Времената, в които Huawei има сериозни проблеми със САЩ и е възпрепятстван от получаване на лицензи и използването на софтуер за своите устройства, трябваше да са други. За тази есен компанията бе планирала шумен старт на продажбите на своите лаптопи в редица нови страни, включително на територията на САЩ.

По всичко личеше, че навлизането в новия сегмент ще е успешно за китайците така, както в цял свят се наложиха телефоните им, но ходовете на политическата и икономическа сцена промениха малко нещата. За да спаси тази част от своя бизнес, а и за да продължи развитието му, Huawei ще заложи на операционната система с отворен код Linux.

Microsoft, макар ключов партньор на Huawei, очевидно е възпрепятстван от това да предостави лиценз за Windows 10 и именно поради тази причина лаптопите на компанията MateBook 13, MateBook 14, MateBook X Pro ще бъдат предложени с Linux.

На тях ще е инсталирана предварително дистрибуцията Deepin Linux, определяна от мнозина като една от най-красивите операционни системи на пазара. Интересна нейна особеност е, че тя лесно може да бъде модифицирана така, че досущ да прилича на Windows, за да не се затрудняват излишно потребителите, но в един от най-красивите си изгледи всъщност приликите са повече с macOS на Apple.

Операционната система е много добре приета сред всички любители на Linux и според редица специалисти тя ще се хареса и приеме добре и от по-консервативните потребители. В чисто техническо отношение тя е базирана на Debian със собствена графична среда, както и някои много приятни добавки като мениджъра на прозорци Gala, музикален и видео плеър, и дори чат услугата DTalk.

Веднага се забеляза и друг ефект от използването на друга операционна система. Лаптопите, които по принцип се предлагат на доста високи цени веднага поевтиняха с по 40-50 американски долара. Очевидно това се дължи на цената за Windows лиценза, който поне за сега не може да бъде купен заради санкциите, наложени от правителството.