Коментари - Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи | IT.dir.bg
назад

Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи

Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи.

Обратно в новината

Коментари - Ученичка от Благоевград измисли GPS за незрящи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-добре да изобретят камера за нощно виждане за незрящи. Те виждат всичко в мрак, би трябвало да проработи.

Джи Пи Ес системите за граждански цели независимо дали е американска, руска, китайска... не показват точното разстояние до дадено препятствие или посока на завиване. Затова трябва 3D навигационна система, която, все още я няма да не говорим за 4D. Когато това се осъществи, а също така, и техно телепатичната връзка между човека, и дадено устройство тогава може да се кара кола, самолет мотор и.....Това не Ви ли напомня на нещо от реалния ни живот стига да сте се досетили, къде,какво и как....В близко бъдеще незрящи и слухово обременени няма да имат никакъв проблем, както и инвалиди.... С помощта на технологиите всички, ще сме равни ама някои много повече.....така де, където са вложени много средства, а за какво си е въпрос на мислене и цел. Да му мисли НЗОК, че с този нисък процент на осигуряване пак, ще сме на дъното поради популистки цели. Ние, има вероятност пак да сме си аутсайдери , в какво ли не, ако не се промени мисленето на всички ни за това, което е в нас, до нас и около нас, че и по надалече. Докато не се възроди държавната собственост, което отговаря на бъдещето, и нейното съвременно управление, въобще не чакайте да Ви се случва нещо добро и то на болшинството от народа ни. Всичко е мисъл, морал и математика за бъдещето. Сега, все още няма нито един от управляващите /не само тук/, който да ни поведе по правилния път за просперитета на държавата ни и повишаване на жизнения ни стандарт..... Засега, много жалко въпреки, че сме 21 век.

има подобни разаботки дори и много сериозни RFID-Enabled Bricks Guide Blind Walkers или Touch & Go navigator:

Някой да му помогне на момичето, на учителите и, както и на пишман новинарите, и да им преведе статията https://link/wiki/GPSforthevisuallyimpaired

Не мога да преценя колко точно би работило такова устройство в наситена с препятствия за сигнала градска среда, макар и с местни помощни станции. Слепият би се нуждал от дециметрова, а даже сантиметрова точност. Устройство от типа на парктроник сякаш би било по-полезно. А може би комбинация от едното и другото?

Докато четях статията, се сетих за ето това: "Голям градски джип минава през забутано селце, завива със замах по потънала в кал уличка и пропада в дерето. Две баби го наблюдават: - Глей, Гицке, още един с джипиес." Майтап, бе, Уили!

За 3 минути оценката се промени от 10:3 на 60:68 :-)) Може би някой тества софтуер за "регулиране" резултатите от он-лайн гласуване :-))

Макрон е президент!

Като как точно се появиха 3826 плусчета на постинга ти, който е с дата 07/05.2017 и от 20:13 часа? Порътках си очите, но плусчетата още си стоят там. Значи дирчофците си слагат зададени плусчета като цифра ..... Директно признание за гнусни манипулации.....

Со сичките джаджи платени, не знам дали има патент за джи-пи-ес, моя джи-пи-ес за колата ми струва 100 паунда, со се софтуер и хардуер. Малак е като една човешка длан, и може да се носи и на китката, ако искаш да ти се прикрепи, макар да нема стандартно окачване, но не е не невъзможно, пък и може и да има такъв с окачване по тялото ( wearables devices). И нашта тръгнала да иска пари за патент, и за други цели...в размер на стотици хиляди.... ПС: 100 паунда са 230 лева по текущия курс, може и по-малко да са, нека е 250 лева с доставка. По-малко от цената на един айфон. Абсолютно всеки сляп човек може да си го поръча през ибей, амазон, или специализирани магазини. Няма законови ограничения, плащаш и получаваш, в тоя вери момент. Шокиращо е, как невежеството може да те направи алчен, а знанието може да те направи щедър. Тук не коментираме екзотични системи, непознати технологии, свръхсекретни тайни - НЕ! Коментира се идея, която вече половината човечество изполва под една или друга форма, на драстично по-ниска цена. Това, което шокира толкова грозно е алчността и материалните претенции, невежеството и категоричността, че няма друго подобно усторйство в света. За да се регистрира патент, се търси уникалност, тоест, първото условие е никой никога да не е чувал или осъществявал подобна идея, на каквото и да е ниво. Потресена съм.

Уж си незнам каква специалистка, а не можеш да направиш разлика между кон и магаре. Не става дума за патентоване на GPS, а на навигатор за слепи. Това, че включва GPS е техническа подробност.

Вече има много подобни разработки, казвам го като софтуерен инженер. Последния ми проект беше за подобно приложение базирано на интернет протокол с подобни функции. Както и други хора са обяснили тук вече, един обикновен GPS може спокойно върши цялата работа. В колата си имам един такъв. Тоест, разработката е вече в продажба и то от много години. Всеки телефон с GPS моце да върши същата работа. Имам айфон 6 който два инстуркции при подаване на гласови команди, но почти никога не го използвам, защото иска дзверско търпение да слушаш монотонния глас на приложението. Но това си е мой проблем. Да беше научила английски момата, щеше да намери още 150 приложения с подобна насоченост вече публикувани и разработени. За мен тия огромни суми за патент и разработки ми звучат смешни. Те не проверили дали идеята я има вече, ама знаят колко ше струва, за да патентоват още една такава . нещо като оксиморона мокра вода. После, момичето дори да не сънува, че може да разработи подобно приложение без професионални софтуерни умения. То това не е като онва, да си го сложиш вътре и то да почне само да работи щото природата те е намокрила вече.... И със и без цинизма, хора, учете и не се излагайте със смешни глупости. Един прост сърч в гуглето (което дори не е неква сикрет тайна) ше ви даде огромен списък от вече съществуващи подобни приложения..... напишете си applications gps blind people и ще получите 5 страници от вече съществуващи и работещи приложения, огромната част от които са абсолютно безплатни. Ученичката, тръгнала на лов за пари и слава - първо учи и се научи, и тогава претендирай за патенти и доходи.... Но, какво да очакваш от невежеството.....

"Никъде по света няма още създадено такова нещо" Няма нито едно. С изключение на всички GPS устройства с гласови команди и навигация. Или всеки телефон в днешно време.

Първо - не виждам какво точно ще патентоват. GPS локатори има, навигатори има, навигаторите за коли имат и режим пешеходец. Значи един авто GPS навигатор вкаран в гривна и без екран. Вярно, че се патентоват какви ли не абсурди, така че и това може да мине. Второ - нямаме 100хил за разработка, ама нямаме и 20хил за патент. Хайде някой да ми даде пари, да патентовам и после да искам пари от останалите да го произвеждат. Направо да ѝ броят 2-3 милиона за великата идея и да си живее живота. Крайно време е да се разкрие раздел в психиатрията "патентомания", защото има милиони страдащи! А може и да е дефиниран вече тоя типаж. В Китай се оплаквали, че има 1 млн патента, като поне 900 хил от тях са глупости, които само товарят системата. Но какво да се прави - всеки иска да пофантазира 1 седмица и да е богат до края на живота си, но и да не рискува никакви лични средства за патент по възможност.

Ти го каза, гривна без екран. Достатъчно е да има нещо специфично към устроиството за да бъде патентовано! Дано успее!

Едно невръстно дете, което не знае как работи GPS системата и каква е точността й казва: А не може ли..? Не може, моето момиче. Ако можеше, щяха да го направят онези, които са учили за това. А журналистите за какво са учили е отделен голям проблем.

Колкото и да не ми се иска да убивам ентусиазма на младото момиче, подобно приложение липса поради невъзможността да се гарантира приемлива точност на отчитането и вероятността потребителите на подобно приложение да се окажат в ситуация застрашаваща тяхното здраве, а създателя на подобно приложение носи и отговорност. Гласовия асистент в подробност, проблема е в отчитането и постоянно изменящата се точност от външни фактори. https://link/wiki/ErroranalysisfortheGlobalPositioningSystem

Няма проблем с точността, нито ще съдят някого за отговорност. Това е само навигатор, т.е. казва ти "върви надясно". Слепите само с пръчка или куче се справят - не е казано, че като има гпс навигатор не трябва да носи пръчка нито куче. Но ако не е ходил в даден район, няма начин да намери правилното място - т.е. оправят се само по познати маршрути.

link тпросто трябва да се купи това . още един от начините за улуснение на незрящи LazarilloApp GPS Accesible

Дано идеята да е реално изпълнима. Не знам за какви 100К се говори и как са сметнати, но за да се превърне в патент не е токова просто. (поне не както в USA) В Европа и България има доста особености. Някакъв незнаещ по-долу написа че би трябвало да не се пуска патент защото GPS а не бил патентован ......пълни глупости ... да почете малко кога е стартирала GPS системата и за кого е работила дълги години преди да заработи с по малка точност за обикновените хора. Патента е важен не толкова от хуманна гледна точка колко от финансова. А може да стане хем хуманна идея (безплатна за някой) хем финансово добре издържана. Има институции по целия свят които да платят за производството . Стига съм писал неща които са известни...нека момичето да се допита не до някой тъп адвокат а до технически грамотен човек... да отиде в БАН или в някой технически университет да поговори с доцент или професор дали е реализируема идеята.

Много се изложи с предложението за БАН, доцент и професор. Явно нямаш никаква идея какво значи разработка на такова изделие и какво има в главите на доцентите и професорите. Все едно да питаш овчар как да клонираш овца - принципно е почти по неговата "специалност". Та и доцентът в БАН може да ѝ обясни как да си отпечата проекта на "лазерен принтер" и откъде да си купи евтини листи. Или в краен случай как разработка за 3 месеца да се раздуе до 5-6 години (за да си живееш спокойно през това време) - какво да правиш, професионални изкривявания.

Браво на момичето. по добре прави нещо пък дори и нищо да не излезе, отколкото да мрънкаш безполезно. Ето аз например финансирах разработването на интернет платформа, която управлява приложения за Андроид. Те могат да помогнат на хора с увреден слух и говор да получат достъпност до охранителни фирми, пътна помощ и застрахователи. платформата и приложението работят от една година, но трябва някой да ги внедри. е там срещнах "бетона". Нито въпросните компании нито държавата в лицето на съответните организации за хора с увреждания. ама още не съм вдигнал белия байрак. Все се надявам, че някой ще се заинтересува.

Аз пък открих фотонния двигател в домашни условия, с помощта на китайско фенерче. По мои изчисления ако се навържат достатъчен брой фенерчета, ще може да се придвижваме с тяхна помощ. За начало е нужен капитал от поне 500 000 евро за закупуване на парцел в Бояна, построяване на къща-лаборатория, закупуване на 2-3 джипа за представителни нужди и известен брой фенерчета за провеждане на тестовете.

Първо искам да благодаря на хората, които ме подкрепиха! Това е просто идея, която беше за състезание. Не е нужно да злобеете, защото хората, които злобеят не са постигнали нищо в своя живот. Не че аз съм постигнала кой знае какво, още повече това е просто идея, която написах за състезание. Не е станало кой знае какво, не съм търсила и пари за да злобеете толкова много! Такъв ли народ са българите? А и не са плащали мама и тате, няма и за какво да плащат ;), изумява ме злобата на хората

Радвам се, че си измислила нещо толкова полезно, и се надявам да не си прибързала, като си разгласила това преди да го патентоваш навън, защото тук нито пари нито признание ще намериш. Побързай да го патентоваш навън, и веднага след това започни старт-ъп кампания в някой от специализираните сайтове. Изцяло на английски, тук няма кой да ти помогне, нито държавата я интересуваш, нито хората, които искат да помогнат имат средствата за това. Успех, Александрина и ти благодаря че се стараеш!

Хортата не злобеят срещу теб ,а срещу некомпетентността и начина на изразяване на журналистите. Самата ти пишеш "просто една идея за състезание" ,а драскачите го представят като пробив в науката. Относно злобата,в България ако не си злобен , то или си глупав или безчувствен(ти си още малка да го разбереш). Какво става с едно куче ако го държиш гладно и го биеш? Озлобява. Е , някой ден ще скъса синджира.....

Ще загубих много време от живота си, ако започнеш да отговаряш на всеки трол и хейтър. Знам, че те сърбят пръстите, но повярвай ми - не си струва.

Освен това си яка мацка, а тия тука повечето са грозни чички :). Разбери ги и тях :)

Ами поздравления, че умееш да работиш с гугъл. Защото аз като прочетох за екслузивността на идеята, порових и видях, че не само идеи ами и проекти има че и работят хората по темата. Така че, не се обиждай, ако изобщо пишещия е онова момиче, но някакси не се впечатлих.

Както коментирах по-горе проблема е в точността на GPS и по-точно постоянно променящите се фактори, които и влияят... но може да помислиш върху приложение, което да обработва типични маршрути: идеята е софтуер ще разпознава по признаци (чрез камера и разпознаване на образи) текущото положение на обекта и ще общува интерактивно с потребителя за избор на посока, възможности и крайно разстояние и т.н. Успех! :)

GPS има нужда от сигнал и покритие с добра резолюция(набор спътници) за което трябва да си извън сграда. Виж по-интересното ще е да има като лека шапка с IR сензори за дистанция която подава микроимпулси до слепоочията на носещият. Така ще знае от коя страна пиблизително има обект. Комбинирано с GSM мрежата + GPS може да стане добра локализация. До тук добре, но проблема идва че: - устройството трябва да е много леко - трябва да се зарежда - трябва да... За това много по-добър и симпатичен прибор е кучето водач и много добър приятел роднина с който незрящия да се разходи и през това време да си поговори. Не искам да обезсърчавам надеждите на момичето, дано намери истинско решение на проблема с който се е захванала а дай боже един ден да открие начин за имплантиране на микросезори към очните нерви и така чрез безконтактни очила с модули за навигация / цветопредаване да може да се помогне на незрящите в частност да "прогледнат" света около тях..

Хората "злобеят" заради собствената ти инициатива (може и да е на майка ти или учителката). Едно е да кажеш "Имам тая идея - мисля, че ще е полезна на много хора. Търся доброволци да направим някакъв прототип". Съвсем друго е: "Искам патент и ми трябват 20хил лв, ако може някой да ми ги даде, че да спечеля повече после. Не че нямам никакви пари (родителите ми), но не ни се харчат за нещо несигурно - искаме друг да поеме риска, а аз да прибера печалбата, ако се получи". Затова е "злобеенето" - просто те приземяват. Много вероятно учителката ти да се е разфантазирала и като нищо в някой момент ще чуеш претенциите ти да има и тя дял от патента. Така че чети както ти казват хората и си прави изводи, не бързай със заключенията "ние българите сме такива...", най-малкото опознай още 50 народа да видиш има ли голяма разлика.

Ако това е ученичката от статията: жено, да има фатазии не е достатъчно за да станеш учен и инженер. Няма нишо лошо в тази фантазия, но който те е бутнал да си мислиш, че си изобретила топлата вода, те е излъгал. Защо не си направиш сърч за emerging technologies, там ти е заровен умрелото куче. И ще откриеш, че света вече работи с много подобни и че така се случват нещата, и дори без патенти и материални претенции кой ко ти дължи. Хората бачкат, скъсват се и то подаряват работата си - голяма част от софтуерните приложения са написани на отворен код, ама как да знаеш ти какво е отворен код и що е то? А тя милата забълнувала 100 000 пари .....и патенти..... Не ме дразни, че е тръгнала за мисли и изобретява (макар толкова нескопосно, мога да го преглътна) но се обадих, защото ме издразни как е решила, че това е тикет ту да муун.

Достатъчно е да има нещо специфично към устроиството за да бъде патентовано! Дано успееш!

Журналя , за никакъв чеп не ставате. Аз изобретих онзи ден ,на коленце в тоалетната , фърчипляктор - хем хвърчи , хем пляка. Трбяват ми 200 000 иляди за патент и производство. Дано скоро разработят мозък за журналисти , щото вече не се издържате с откровенната си простотия.

Което ме посеща как преди 2-3 години пак журналята разтръбиха ,че даже и по новините го даваха, за БГ изобретател на "уред за безплатна енергия". Имах честта да срещна въпросния "изобретател" . Оказа се селянин мечтател , без минимални познания по електротехника и физика. Просто потрес

Аа, забравяш и поне 2 случая на изобретатели, които всеки момент ще пуснат "убиец на Фейсбук". Някакъв заблуден ученик инсталирал и настроил готов(!) софтуер и "направил" нещо като сайт за запознанства. И ето го - съвсем скоро Фейсбук залязва, а нашенецът става милиардер, че и до трилион може да стигне.

Българите действат като отбор само когато опитват да задържат някой в казана. А напрявят ли го, почват да се карат на кой е най-голяма заслугата.

Не и трябват 100 Хил. Ами трябва да разработи софтуер за незрящи базиран на сигнали звукови или на вибрация за въвеждане и сонар за препятствия. ИдеяТа е добра но чак да се патентова една мисъл е трудно на всякаде ще и искат прототип който да работи а външния вид няма значение. Е поне е направила проект за приемен изпит и е успяла да влезе а другото с годините и късмет

За да се патентова нещо трябва до сега никой друг да не го е патентовал ... и да е нещо ново което не е измислено до сега. А такова нещо това момиче няма, просто пародия на журналисти, пародия и на учители, които искат това нещо да се патентовало.....

Изказвате се неподготвена. Достатъчно е да има нещо специфично към устроиството за да бъде патентовано! Дано успее!

Ама сте зли.

Не е било нужно да се вика Хоп преди да сте скочили. Излишни хвяалби и празни приказки на пазара! Смятаите, че вече идеята е открадната и друг ще я доразвие и патантова. Патки!

Юрдечки :)

Идеите не подлежат на патентна защита. При оформяне на описанието е необходимо да бъде ясно и пълно разкрито техническото решение на даден проблем. Идеите не са и обект на авторско право. Статията е неграмотно написана!

Така е. Проблемът е, че това момиче има една страшан идея според мен, но няма пукната стотинка, за да наеме дори един що годе свестен юрист, за да я посъветва как, какво, къде и кога. Според мене статията е написана, за да събуди интерес у хора, които могат да помогнат и се надявам това да стане. Браво на момичето! Другият варянт е да се обърне към някой фонд за финансиране и така

Оправете си заглавието на статията нищо не е измислила. Има идея, която меко казано е глупава. Ми всеки телефон има ГПС и дупка заслушалки. А софтуеър за "навигация" на незрящи хора ще е напълно безполезен без сензори, който да засичат препятствия на пътя на незрящия...

Ултразвукови преносими устройства ( сонари ) в помощ на незрящи има от поне 30 години.

мухахахха, "разработи" ама има само идея. значи идеята й е едно "нави" да го качи на смарт-уоч или даже на някой от часовниците на гармин? БРИЛЯНТНА, НЕВЕРОЯТНА... идея :)))))

Малко като идеите на сина ми (6г) - иска да има джип с дистанционно, който може да се превръща и в спортна кола, и в самолет и в колело , само като си помисли! И да може да се носи с една ръка! Идеята е супер, сега събираме кинти да я патентоваме!

Да не говорим, че от десетилетия има разработки за навигация чрес усета за докосване. Най-приложимите са колан или жилетка с примерно 24 вибриращи модула (като на телефон) разположени по периферията като часовете на часовник. Когато трябва да се движиш в определена посока вибрира модулът, който сочи към нея. Сега, проблемите на практика са много. Първо, GPSа не е надежден и точен навсякъде. Второ, не е особено полезно в градски условия, където е много по-важно да можеш да пресечеш безопасно отколкото да се движиш в точната географска посока.

Взимам Ривотрил от 20 години и се чувствах добре и пълноценна. Клонарексът няма същото действие и ме върна години назад към състояния, които не искам дори да си спомням. Моля, върнете Ровотрила!

И аз така

Едно от условията за издаване на патент е, изобретението да не е познато на обществото. Това дори не е изобретение, а само една ялова идея. Престанете да си мислите че вие сте всезнайковци и четете повече защото ставата за смях.

Абе почти си прав, но е хубаво също така да прегледаш 20-30 реални патента (всичките са достъпни публично). Ще умреш от смях и потрес какви абсурдни неща се патентоват. Много опасно животно е тъп и самонадеян човек - голям % от патентите са дело точно на такива. Въобразява си, че е "измислил" нещо, което стотици хиляди го измислят между другото всеки ден и си вършат работата. Обаче тоя тръва да патентова и описва уникалната си идея. После лежи и си мечтае за Сейшелските острови. Не знам какви железни нерви имат работещите в Патентно ведомство - ежедневно да се срещат с луди и да четат турбо простотии. Но като е платена таксата и нещата са оформени както трябва се налага да придвижват патентите.

Ако говорите за БГ-патентите, не искам да знам! Там дори не знаят за какво се издава патент или търговска марка. Аз имах предвид патентния офис на САЩ, който е номер 1. Номер 2 е Швейцарският, който е и като основен офис за Европа.

Не само, че са опитвали такива системи, но са се и отказали от тях. А алгоритъм да преизчислява данните на gps системата има в коригиращите станции на земята. Точността на цивилния gps е 1-20 м. , като 1 м при перфектни условия ( на открито, хубаво време, повече спътници в обхвата, корекция от Земята) и скъп приемник. В града със смартфон дори висок клас точността е 10-20 м. . Тази девойка ако прочете дори само в уикипедия малко за gps навигацията ще и светне какви тъпотии пише. Или просто иска да прилапа от балъци колкото може пари.

Много благородно ... да си патентова идеята. Ами, ако и военните си бяха бяха патентовали и засекретили GPS технологията вместо да я дават на света, сега тази ученичка дали щеше да я има тази идея?! Или, ако Айнщайн си беше патентовал неговите открития, дали щеше да има GPS?

Глупав си българино, глупав, затова те е....т вкущи и чужбина!

Ти явно си умен, ама не вникваш в написаното: иска да помогне на всички незрящи, а после нейната учителка говори за бизнес идея и патентоване!? Т.е. да се печели от нещастието на другите. Тя и статия кой знае колко е изкривила истинската история ... А на теб само е...не ти има в главата, българино или какъвто си, тя глупостта не познава националност.

Примера ви е неточен. GPS системата работи прекрасно без митологичните корекции свързани с невярната теория на относителността на Айнщайн и компания езуитски свещеници.

И кое по точно не е верно от Теоричта на относителността на Айнщайн. И вие знаете ли въобще как работи GPS системата или ланкате глупости като всеки средностатистически българин не-до-завършил и не-до-разбрал физиката или математиката.

идеи току-така не се казват! именно, че няма възможността да си я развие докрай и изпълни блестящата идея, и да патентова, и т.н. трябва да не я споменава на никой... инак мацката е красива и с красив ум, и занапред ще си е супер креативна, това ми е ясно, но един ден ще осъзнае думите ми и вече ще си мълчи относно идеите си и проектите си, и надявам се ще се е научила как да изведе даден нейн проект докрай сама или с помощта на някой, който няма да я подведе и окраде... и моят ум ражда постоянно разни идеи - тъпи и що годе готини, ама си мълча и ги развивам сам... досега си имам няколко успешни виртуални проекта, а на път е да си завърша и реален продукт от-до изцяло сам и ще си го и продавам надявам се успешно, но нищо не казвам повече к'во що :) пазете си идеите за себе си и се научете да можете да ги изграждате сами и съвсем накрая може би с чужда помощ... ще си остане мацката само с идеята засега :( така не се прави повярвайте ми! трупайте знания, практика, за да можете след години да си ги доиграждате сами и да се кефите на постигнатото, а не парите да са ви водещи! който мисли само за пари, няма да успее!

Я па имам идея за перпетуум мобиле - трилиони капилярни съдове издигат от нищото трилиони капки вода, която пада от височина и дава енергия; или лост, върху който като приложиш сила, част от нея отива за изместване на рамото му и така следващият път може да се приложи по-голяма сила... Ама нещо съм скаран с термодинамиката и все не ми се получава:):):). Та и тази идея така...

Ми то една друга ученичка, само че от Пловдив, също има идея, също представена на конкурс, като идеята е да помага не само при придвижването но и при всякакви други трудности които могат да възникнат в живота на незрящите, че и парите които трябваха на екипът и за въвеждане на идеята в експлоатация беше къде 80 000 лева. В историята повечето технически решения са се пръквали около един и същи момент само че споменаването само на едната ученичка навява на мисълта че статията няма за цел да ни запознае с идеите на участниците в конкурса та да видим за какво мислят децата ни, а по скоро да улесни събирането на пари, които поне за момента не се знае за какво ще бъдат похарчени, щото 100 000 бона за софт, при условиe че повечето днешни GSM могат да изпълняват гласови команди и имат GPS, ми се струва малко множко.

Множко, ако ще говорим, че ги получаваш за джобни пари. Иначе с тези 100 хил. е за до никъде, за това конкретно начинание, след като тя е само с идеята и не може да реализира нищо от сами проект.

Бая пари са си дори и само като за идея... Не знам кой е проверявал дали съществуват подобни приложения или пък кой е правил старт ъп разчетите ама Ариадне ДжиПиЕс за Андроид струва на потребителя само 5 долара, а Би май ейес за И-ос е комплексна услуга подържана от доброволци така че с такива големи първоначални инвестиции просто няма как да пробие на пазара, а точно палитрата от софт в магазините за мобилни приложения за незрящи и хора с ограничено зрение беше причината да си помисля че исканата сума е нереална и затова няма мераклии които да инвестират в тази идея.

Страхотна новина. Успех, момиче, в тази благородна кауза.

Възхищавам се на всеки, който може да измисли нещо ново и полезно, а ако това е българче, радостта ми е огромна.

Браво на момичето! а сериозно идеята и е на чисто концептуално ниво ползвайки налични технологии и идеи. За патент само ще си изхарчи напразно парите, щото на практика материал за патентоване. много по реално е да пробва да направи някой приложение за електронен часовник специално за слепи. Просто един ел.часовник днес има в себе си всичко което тя иска да сложи в гривната си като хардуер. Отделно навигации с гласово приемане на команди и насочване не са новост. Но главния проблем е друг. Точността! Ако комбинираш GPS и Glonas постигаш точност към 3-4 м. За габаритите на една кола движеща се по път това е отклонение което е без значение. Но за един сляп разлика 1/2 метър наляво или надясно е от жив щастлив до летящ надолу по стъпалата.

"Първо трябва да патентоваме тази идея, защото трябва време тя да се разработи, а през това време някой да не ѝ я открадне идеята" - Хахаха човек който не иска да му откраднат идеята не пише за нея в нета.

Точноста не е такъв проблем защото GPS навигатора няма за цел да покава всяка стълба, дупка и парапет, за тази цел слепите си ходят с пръчка и има специални плочки с грапавини. Защото дори и някой да направи детайлна карта на пешеходните маршрути, никой не може да гарантира че на тротоара примерно няма да има сергия или да правят ремонт.

Като гледам момичето, може да изкара пари по друг начин. И ще изкара повече

Вие като не можете да измислите нещо, поне не бъдете такъв идиот!

От текста разбираме, че има едно момиче което има нужда от пари. Не разбрах къде е новината. Ефтин журналистически пиниз. Нали преди време имаше едни гении ученици от Русе, които "измислиха" български Facebook. Та къде са тия гении, че Зукърбърг е много притеснен?

Щеше да е супер ако можеше да е истина, но не е. Само погледнете GPS системата каква точност дава за цивилни нужди и тогава си помислете дали това е възможно. поредната партенка и гавра с някой който има нужда от водач. Аз измислих асансьор до Марс. Чакам някой да го направи. Имам и идея за река която тече нагоре. За сега съм готов на 50% - тече надолу. Същата работа. То ако можеше една пикла на 17 да направи нещо което специалистите не могат .... Ако я питате как рабжоти GPS системата едва ли има понятие. Питайте я какво е "геоцентрична орбитална равнина". Ако ви каже ще скоча от 16-тия етаж. До сега в света няма такава система защото при сегашните технически възможности това не може да стане.

Какъв е продукта, който се предлага? Разбрах, че едно момиче, което нищо не разбира от техника има някаква идея. Доколкото зная идеи не се патентоват, а само открития, нови продукти и марки. А и сумите, които се споменават в статията са написани от човек, който тотално нищо не разбира от тази материя. Явно мама и тати са платили за тази глупост за да почешат егото си.

Юначка!