Коментари - Тим Бърнърс-Лий: Мрачни дни за интернет | IT.dir.bg
назад

Тим Бърнърс-Лий: Мрачни дни за интернет

Тим Бърнърс-Лий критикува остро нарастващото следене и шпиониране, което се извършва в интернет.

Обратно в новината

Коментари - Тим Бърнърс-Лий: Мрачни дни за интернет | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"1984"

....

Докато средностатистическите хора не проумеят за какво става дума не можем да очакваме съпротива срещу такива гадости. Ловци на туристи ти да видиш, брех мамицата ви. Но няма да е тяхната, не и в средносрочен план. Ще се появи пазар за системи в които не могат да влизат и т.н.

Не няма да се появи такъв пазар. Тоталният контрол не ще го позволи.

a този коментира като какъв? Щото разбрахме, че е измислил http протокола в интернет, но има още хиляди протоколи и съответно още хиляди поучители може ли би трябва да изслушаме ?

Верността на твърдението не зависи от автора му. "Кой си ти та ще ми кажеш" е една от най-селяшките фрази, които могат да бъдат измислени.

Много си прост!:)

То само това като вземеш: "Законът задължават интернет доставчиците да съхраняват пълен запис на онлайн историята на потребителите в продължение на година." То значи доставчиците имат проблем. Това са за немалките доставчици ще са много терабайти данни. Дори само като съхранение ще е проблем и ще се отрази зле и на цената на интернета. Дори само това е икономически несъобразено. Примерно този сайт ще има много гигабайтови логове (файловете с трафичните данни) на ден. Аз лично бих помнил за месец, като следващия първи ден от месеца пренаписва отгоре дневният лог за предният месец. Като до тук не съм казал нищо извън проблема с интернета - например колко е недемократичо.

Аз бих предложил на всички британци да свалят и споделят възможно най-големите торенти. Като започнат да правят трафик от 10EB/ден, кривителството ще клекне.

Едва ли ще е пълен лог, още повече огромната част от съдържанието е възстановима само по URL и т.н. Но дори да е пълен лог колко прави това. Средно да кажем мегабайт на секунда (сигурно го завишавам) , или 3600*24 прави 86 Г на ден (де гития ISP-та дето ще поемат такъв трафик за всеки....) и на година става какво, 31 терабайта на човек. Много но не немислимо- а и сигурносъм го завишил с един порядък. Та не това ще ги спре гадините. Подозирам, че навсякъде - и у нас също - отдавна го правят, тръгват да търсят законови рамки като се появи опасност да се разчуе.

Първо, трафични данни означават към кой IP адрес и порт си отворил конекция и за колко време. Нкой не ти брои мегабайти и какво порно гледаш. Второ, това са текстови данни и се компресират умопомрачително. Бих казал, че на един доставчик би му стигнал най-обикновен еднотерабайтов диск да води архив на всички трафични данни за година назад. Та не се притеснявайте за доставчиците, притеснявайте се за свободата си и личната неприкосновеност.

Не ги знам за доставчиците но за сайтовете логовете ги знам. Примерно отваряш тази страница, а тя има допълнителни файлове, като картинки, стилове, javascript-ове и така нататък. Да кажем, че правиш 100 заявки за една отворена страница. Всеки запис освен IP, съдържа към какво си се обърнал, тип заявка, user agent, време и още такива неща. Това прави мужду 250-800 символа на заявка. А както казах те са много за страница. Не че не може да се изключат към файлове тип картинки и други, но сигурно това ще е забранено.

Масата 99% от обикновените интернет потребители ще страдат от следенето, терористите няма да ги ловят тези мерки пак. То това е и целта - да се следят нормалните хора, а не терористи.

Същото както след атентатите в Париж, които бяха извършени с калашници, "затегнаха" режима на продажба на оръжие за гражданите, което оръжие няма нищо общо с калашниците. Важното е гражданите да са беззащитни, когато ги избиват терористите.

Все тая

Важно е гражданите да са беззащитни, когато ги репресира/избива властта. Тук тероризмът няма нищо, ама абсолютно нищо общо.

Ал

Малко банално, но много вярно: "Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете." Б. Франклин

Малко тъжно, но е факт, че цялата работа тръгна точно от държавата на която Б. Франклин е бил президент.

Всяка терористична организацияби трябвало да има експерти които с минимални усилия да инструктират своите колеги как да се предпазят от следене в интернет. Но обикновения данъкоплатец който храни репресивния апарат, няма кой да го инструктира и да го защити. Ние не го осъзнаваме но идните поколения ще пишат как сме живели като роби. Дано историята завърши и как сме възстанали и сме се освободили от оковите.

не, идните поколеня ше са тотално промити по рождение за суяление. тхе ше са убедени че всичко се прави за тяхно добро. лоши времена за човечството не само за интернет.

Честно казано, малко се преекспонира темата. Разбира се, че подобни действия ще имат равни по сила противодействия. Просто принуждават поданиците си да отделят време за образоване, за изграждане на навици, които им осигуряват личен комфорт и сигурност на личната кореспонденция. Впрочем, допускам че вече се гледа и на възможна бизнес-ниша. С малка такса - осигуряване на пълна анонимност в интернет.

Se taia

Че то отдавна има евтини VPN. Можеш да си избираш от коя държава да ти е IP адреса. Таксата е направо смешна

Ама ти сериозно ли.... ахахахахахахааааааа! Блажен си бацеееее ... плащай, плащай и чакай "анонимност"!

Абе какво да кажа, прочети 1948 и ми кажи: може ли да има анонимност в такъв свят? Кой ще го създаде, когато цялата власт се крепи на липсата на анонимност. На кого ще му позволят да прави бизнес от нещо което стои в устоите на властта?

ще преоткриеш CatBlock ( CatBlock точка tk)

Едисон и в най-смелите си мечти не е прогнозирал, че работата му ще има подобно развитие и значение. Лий сега казва това, което Асанж говори повече от десет години. И двамата обаче пренебрегват влиянието на неизбежното и изцяло пропускат закономерното противодействие. За едни вируси вратата е вход, за други е изход.

Тероризмът осигурява добро прикритие за лишаването на гражданите от права и свобода.

Едно време са умирали за свобода, сега за да не умират търтеите от властта, отнемат свобода!

Ем, те затуй "службите" и терористите са заловени на едно и също голо гей хорце, както онагледиха последните разкрития в Германия.

Много ясно. Никой полицай не иска да пребори престъпността, защото ще остане без работа. :-) Тези служби нямат никаква мотивация да прекратят тероризма, тогава просто няма да има нужда от тях. :-)

Т.нар. "демокрация" - "власт на народа" е само маска на демонокрацията - власт на демоните.

параноята леко полеко взима връх над разума на изкукалите политици

Разумът има общо с "изкукалите политици", колкото и с куклите на конци.