от евтини кални номера. Ако е въпрос за инсталиране и злоупотреба, то Андроидските телефони са в пъти по-удобни за това.

хахаха, по голяма простотя не бях чувал. онзи ден си сложих на колата тракер които предава местоположението на колата по всяко време. това се счита за доказателство че производителя на колата може да ме следи и се препоръчва колите да се използват само в подземни тунели.

Нищо не си разбрал от статията. Опитай пак.

От Google да не ми говорят за следене, че те са шампионите в това!

Тоя е редко тъп. Собственика на телефона разрешава достъп на приложението до определения хардуер. Какво означава без знанието на собственика - нали той го е разрешил. Тъпоглавец некъф, решил да стане известен.

Ти си по рядко тъп бате. Като си разрешил на някое приложение да ти ползва хардуера (щото по междудругото това е единствената опция ако искаш да го ползваш), това значи ли че си ОК да се тнима където и когато си иска(докато сееш, докато ееш например, и прочие)

Абе умник, ти видял ли си приложение, което при разрашаване на ползване да те пита "искаш ли да те снимам докате е*еш?" Ебаси тъпото парче си! Просто е - даваш разрешение, следователно пълно право, останалото е морална отговорност на доставчика на приложението. Да не би други системи да работят по-различно?

ДИР-БГ СЪЩО ГИ СЛЕДИ ... МОНТИРАЛИ СА НА СТРАНИЦИТЕ С ГЛАВНИТЕ НОВИНИ СКРИТ СКРИПТ ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ И МОЯ СОФТУЕР ГО БЛОКИРА ... В РЕЗУЛТАТ КОМЕНТАРИТЕ НЕ РАБОТЯТ :))) ... ДА , ДА , ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО ПОЗНАЙВАМ И WORDPRESS ....

Този сайт не е WordPress. Там директно обръщение към .php файлове има само към разни адреси като /wp-admin/admin-ajax.php . Тук поглеждаш и виждаш в пътя news.php . Номера който описваш може да се прояви и от появила се реклама. Част от сложените тук са през Гугъл. Тоест някой да е пуснал такава реклама там и те още да не са се усетили. Ако е за геолокацията, то може е да е друго. Често такава изискват картите. Съобщението което излиза тогава е от браузера с например Allow-Block опции. Това че се виждат файловете отварящи страниците показва, че сайта е просто стар. Не смеят да го променят генерално, за да не се срине нещо, на вече работещият сайт. Сайтовете са най-чисти в началото. После с трупането на нови непредвидени изисквания, заприличват все повече на боклук.

ТВА НА ПРАКТИКА Е НЕЛЕГАЛНО В ЕС СТРАНИТЕ ... КОГАТО ОБВЪРЗВАШ ПОСЕЩЕНИЕТО НА НЯКОЯ СТАНИЦА И ПРОЧИТАНЕТО И С ТОВА ДА ВИДИШ ДАДЕНА РЕКЛАМА .... А ВЕЧЕ ПО ТОВА КАКВА РЕКЛАМА ИМА В ПОП-УПИТЕ ГЕОЛОКИРАШ ... ... ОТДЕЛНО ИМАТ ТРАКИНГ КУРАБИЙКИ С ГЕМИУС ПЛ ГЕРМАНСКИ И Т.Н

Не се излагай, "американецо". Спри си адблокера и ще ти се оправи всичко. И къде намеси Wordpress в цялата манджа?

не да спре, а да смени адблокера. някой са по-добре написани от други

Аз съм с ABP и всичко е просто чудесно.

това е отскоро (20окт), и примерно ако си с firefox след 56, за да видиш коментарите натисни бутона със щит в него, и изключи 'защита от проследяване'

taka e

Естествено, че като дадеш разрешение до устройство, то той има това разрешение. То умишлено се прави така. От някакви настройки после може да се изреже. Правил съм някакви хибридни приложения за мобифони. Устройството си има вид номер. Взимайки го може да му пращаш и СМС-и. Да му поискаш достъп до контактите, геолокацията или устройства. Само на браузер на ПС ако примерно искаш достъп до микрофона, се изисква всеки път за ползване. Сигурно е същото за камера. На мобилни приложения разрешенията се помнят. Така че това което казва този от Гугъл не е нищо ново, а си е така от години. Като си се съгласил и кликнал, че разрешаваш достъп, значи си се съгласил. Без значение дали ви харесва, това е факта.

аааайде напишете нещо положително за апъл бе дир.ру все пак- са най-ценната компания в света! все нещо положително са направили!

Само да питам: Каква е тарифата за тролене? На пост ли плащат?

каква ценна компания са те бе тарикат тролов.То на хартия и по документи и ти може да струваш ако щеш да си напишеш 10 на 20-та степен долара.Ама реално това си е един обикновен надут балон.Чували сме като щата калифорния дето бил най-голямата икономика от половинвата свят ама той взе че фалира и е с режим на водата.

нещо бъркаш цена (или по точно монетарна стойност) с ценност (значимост, примерно за останалия свят) има разлика! ... а положителни статии за Apple имаше доста преди излизането на iphone8.

Хайде стига с тия подвеждащи заглавия, едно е възможност да се случи, съвсем друго факта че се случва. Намирам го за нормално да го чета в сайтове като брдва.бг, но в сайт от зората на Интернета... А да питам тоя инжЕнер, в Андроид, правата не се ли задават по същия начин???

Подвеждащо заглавие! В заглавието едно, а като прочетеш статията разбираш че не епъл тайно снима потребителите, а програма инсталирана на айфон и създадена с цел да прави снимки с една от двете камери през определен период от време. А всъщност защо трябва да е тайно - масово си правят селфи доброволно, файловете са синхронизирани с айклауд, масово си качват снимки на семейството във фейса, защо трябва да си усложнявст живота да е тайно. Нема такива хейтъри като вас по адред на епъл! Като не ги харесвате не ги ползвате, ясно , точно! А то пи всяка новина за айфон се трупат коментари на капцитети , които да ми обясняват колко кофти и спрел е айфона и всчко на епъл. Абе разберете бе хора, ако ви искам мнението ще ви попитам, защо сте се притеснили за непросветените и заблудени потребители на епъл. Нали вие не сте такива, това само може да ви радва.

Един детайл убягва обаче: IOS-а си идва с драйвер (програма) за управление на камерата, че и микрофона и всички останали датчици. Така че и те могат да го правят. Иначе си прав, всяка програма с предоставен достъп до камера и микрофон, може да прави . Всичко

Е разбира се че ще има драйвер. Иначе как ще работи тая камера без драйвер. А това че е възможно това нещо да се направи е известно отдавна. Между другото има подобни програми, които работят на уиндоус перфектно и не само че снимат от камерата, но и правят скрийншоти и са кийлогъри.

Какъвто е редактора, такова е и заглавието! (Древна читателска поговорка)