17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако може някой да обясни за какво му е кола с максимална скорост 400 км/ч ...за другото после

Истината драги ми е в Слънцето и нищо друго!

Изобщо не е мръсно производството на дизелите, ако искате да знаете. Не сте ли гледали по Дискавъри в какви чисти, направо като аптеки, заводи се произвеждат дизеловите автомобили. Така че, моля не обиждайте най-германските автомобили.

Дрън,дрън,дрън!!! А колко е мръсно производството на един дизелов автомобил????

Чети, пък после пиши Производството на батериите е много мръсно Производството на ток също е мръсна работа

Евалата! Най-сетне някой да потвърди теорията ми. Електроенергия се произвежда включително от дизелови генератори!!! Е как като си купувам ток, произведен от дизел, за да заредя електромобила си ме прави по безвреден от дизелов автомобил? Безмислено нали? И защо ми е ток от био дизел като мога да си карам на биодизел???

Китайските другари са залели света с бензинови и дизелови постояннотокови двигатели на 12V и 24V с мощност от 2 до 4 kW.... като резервно захранване на електрическите каручки, когато им умре батерията.

Според мен истината е в колите на метан и на пропан-бутан. Моята е на газ и като бръкнеш в аспуха не можеш да си изцапаш пръста.

Това е вярно. Карам с газ от 1978 година.

Светът трябва да създаде технология за събиране на метана от топящите се торфища на тундрата. С покачване на световната температура от 1,5 градуса метана започва да се освобождава. В момента снега гори в тундрата ....от изпаряващият се метан. Този метан ако не се улови, Земята ще се свари в собствен сос.

Истината е във водорода. Малко остава да се усъвършенства технологията му.

Tesla пусна кратък видеоклип, показващ ускорението за 1.9 секунди от 0-100 км/ч на следващото поколение на Roadster. Максимална скорост над 400 км/ч и пробег при еднократно зареждане на батерията 1000 км. Задвижването е на всички колела, 10 000 Nm въртящ момент. Къса всички германски спортни автомобили. Тесла 3 е най-продаваният модел от премиум сегмента на средния клас, изпреварвайки Audi A4, BMW 3er и Mercedes-Benz C-Klasse през първия си пълен месец от продажбите. Нормално е при това положение германците да плямпат всякакви щуротии, още повече че германските опити за електромобили на големите им марки са значитело по-зле от Теслите във всяко едно отношение.с до 50% по малък пробег, по бавно зареждаеми, по-бавни като цяло. Всъщност Тесла разбива и бензиновите им модели.

а като се събуди какво беше ли паднъ от леглото

Живея в Чикаго и пътувам по всички щати. С трудност ще видя 1 тесла на 1 ден. Незнам с какво образование си, но кола със скорост "над 400 км/ч" не е от ниския сегмент лимузини. А 400 км/ч и 1000 км пробег на тесла е маркетингова реклама. Няма такова животно в серийно производство...защото батериите на теслите са китайски. В момента няма нова технология произвеждаща такива батерии за серийно производство. Бегай де прекопаш чесъна на баба си и да издоиш овцете.

не само ти си в Чикаго... тесли над път и под път... навсякъде са.. в кое село си близо до Чикаго?

Абе боклук, лъжлив. Толкова си тъп че дори не можеш да разбереш прочетеното. Новият Roadster е с 400 км/ч и 1000 км пробег, който още не е пуснат в серийно производство и е с ценови диапазон над 200 хиляди долара. А Тесла 3 е от средния премиум клас от 35- до 70 000 долара. Явно си много тъпо парче и изобщо Тесла за тебе е една и съща кола и само една в света. Батериите тъпако не са китайски и няма как да са. Произвеждат се в САЩ по технология на Панасоник и Тесла. Китайски може да са тези от БЪДЕЩИЯ завод в Китай. Та в момента има технология произвеждаща серийно производство на батериите, които се ползват във въпросния Roadster. Та айде са ти бегай да прекопаш чесъна на баба си и да издоиш овцете. И докато пасеш овцете се научи да четеш и разбираш написаното.

Тоя дада нема спирачки! :D Ае, кретен, колко мислиш е консумацията на автомобил движещ се с 400км/ч?!? Въздушното съпротивление да не мислиш, че е само за коли с ДВГ?!? В момента Модел 3 при оптимални условия (+ изключително спокойно каране) дава малко под 7км/кВтч. При такава консумация, за 100км ти трябват 150кВтч батерия, при много плавно тръгване и постоянна скорост от 80км/ч. В реални условия Model S P100D изкарва 4 до 7 състезания на 1/4 миля, т.е. максимален пробег от почти 3км, или 0,03 км/кВтч. Аз лично съм фен на Rimac, те поне не се опитват да лъжат като Мъск. А, Concept 2 вече показа резултат от 1,85сек за 0-100км/ч.

Ей на това му се вика платено от автомобилостроителните компании проучване,а нашите Андрешковци видиш ли изпадат в екстаз от тази фалшива новина!Що за олигофрен трябва да си за да твърдиш,че елетромобилите замърсявали повече защото при производството на батериите му се отделяло много в.диоксид?Като,че ли само за електромобили се произвеждат батерии и като,че ли батерията се изхвърля веднага щом предписаните и години минат.От всички хибриди и електромобили в България няма нито един със сменена батерия дори да е на повече от 20 години.Вие сменяте ли си батерията на телефона на всеки 2 години?Не нали,ама нали е по-лесно да вярваш на фалшиви новини с цел вътрешно успокоение.Освем това вече не една компания успя да произведе батерия издържаща 50 000 хиляди заряда и разряда и то не от Литий.Такава батерия ще надживее и най-старият дизел в света!

Каквото и да се пише за вредата от електромобилите, като намалеят и свършат световните запаси от нефт и газ, с педали ли ще задвижвате автомобилите?

Да и може би ще пуснат в масово производство водородните автомобили който нито са вредни нито искат ел. енергия!!!

А с какво енергия се отделя чистия водород знаеш ли?

Специално за Дада , кратък урок по химия: 2 начина: Zn (и) + 2HCl (l) → ZnCl 2 (l) + H 2 (g) 2Al (s) + 6NaOH (aq) → 3H 2 (g) + 2Na 3 AlO 3 (aq) и представи си - няма пряка нужда от ток .

До vс Благодаря че отговри на ДАДА ама да ти кажа няма никакъв смисъл погледни колко минуси са ми сложили така като гледам вариантите са 2 или не са разбрали написаното или от злоба и в двата варианта няма смисъл от отговор. П.П. Забравяме как ще работи водородният двигател по важното в случая какво ще изхвърля от "аспуха" и дали това H2O няма да е много полезно в местата където цари голяма суша???????

А ти къде си виждал чист цинк и алуминий в природата?

спрете да дишате, да има за мангалите че са станали повече и от хлебарките

не знам кой колко замърсява ама предпочитам да дишам след тесла а не някой дизелак.... плюс това заводите и централите са далече от града а дизелите са под носа ви!!!

я си представи всички коли накацали по тротоари и гаражи всяка нощ да смучат киловати електроенергия. възможно ли е за мрежата и на каква цена?

Е що през нощта? Теслите се зареждат за половин час. А това става и през деня докато си на работа например. Не е нужно да пълниш на макс лбатериите.

дада, ама не :D Тия superchargers ебават майката на батериите. Ако всеки път там си зареждаш колата, до 2 години ще сменяш батерия. Мъск не е измислил нова химия, нито нова физика.

Сигурно си мислиш, че мръсния въздух над централите си седи само там?

Когато са създали ДВГ, той е бил нещо ужасно мръсно... да не подсещаме, и за оловото в горивото за няколко десетилетия, което отрови природата доста. А сега се правят сравнения между развит до пълния си капацитет ДВГ, и прохождащи електомобили. И излиза, че разликата е минимална... ха сега си помислете след 10 години, колко ще е разработен електромобила, и къде ще бъде спрямо ДВГ...

След време ще има ЕВРО-5 и ЕВРО-6 за електромагнитно замърсяване. Ама нали света се управлява от бизнеса не от знаещите . Ще трябва да мине време.

То е ясно, че ограничаването на дизела и налагането на електро двигатели не се прави от грижа за природата, а от грижа за печалбите! Тъй като е пълно с дизели, сега умишлено ги ограничават с административни мерки и заставят потребителя да се откаже от тях и да се изръси за електро двигател. След като всички си купят ел. коли, по същия начин ще ни заставят да се откажем от тях и да купуваме нещо друго....

""да се изръси за електро двигател"" - Хахаха.. Щом само електродвигател ще си купиш - ти си лесен :))) Мамино путинско лобистче и тролче с гладко мозъче! Няма да се измориш скоро, но финансирането ще ти спре, оттам и коментарите ще ти пооредеят. Затова и ще караме елетромобили - за да млъкнеш!

Тъпо и бездарно! :))

Германците се пробват с електромобили, като Audi e-tron, Jaguar I-PACE, Mercedes-Benz EQC, Volkswagen I.D.3, но при техните батерии, произведени от LG-Chem, кобалта представлява 12-14%, докато при Тесла е 2,8% - 4,5 кг Audi e-tron е с батерия 95 kWh и пробег 204 мили, докато Тесла 3 е с батерия от 80 kWh и пробег 310 мили. Подобна е работата с Фолксфаген, Мерцедес, БМВ. Та е важно и на каква база са правени тези сметки.

За 70kWh Tesla батерия се използват 63kg литиев карбонат Li2CO3, от който 19% или 12kg са чистият Литий. Или около 700 долара.

Имах една Застава Юго, която дори зимата си палеше на газ. Ако не я бях дал да и "направят" ремонт на ДВГ заради харченето на доста масло щях да си я ползвам още доста години. Та както се казва и в статията, наистина е най-добре да се ползва газ.

Алоу, електроталибанчетата, кво става тука бе, кво става бе? Нали електрото беше върха? А ще се окаже, че хем е неудобно, хем е неекологично.

На планета няма достатъчо литий, за да се премине на електромобили с литиеви батерии. Близкото бъдеще е на максимално диверсифицирани източници и видове енергоносители. Бензин, дизел, водород, литиеви, натриеви, цинк батерии, и разбира се най-екологочното и в изобилие гориво - природен газ. Всякави истерии по една или друга технология са излишни и непродуктивни, обикновено подклаждани от лобистки интереси. Двигателите с вътрешно горене също могат да бъдат съществено подобрени към ефективност и екология. За съжаление, в България се работи само в една посока - лично облагодетелстване за сметка на обществото.

Дори слънчеви панели се правят например в Китай с ток от въглища. Самото производство не е екологично. Нито да залееш територия с такива панели. Вместо там да има разтителност освобождаваща кислород. Реално във всяка зелена енергия се прави пак екологичен компромис, без значение за панели, вятърни, водни или други. Нищо чудно най-екологично чистата енергия да е атомната, но там трябва контрола. Но би трябвало да е най-близо до крайната цел за производство на ток. Но въпреки това коефициента на полезно действие къмто замърсяване да е най-високо.

Само в София покривите са с достатъчна площ да захранят цяла България. Това че тука не се стимулира дребните производители, а основно по-големи е съвсем отделен въпрос.

въздухар, я покажи малко сметки стига празни приказки

ЗАЩО никой не казва , че проблема с дизелите е всъщност проблем САМО с НЕМСКИТЕ дизели тип TDI ??? С Японските и Френските дизели проблем НЯМА !!!

К'ъв проблем бе баце??? Т.нар. Дизелгейт -> хванаха (в същност някой им каза, сами едва ли..), че автомобили рекламирани с определена еко норма са с малко по-ниска от първоначалното твърдение. Това е нищо повече от маркетингов трик! А муриканците с техните хемита и в8ци по-еко ли са??? Те май още на карбуратор го карат!!!

… А, бе те хората си знаят - като има слънчево изригване, започват главоболие, виене на свят, сърцебиене .. и т.н. И обяснението е просто - електромагнитните импулси влияят ДИРКТНО на човешкият мозък …… Сега си представете, че няма слънчево изригване, но на ден минават покрай вас 20 000 електрически автомобила на средно разстояние 50 метра ….. ефекта на натрупаните електромагнитни импулси във вашият мозък е абсолютно същият и се допълва перфектно от вашият мобилен телефон и вашите слушалки …… Е, кое е по вредно сега - дизела или електромобила …….. ПРИРОДАТА Е СЪЗДАЛА ЧОВЕКА, НО ЧОВЕКА ЩЕ УНИЩОЖИ И ПРИРОДАТА И СЕБЕ СИ !!!!!!!!!

Това може да го каже само индивид, незавършил средно училище, да не говорил електротехника или нещо свързано!

Всеки дизелов автомобил има електрогенератор за зареждане на акумулатора и създава електромагнитно поле. Бензиновите също. Газовите също. Къде ще се скриеш сега?

Този завод работи от май месец миналата година : Nissan и Sumitomo Corporation обявиха, че на територията на Япония, в град Нами, ще бъде изграден първия специализиран комплекс за вторична употреба и рециклиране на използвани литиево-йонни акумулаторни блокове на електромобили. Заводът, който ще бъде ръководен от компанията 4R Energy Corporation- венчър на двата индустриални гиганта, се очаква да има изключително благоприятно върху бизнеса с литиево-йонни батерии, като намали общото търсене на първични суровини и цената на продукта, както и да подобри осезаемо влиянието върху околната среда, която оказва процеса по производството на батерийните клетки. Батериите, които ще се рециклират в завода на Nissan и Sumitomo ще бъдат връщани на пазара за вторична употреба в електромобили, както и в големи съоръжения за съхраняване на електрическа енергия, електрически мотокари и други. Успоредно с анонсирането на новита за новия производствен комплекс, от Nissan обявиха, че компанията стартира програма за подмяна на стари литиево-йонни батерии от своите електромобили с рециклирани. Новата инициатива на Nissan започва през май, като първоначално от нея ще могат да се възползват клиентите на марката в Япония. Цената на рециклирана батерия за Nissan LEAF (24 kWh) е около 2300 евро, което се равнява на по-малко от половината от тази на изцяло нова.

Електрическите коли не произвеждат въглероден двуокис, а неадекватните методи, които някои компании още използват за изработка на батерии и заради някои изкуствено подържани методи за производство на ток, като ТЕЦ на въглища например.

и кои са адекватните методи за производство на батерии ? Сподели също така и кои са и естествените методи за производство на ток ? прочел си 2 статии за нови технологии и почна да зачеркваш технологии за производство на батерии и ток.

това е вярно само защото в не всички фабрики се ползва енергия от възобновяеми източници. когато светът изрита въглищата и нефтът, нещата ще се променят. а и никой не може да оспори, че като първя стъпка е добре замэрсяването да се измести от градовете в индустриалните зони с фабриките

Новината ме накара да прочета как се добива литий. Ако знаете и друг език ще Ви е по-лесно. Останах с впечатление, че скоро няма да са масови електромобилите. Засега ще ги има но масово няма да се наложат. За да сложим по 20 килограма литиев карбонат във всяка батерия ще трябва да изорем цялата Земя или да филтрираме всички океани. На 35 място по разпространение в земната кора но не е на повърхността. Среща се в трудно разградими съединения.

(Превод с google translate): Но какво да кажем за въздействието върху околната среда от изграждането на автомобила? Според доклад на консултантската компания "Рикардо" производството на среден бензинов автомобил ще включва емисии, еквивалентни на 5,6 тона CO2, докато за средния електромобил цифрата е 8,8 тона. От това почти половината се дължи на производството на батерията. Въпреки това, в същия доклад се изчислява, че през целия си жизнен цикъл електрическият автомобил все още е отговорен за 80% от емисиите на бензиновия автомобил. Съвсем наскоро анализът на FT използваше оценките на жизнения цикъл, за да постави под въпрос зелените характеристики на електрическите автомобили, особено тежките.

Германците бяха хванати в измама в огромни мащаби. Не може да им се вярва в това изследване!

Имаш плюс от мен. Аз също мисля така. Ленчето да ходи да проверява кой концерн какво му е платил/подарил за това изследване.

Рекламна статия, нямаща много общо с реалността и крайно заблуждаваща. Умишлено не е споменато най-важното: при електродвигателите НЯМА ОТДЕЛЯНЕ на азотни окиси, твърди частици и т.н. по улиците на ГРАДОВЕТЕ, където децата ни живеят и съответно вдишват! Останалото пропуснато: - електродвигателя може да ползва зелена енергия за зареждане, ДВГ не може; - зелената, възобоновяема енергия е бъдещето, защото е чиста и в неограничено количество - ДВГ няма много общо с нея; - електродвигателите тапърва ще се развиват, докато ДВГ е стигнал отдавна пределите си; - батериите тапърва се развиват също - ще стават по-чисти, по-изсръжливи и с повече пробег; - с масовото навлизане в производство електомобилите ще поевтинеят чуствително заради по-простата си конструкция, като ще слезнат под цената на конвенционален автомобил с ДВГ; - електромобила ще може в бъдеще да си го зареждаш със прайвът ел. панел, докато ДВГ ще е винаги зависим и мръсен; Има още много неща дето могат да се изговорят, но е достатъчно просот да споменем, че дизела ще бъде забранен много скоро поради същите причини, поради които е забранен оловния бензин.

За производството на ветрогенератори се използват големи количества неодим. Ходи и прочети колко точно е чист добивът на този неодим. След това прочети колко точно птици годишно измират от перките на тия "невероятно зелени" ветрогенератори. След това прочети колко точно е "чисто" производството на слънчеви панели и батерии. Какви химически съединения се изливат в реките и океаните, за да се произвеждат "зелени" енергоизточници. Ако те мързи, ще обобщя - и добивът на неодим, и производството на фотоволтаици са практически най-мръсните производства в настоящия момент. От изхвърляните в атмосферата и водите отрови СО2 е най-безобидният замърсител. В общи линии, чиста електроенергия се добива единствено от ВЕЦ. На второ място по чистота на производството е АЕЦ. Ако извадим късмет с ядрения синтез покрай Токамак и няколко други перспективни разработки, може АЕЦ да мине на 3-то място (не студения ядрен синтез, той отдавна е отречен). Електродвигателите имат изключително много приложения, далеч повече от ДВГ. По тази причина, са били развивани изключително активно откакто Никола Тесла измисля индуктивния двигател. Може би повече от ДВГ дори. Та, високопарните ти глупости как електродвигателите тепърва щели да се развиват, показват единствено, че имаш нулева техническа грамотност. В крайна сметка, вместо да дрънкаш глупости високопарно, ходи се ограмотявай.

Въпеосът е в КПД, не какво сеизползва за пройзводството му или от кога е изобретен, но "слепци" като тебе "вижда" само до носа си. А за сравнение - петрола как се добива според тебе - боцкаш маркуч и директно потрича бензин, дизел, гар? Айде да се запознаем с процесите на добив и обработка, пренос и врена върху околната среда и след това да се изказваме "хЕнтелегентно"... хахахахха

Това, което си написал, дори да е вярно не променя факта, че петролът се изгаря в градовете където вреди изключително много. Освен това CO2 е безобиден, но не и CO. Освен това човека е цитирал азотния окис и твърдите частици, не CO2... Електродвихгателя има още доста какво да се "ошлайфа", както и батерийте за него...

Този, който е написал, че ел. мотора не се развива вече е "високопарен" неграмотник!!! Електромоторите за автомобили тапърва започват да се развиват... https://newatlas.com/equipmake-electric-spoke-motor-interview/54694/

Ще, ще бъде, трябва. Това се говореше от партийните агитатори едно време. Да, да, ама не!

Усетиха се, че с електромобилите нефта и горивата от нефт отиват на втора линия и сега запяха нова песен. Днес, всяка държава може да произвежда електрическа енергия по един или друг начин, но нефт няма на всякъде. Всичко е за власт, контрол и доминация. Иначе тия Ел играчки са измислени много преди на Мъск да му дадат разрешение да ползва "готовите проекти" на Пентагона. Абе важното е да има далавера, останалото е за наивници.

Значи най-важното е зелената енергия. Да се инвестират пари в слънчеви панели. Хем така ще се ритне столчето на петролните монархии като арабския свят и русия.

Дори и да не е манипулирано изследване, това са последните опити на петролните концерни да запазят пазара. Но няма да стане. Не може да сравняваш КПД-то на различните автомобили. При електромотора КПД-то е най-високо, така че няма как да замърсява повече на киловат изразхдвана енергия.

Добро утро ... ще се сетите ... то е очевадно. Помислете, ако всички коли са електрически и се включат в мрежата, какво ще стане.....

Разликата е, че батериите ще тровят районите около китайските фабрики, а пък дизелите пръцкат в нашите градове.

Когато създадат батерии позволящи на колите да изминават по 500км с едно зареждане, със скорост между 100 и 200км и зареждане под 5мин, да не се хвърлят на боклука след 5-7 години,да не им спада КПД то след всяко зареждане, и да не замърсяват околната среда при производството им тогава ще си говорим.

Пропуснал е да сметне рециклирането на стотици мильони литиеви батерии след 5-10 години колко ще струва и кой ще плаща

Те ги изкупуват, а тоя пък пита ''кой ще плаща''? Самата батерия и лития в нея имат по-голяма стойност от тази, за която се плаща да се рециклира.

Рецепта за екология : 1 Вземате един професор с 3-4000 евро заплата . 2. Завеждате го на стриптийз бар 3. Черпите го 5-6 уискита 4. Подарете му една чисто нова дизелова кола 5. Дайте му и 30-40 000 евро на ръка И после каквото изследване искате - такова ще получите !

Това е универсален метод. Много е ефикасен също при изследвания за: глобалното затопляне ползата от соларките и перките ползата от "невидимата ръка" на "свободния" пазар ..... иии за каквото си поискаш още.

Горд_Руснак

Ползата от соларки , перки и други екологични проекти се вижда най-добре от някой софийски стриптийз бар през ноември и декември като падне мъглата.

Ако намерят начин да създадат електрически батерии, без да замърсяват околната среда тога ОК! Но дотогава единствената разлика ще бъде, че в единия случай, дишаме отровите в градовете. А в другия, отровените ги диша целия свят!

Моята кола сега е с GDI двигател и LPi гориво - това е ТЕЧЕН пропан-бутан инжектиран директно в двигателя. Без друго гориво /бензин/ само на газ . Няма по-силно, по - евтино и по-чисто гориво. Ако решите да възразявате си помислете за милионите домакини готвещи в къщи на печка с газ. Фен съм на електрическите автомобили, като ги следя отначалото. Те не са по-чисти или по-мръсни от моята кола, нито са по-икономични. Колкото до немските "професори" те просто заблуждават.

Мислиш ли, че някой ще ти продаде кола на ниска цена само защото е успял да намали разходите си? Ще ти съдере и трите кожи, ако е възможно!

Kарам с газ от 1978 година.

Грозна манипулация ;) Изследването е вярно, НО ако тока идва от въглищни централи и НЕ отчита липсата на отделяне на фини прахови частици. ..ами ако токът е произведен от ВЕИ и АЕЦ?

А ако Левски беше с Бутуши и Ботев с каска, представяш ли си? :)))

..а ако баща ти беше използвал презерватив..?

Естетственно! Откъде електроенергия за електромобилите?! От въздуха ли ...

ВЕИ, АЕЦ?

Тези откриха топлата вода. Ще им дойде акъла как ги стрижат и тях

То за всекии що годен грамотен инженер е ясно че единствените "зелени" източници на енергия са вецовете (с уговорки за конкретното място) и АЕЦ. Това е. За автомобилите - най-"зелени" са мотопеди и малолитражки. Няма как да юркате 2 тона железо насам-натам (при това с високи динамични х-ки) и да говорите за екология.... няма как. А това дето го развихриха с соларките, перките и акумулаторите си е мега далавера, маскирана като грижа за екологията.

АЕЦ? А ядреното гориво? Абе що пишете глупости!?

ядрената енергия официално е приета за "зелена". до момента в който гръмне реактор. но това е друга работа...

Много е малко. Няколко тона на година. Нищо не е. С лекота се прави хранилище на отпадъка за следващите 10000 години. Освен това има вече работещи нов тип реактори "размножители". Те "изгарят" всичко, на практика дългоживущ отпадък при тях няма. Те изпозлват като гориво плутония и другите изотопи които сега са "отпадък".

И какво му е на ядреното гориво? Руснаците единствени в света имат ядрени реактори на бързи неутрони, които им позволяват да обогатяват отработено ядрено гориво и да го използват отново в АЕЦ. Тази технология позволява затворен цикъл на производство на електроенергия.

В днешно време едва ли има с нещо което да се злоупотрябява толкова много както с манипулирани научни изследвания. Търсиш нова пазарна ниша спонсорирай небходимото ти научно изследване и готово.

основния проблем на електричките е, че ако направите катастрофа - пожарникари, полицаи и медеци ще стоят от страни и ще те гледат, докато не успеят да намерят информация как да изключат батериите на колата ти. всички са виждали какво става при контакт на въздух с литиеви батерии... и ако животът ви зависи от времето за което ще се задействат .... а не дай си боже колата да пламне - примерно при отваряне на вратата за да ви измъкнат - и вие, и спасителите ставате на факла за секунда

Още професори ! Гледал 1-2 видео как гори батерия и вече знае! Аз пък съм гледал как се взривява кола 100000 пъти заради горивото! Или то по-безопасно!? Ами газта!? При катастрофа никой и нищо не са застраховани, дори и кон с каруца може да те утрепе!

абев и аз съм гледал много филми как горят и се взривяват коли... ма това са си филми.

Ами точно дизела е най -безопасното гориво.

Вижте, пичове несъмнено има и предмства и недостъци, но вие сравнявате електрически МПСта, които са на пазара от има няма 5 години, с такива които са развивани цял ВЕК! И дори за това кратко време виждаме предмиство. Все пак електроенергията може да се добива по хиляди начини, докато горивата са фокусиран процес в дадени ръце и бизнес. След 10-20 години ще се намери и начин за пълноценно рециклиране на батерии, а след 50 години по-късно той дори може и да не е нужен. В Австрия половината А12 е ограничена на 100км/ч заради чист въздух, но електричките могат да си карат със 130км/ч. Нека този "професор" отиде и обясни на австрииците, че така не може! Електрички трябва да се движат там с 80км/ч щото повече замърсявали! хаахахахахахах!

Не е въпросът в консумацията, а при производството. За да се произведе една ел.кола със съответните и батерии се замърсява повече отколкото за производството и експлоатацията Х години на една "нормална" кола. Затова и в Хонг Конг забраниха Тесла - гледат не само "оперативното" замърсяване , а целостния отпечатък - от производство до скрап.

Далаверата с електромобилите е прехвърляне от болната глава на здравата. Да, там където се използват електромобили екологичната обстановка се подобрява. Но трябва да се каже цялата истина. А тя е, че това подобрение на екологичната обстановка е за сметка на влошаването на друго място. За планетата, както са показали учените, глобално подобрение на екологичната обстановка няма. Да му мислят аборигените, при които ще се влоши екологичната обстановка, за да живеят добре богатите

Когато ЦРУ у другите подобни фирми разсекретят записките на Никола Тесла, и се приложи написанто в тях - ще има достатъчно енергия за всички. Но тогава няма далвера! Няма робство! Но пък глупаци винаги ще има и то вповече от нужното. Ето източника на заразата - глупостта! Вие си решавате какви да бъдете. Но после си носете самара без да мърморите!

Ами защо не вземеш да преоткриеш това което пише в записките на Н.Тесла, ами само дрънкаш глупости?

хаха..егаси и ''изследването'' поръчково! Сметнали, че голям % от ел.енергията идва от невъзобновяеми източници (въглищни централи например). Ми ще се работи да е по-малък процента бе..а не да стреляме по електромобилите. А батериите се рециклират почти напълно. За целия този литии не се използва отново детски труд. Аман от платени лобисти на петролните динозаври. Заминавате си, приемете го !

Ти чете ли какво пише? 1. Това е положението в момента, според разпределението на добива на ел.енергия в микса! Как ще е в бъдеще ще видим и то няма да е много скоро! 2. Батерийте се рециклират отново чрез преработка и пречистване, което също отнема енергия, може и малко по-малко но не става с магия. Затова в статията е казано че са по-вредни с между 11% и 28%, това е в зависимост от вложената енергия! 3. Никой нищо не казва за децата в статията, та незнам защо ги намесваш. Може би за да предизвикаш по стар обичай симпатии използвайки образа на деца и манипулирайки слушателите и читателите!!!!

май ти не четеш. 1. Положението няма значение какво е в МОМЕНТА. Важна е тенденцията. А тя е, че 100% от енергията ще е от въздух,слънце и вода ! Заради това ''в момента'' си готов да спреш развитието на електромобили и да си караш пушиляка докато изгние. Доста ТЕСНОГРЪДО от твоя страна, но нищо - явно си си така. 2. ДВГ-то да го претопиш след като го изхвърлиш в моргата не отнема ли енергия ? А Алуминиевите окиси от главите да ги подишаш са ти бонус ! 3. Ти ли ще ми кажеш какво да намесвам и какво не? Лития се извлича повторно от батериите, както и другите метали и елементи от тях. В статията ги третират, все едно отиват на боклука и хем замърсяваш, хем отново копаеш за тези елементи. Само кон с капаци може да каже, че електромобилите са по-вредни. Десетки, ако не и и стотици пъти са по-безвредни от ДВГ. Затова и ДВГ си заминава завинаги. Точка.

До 1000 1. Точно важното е какво е в момента! Ако след 100 години има само възобновяеми източници добре. Значи длед 100 години ще е екологично да се карат електрически коли. В момента не е екологично! Това сам го казваш! 2. Да, но много по лесно се претопява стомана отколкото да се преработи Лития на батерията. 3. В момента производителите предпочитат да произвеждат нови батерий, отколкото да преработват стари литиеви, защото е много по-скъпо преработването! 4. Защо реагираш така остро на обикновена забележка!? Не мога да ти забраня кой да намесваш, но не е прието в нормален технически разговор да се използват манипулативни доводи! Така че, не знам кой от двама ни влиза в понятието кон с капаци!

Знаем, знаем - немският дизел е най-чистия природен феномен! Естествено, че при всяко производство се отделят отпадъци и те замърсяват... Обаче после и при шофирането на немски дизелов ДВГ се отделят ОТРОВИ в градовете ни...

Я чети статията, просто за пример сравняват най-мръсното гориво, което е дизелът. И да електрическия двигател не изхвърля при движението си нищо, но централите за ток и при производството на батерийте се изхвърля повече отколкото за 10 години работа на 1 дизелов двигател. Четете бе хора! Написано е! Защо после трябва да ви се обяснява отново!?

"и при производството на електроенергия от невъзобновяеми източници в Германия.." Взето е в предвид електричеството, произведено само от невъзобновяеми източници, а в Германия то е около 70% от производството. В БГ е около 18%. Така че, ако се вземе прведвид и това от възобновяеми, всичко отива поне на кантар, ако не и на по-добре. Отделно от това батериите се рециклират, като 90% от елементите могат да се ползват отново.

Взета е в предвид, точно че 70% в германия е от НЕВЪЗОБНОВЯЕМИ, в България от НЕВЪЗОБНОВЯЕМИ е 72%, ане 18% както си написал! 18% са възобновяемите в микса от електроенергия! Незнам само дали случайно си допуснал грешката от бързане или целенасочено с цел манипулация!? Изследването си е съвсем коректно и съвсем валидно като изводи и за България!

И кой е платил изследването? Това е много важно да се знае, че има всякакви "учени" дето могат да изкарат различни резултати ... Защо не добавят в сметката и ресурса за производсвторо на дизел, масла и всички часто по ДВГ... Между другото за сведение на този учен лития се рециклира на 100% от батериите...

Платил го е конкурентът на този, който плаща проучванията, доказващи, че електромобилите са най-екологични

Ее ама верно ли се рециклира на 100%, ай стюга ве??!! Що не им кажеш на акционерите да рециклират на 100% батериите (процес който е по-скъп от производството на нови) и виж какво ще ти отговорят???!!! Както спомена един колега по-долу -> а горивото и консумативите на минната техника за добив на литий кой ще ги изчисли?? А електричеството идващо от централи на въглища, него кой ще го изчисли????