Huawei започва да използва Linux в своите лаптопи

Компанията не може да използва Windows, но това отваря нови възможности и позволява по-ниска цена на машините

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не се съмнявам че Линукс може да ми предложи горедолу всичко което ползвам на Уиндоус, просто честно казано не виждам смисъл дори да пробвам. Лаптоп си купувам веднъж на 5-6 г и тава поевтиняване от 50-100 лв която Линукса ще добави смятам е абсолютно несъществено, предвид че обикновено лаптопите които съм си купувал са към 2000 +-500 лв. разлика според мен ще има само за тези които си търсят евтини варианти. в контекста на лаптоп струващ 400-500 лв то 50-100 лв повече/по-малко са доста съществена разлика. е аз и така нямам Huawei лаптоп, явно и в бъдеще няма да имам.

Ти предпочиташ да имаш "марка" брее. Ше ти падне реномето, ако си купиш Huawei, а те са по-добри от останалите в последно време. За това американците ги банват, че ще им откраднат пазара.

Хора наистина ли мислите че има софтуерна компания която ще изпусне милиарден пазар. Тук не става въпрос само за една китаиска компания, аз целият азиатски пазар. Обзалагам се че до няколко месеца всички офис пакети, игри и програми ще работят под линукс без симулатори в реална ос среда. Тук говорим за трилиони долари печалби. Да не споменавам и отвореният код....

значи нямат ОС, то и процесорите не са китайски ..... скоро ще продават компютри и телефони без ОС и процесори и с памети от преди 10-20 години ..... а може и без чипове ..... а бе китайска му работа!

В момента пиша от система работеща под гну-линукс, една много прятна и лека графична среда. Чудесна работа върши. Имам познати, които с емулатор си играят и тежки игри, направени за уиндоус. Зави на кой за какво му трябва компютъра, за мен линукс покрива нуждите ми - работата ми е през уеб интерфейси. Нормален ход от страна на Хуауей, но масовия потребител си иска уиндоус и предполагам, че ще изгубят този пазар.

Зад различните разработки на линукс стоят ентусиасти които го правят даром , за сметка на това пък нищо не се инсталира и поддържа лесно особенно ако някаква програма или приложение трябва да се инсталира и стартира през конзолата си е направо мъка. Но за десктоп - офис , скайп , браузване и торенти става. Все пак при боравенето с линукса се искат значително повече познания и нерви но всеки сам решава какво му е необходимо и дали може се справи. Все пак има доза оптимизъм че в бъдеще някоя такава компания като хухавей може да развие нивото на линукса наравно с това на джама , за съжаление този момент е още много далече ....

Чак пък ентусиасти не стоят. Това са програмисти, които работят за фондациите финансиращи разработките. Разработки за сегашните линукси имат и it гиганти като Майкрософт, Ейпъл, Оракъл, Гугъл ... Линукс се е разработвал и се разработва от професионалисти, не е някой който пише код след вечеря за един час преди филма.

За кой век са ти данните? Дори баба ми свикна с линукса(debian 9 + XFCE), а д не говорим колко по-леко и приятно работи. Нещо като бързодействието на XP, ама 300% по-качествено

А, значи затова оня ден шефа на Майкрософт призоваваше към революция... остава да видим дали призивите му са били принципни или го е страх от това колко пиратски копия на Уиндоус ще бъдат инсталирани на тези компютри;)

Вместо да им извадят очите, ще им изпишат веждите. Чувал съм, че Линукс се използва от напредналите в компютърното образование. ОТ хакерите и прочее. Това надали е без основание. А Уйндоус ще изтърват таксите.

От десетилетия всички произовдители на лаптопи предлагат по-евтини системи с Линукс, който е много добра ОС ... за инсталиране на Уиндоус.

BajMihal

Сигурно затова ня можеш да намериш професионален потребителски софтуер за линукс. Има още път да се извърви докато стигне дотам, където говориш. Ако става въпрос за ходене в мрежата и нищо друго, може и да свърши работа (ако не се омажат драйвери разбира се). А недай си боже да се счупи нещо (не, не е невъзможно) - тогава става големия проблем, защото откъм GUI Линукс не е много предвиден потребителя да не разбира нищо от системна администрация.

Човекът май имаше предвид, че хората купуват лаптопите с Linux заради цената, а после им инсталират Windows от тракерите :) Аз лично, като изключа програмистите и админите, май имам само един познат, който ползва Linux и действително лаптопът се използва само за интернет и филми. А съм далеч от мисълта, че всички останали са си купили Windows.

Са предварително инсталирани и си работят без проблеми. За обикновените потребители има всичко необходимо - браузър, офис пакет, кодеци, плеъри, торент клиент. Като добавим към всичко това и факта, че с времето няма забавяне на работата на машината и липсата на вируси, то изборът съвсем не е лош. Ако търсите MS Office, Corel, Photoshop, Autocad или сте геймър, то това не е вашата ОС.

Те масовите програми хубаво са инсталирани, но... Нека го кажа така, аз си купувам компютър (в това число и лаптоп) за да изкарвам пари от него, а не да харча пари за него. За съжаление обаче 90% от софтуера, който ми е нужен за целта има нулева съвместимост с Linux като част от него дори не е съвместим с различни Windows платформи (Има един софтуер за симулация на кокпита и системите на определен модел самолет, който работи само под ХР и под нищо другои за него се налага виртуалка дори на Win 7, няма да влизам в подробност, защото не е важно)... Казано по друг начин, ако купуваш лаптоп на детето да си рови в нета и да си гледа филми, това би бил перфектния лапот, но ако го купуваш за да вършиш работа с него... просто не става или трябва лично да се бръкнеш за лиценз, или да търсиш лаптоп друга марка с някаква Windows дистрибуция... Жената онзи ден ме изненада, че дори нейните програми, с които тя работи от Нова Година щели да се предлагат само във версии за Win10 и само тези версии щели да имали подръжка...

Ем, влизаш в Кингуин и се сдобиваш с един лиценз за 10-ка за около 30-40 лева. Може да си вземеш и такъв за 7-ца - 10ката го приема.

Това го разправям от години, но все някой познат програмист или сисадмин ме убеждава, че съм бил обикновен потребител и всичко необходимо за мен го имало и под Linux ... и 5% от работата си не мога да свърша под Linux, дори с MAC имам повече шанс. A oбикновено като го напиша във форум събирам доста минуси. Не всички сме програмисти, нито пък "мениджъри", работещи с текстов редактор и с 2% от възможностите на Excel (или някаква алтернатива).

Флайт симулатора за кокпита не го ползва много често, но щом ви върши работа виртуална машина и не се справяте само с един Windows, то тогава Мак или Линукс биха ви свършили чудесна работа.

И така, САЩ лека полека, са тръгнали към самоизлолация, точно както техния сателит УК, а съвсем скоро Англия. Остава да вдигнат оградите и никой да не стъпва там за 40-50 години, и после да видим какви нови породи са възникнали. Допускам че тогава чече ще са в напреднал стадий на Идиокрация.

Ти нито разбираш от компютри нито от политика нито кой е идиот и кой не е така че незнам защо изобщо се изказваш по добре не се излагай .....

искат да ни избодат очите, а ни описаха веждите

интерфейса на Deepin Linux си е яко копие на Win 10. Ама интерфейс не пуска програми.