Коментари - Microsoft купува мобилния бизнес на Nokia | IT.dir.bg
назад

Microsoft купува мобилния бизнес на Nokia

Американската компания Microsoft потвърди, че има намерение да купи подразделението на корпорацията Nokia за производство на мобилни устройства, съобщиха световните агенции.

Обратно в новината

Коментари - Microsoft купува мобилния бизнес на Nokia | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Жалко, няма вече кой да произвежда телефони. Каквото и да си говорим смартфоните са за инфантилни дебили, чиито живот е концентиран във фаянсовата плочка пред носа им и единственото им занимание е да си играят с нея и социалните аутсайдери, които искат да имитират стандарт, притежавайки китаюски боклук струващ невероятната сума от 700-800 евро. За бизнеса, за зрелите хора предпочитани са функционалните телефони а не малоумните играчки произвеждани в момента. Жалко че от Нокия са преценили че не е изгодно или не са пожелали да запазят производството си в тоз исектор - на телефоните.

Нокия падна от борда вече, но дали Майкрософт вече не се оглеждат за спасителния пояс и те в сделката за придобиване на Нокия? Все повече приложения работят в среда на интернет браузър. Това означава, че много скоро значението на конкретната операционната система може да намалее съществено. Дали това не е бърз ход с който Майкрософт да подсилят независимостта си в приходите? Отдавна правят опити за придобиване на производител в хардуера. Явно тези опити вече дават плод. Но дали придобиването на новите производители ще бъде успешно реформирано според нуждите на гиганта е нещо, което те първа ще видим.

Интересно колко години им трябват на Големите в ИТ индустрията да направят това което Епъл направиха преди години. Операционна система заедно с мобилни устройства ( Смартфони и таблети) под една марка от хардуер до софтуер.

Има приложения, но акаунта ти е български. Смени го.

В миналото ползвах Нокиа. Апаратите наистина имаха по-добри качества от повечето други марки, предлагани тогава. Сега обаче положението е боза! Оказва се, че си голям глупак да очакваш, че щом телефонът ти е с МС операционна система, то само един кабел ти е достатъчен и всичко може да си организираш и архивираш чрез компютъра. Нещо повече - ако изпълниш всичките им прищявки, включително най-нелогичните (защо не да ти е зелена пералнята на цвят?!) ще получиш достъп до мелодийки и дрън дрън глупости в някакъв скопен вариант. Обаче забрави, че ще управляваш календар, задачи и прочее полезни неща без връзка и акаунт в някоя от одобрените (тези, които искат да се наложат над останалите) услуги. За капак на всичко писането на български език (нищо, че си израл той да се използва в менюта и съобщения) е изопъчено от някаква си руска кирилица, с някаква си нелепа подредба! И след като написах едно конкретно писмо, с 99 забележки, запетайки и подточки ми бе отговорено, че едва ли ще се подобри нещо в гореизложените от мен теми. Затова за мен тази марка вече не съществува! Приех го като подигравка с клиента! Реших, че отдавна съм пораснал и искам телефона в джоба ми да върши работа, а не да бъде лъскав и милиарди мегапиксели и трилиони игри... Сега ушите ми са запушени кой бил първи, дето въвел тъч-скрийна, кой имал профили, кой забивал по-малко, кой издържал повече на батерия и причее. В момента съм с обикновен телефон, а за другото - на компютъра!

Определено има повече недоволни от Windows 3.11 сравнено с тези недолюбващи Windows 95, но какво да се прави... Обратната съвместимост е по-добре да се остави в графата пожелания за коледа.

не са подценяване телефона лумия е добър и то по добър от айфоните и отнякои андроиди

в момента няма по-добър телефон.. има по-лоши. и дори вече не са телефони.

преди ерата на смартфоните не съм ползвал друг телефон освен Нокиа. класика за мобилни телефони номер 1 в бранша, но не знам защо така безотговорно и безрасъдно пропуснаха да се качат на този влак. дори бяха първи с тяхната Симбия. между другото имах за известно време N900 която беше супер за времето си, даже имаше и шел конзола. клавиатурата също беше много удобна. не съм се интересувал, но сега ще проверя дали датите не съвпадат си идването на въпросният шеф от Микрософт. сигурен съм, че ако бяха развивали този модел щяха да са още в играта. а ако бяха избрали линукс сега щяха да се конкурират с Епъл. много жалко. формално RIP.нищо хубаво не ги чака освен редовите работници да си запазят работата. мениджърите до един в канала, това залужават.

между другото Микрософт бяха първите ако не се лъжа които бяха обявили официално разработката на "тъч скиин" устройство. става въпрос за "big ass table" или Surface :))

Ако беше по-внимателен в часовете по-история, щеше да забележиш, че прекалено дългото обвързване на Нокия със Симбиан им изигра лоша шега. Просто прекалено дълго вярваха, че отворения код ще спаси света и не смееха да тропнат по масата и да кажат, че въпросната операционна система иманужда от свястна поддръжка за тъч-екрани. Да но времето минаваше, Епъл заграбваше пазари, появи се и Андроид които също след първите неуверени стъпки се оказа доста интересен за потребителите. А в това време Нокия си играеше на отворена компания поддържаща свободния софтуер, вместо да се съвземе и да вземе разработката на Симбиан в свои ръце. Така с много чакане, последния влак беше изпуснат и се стигна до обвързването с Майкрософт и тяхната нова операционна система.

Ти разбира се не само че не си внимавал в часовете по история, ти буквално не си ходил на училище. Я се пробвай да познаеш, коя ОС властва при смартфоните в момента и ели е тя свободна или не?

Това е единствения начин нокия да се спаси от неминуем фалит. Дано финландците приемат сделката и оставят микромеките да се мъчат с тази залязваща марка. Те поне имат пари и могат да си го позволят...

Game over nokia - след бъгавият симбиан и неадекватният WP няма как да се очаква друго ! Даже ми е радостно, че много ме тровиха гадовете с Е52 и 6700 - уникално бъгави боклуци ! От тогава даже не ги и поглеждам, но определено ме радва, че сега ще ги изпоуволнят разните мениджърчета - бяха се самозабравили !

много странна сделка. нокия и без това бяха варзани за виндовс 8 а сега кои дръг би се навил да прави телефони които да се конкърират с мицрософт незнам. не им разбирам логиката - какво печелят? освен ако не къпят и канадзите и вземат и течните клиенти и се закрипят като бусинесс телефони

А на български как звучи това?

Правилно разсъждаваш. МС искат да заемат ентърпрайз пазара за мобилни устройства изцяло, унищожавайки ББ, които и без това вече задминават като пазарен дял, но могат да изконсумират изцяло и техния оставащ. С покупката на Нокия, МС си гарантират, че пълният цикъл - хардуер, софтуер за мобилни + бацкенд-а им - сървър + мейл-сървър е изцяло затворен и при тях. Логичен ход от страна на МС, който вероятно е бил планиран още преди доста години с обвързването с на Нокия с тяхната ОС.

за сажление не е толкова просто и гарантирано (в смисал трябва доста работа) но ще видим. 5964 - ами нямаме всички клавятура на балгарски и транслерацята това се полyчава

Или си проспал последните месеци или просто си пропуснал, че BB са си пътници със или без плановете на Майкрософт.

Дано успеят да наложат системата WP 8. Имам и Нокия 820, и Андроид на s4, и (за съжаление задължително трябва сл) iPhone 5. Най-бърз, най бърз интернет и т.н. е на windows phone. За съжаление няма приложения :-(

Ти притежаваш цял един щанд с телефони, малко си ми съмнителен, моля яви се в най близкото полицеиско управление за да проверим от къде ги имаш ти тези телефони.

"Ръководителят на Nokia Стивън Елоп ще напусне поста си, за да се избегне конфликт на интереси." === Ама той конфликта на интереси беше много преди сделката. Сделката се осъществи именно заради конфликта на интереси.

Сега остана само Самсунг да се слеят с Майкрософт, и редовните читатели на раздел Технологии ще имат материал за мастурбация до края на месеца х)

В грешка си... Самсунг ще вазират към новат Линукс базирана система която разработват с Интел. Ще гледат да се спасяват от Андроид поради покупката на Моторола от Гугъл и сега от WP поради настоящата придобивка на Майкрософт (не че Самсунг или някой друг освен Нокия бяха особенно ентусиазирани да правят WP телефони)

хмм. по вероятно и напълно логично е Самсунг и Гугъл. за линукс по точно Убунту вече си има производител и нямам търпение да дойде Май 2014 за да си купя това уникално творение Ubuntu Edge. който не знае за какво иде реч моля да попита чичко Гугъл. става въпрос за Dual-boots Android and Ubuntu mobile, Ubuntu Desktop, RAM 4GB, Internal storage 128GB. подържа също Андроид и иОС, но с по слаби параметри особенно локалните данни.

текущата операционна система която всеки може да си смъкне и разработва, но е в много раннен стадийй на дев версия на Убунту десктоп е предназначена главно за Нексус-ите. последния нексус е този на ЛГ и Гугъл яко го рекламират. в момента на острова може да се закупи за 160 паунда от Гугъл Плей. На Гугъл също им трябва затворен цикъл и може това да е и ЛГ след като Самсунг станаха леко независими с натрупването на капитал последните години то ЛГ са по вероятни.

Бях голям фен на Nokia. Но след договора с Windows бях до тук. Лумиите може да са наистина страхотни телефони - на външен вид и на хардуер, но с тази операционна с-ма няма да стане. Все пак живеем във ерата на дизайна. Той продава, той контролира пазара.

На това му се казва "женска логика"... Ти мислиш ли като пишеш!?

Ако не бях такъв страхливец и си бях закупил 10 000 акции на Нокиа, сега щях да съм много доволен. Ама на, който го е страх от риска печели трънки.

Pesh0

жалко за нокиа , имам лумниа 720 и съм много доволен как работи. само виндовса ме дразни, ако беше със симбиан , нямаше да има такъв телефон. Явно това ще е последната ми нокиа ,като ги купи майкрософт, спирам да ползвам нокиа.

wtf

R.I.P. Nokia!

Rest In Peace(s) nokia ! Няма производител който да е прокопсал последните 10 години с Windows Mobile първо, и после с Phone. Просто M$ изобщо не съпортват vendor-ите и затова всички вече са на андроид - Open Source

HTC се справяха доста добре с Windows Mobile.. Благодарение на него си разработиха сегашния потребителски интерфейс който ползват при Андроид.

Чета форумците и се чудя за телефони ли говорим или за скоростомери. Менютата му били бавни, лагвал. Абе вие тези играчки за какво ги ползвате, защото аз си мислих че са предимно за разговори и емаили. Какво значение има че менюто изкачало с 0.01 секунда по-бавно? Да не пропуснахте нещо с това закъснение?

Точно тука писах че идеята на Елоп беше да се фалира този бизнес за да се купи на евтиния от микро-то. Като кажеш че спираш най-търсената си платформа - symbian, и я заменеш с платофрма която всички останали vendor-ри неможаха да наложат и дори част от тях спряха въобще (windows phone)... то сме го виждали това тука 90-те пък и сега !!! Съсипия и разграбване.

Може би си много, ама, много прав.

Спокойно фенове на Нокия! Има живот и след смъртта!

Всъщност Лумиа телфоните на Нокия от 2013 са страхотни. Имам и Андроид телефони и Лумия и честно казано все повече се дразня на бъгавия и лагав Андроид и се наслаждавам на безгрижната лека и гладка работа на Лумията. В началото бях голям фен на Андроид, но все повече започва да ми досажда. Лично мнение разбира се, но мисля, че телефоните с Уиндоус имат бъдеще, особено с бранда на Нокия.

И след 1 година като ти попадне нов андроидски телефон ще е същото, андроида бърз а уиндоус-а бавен.

Имам Lumia 920. За сега всичко "хвърчи" и менютата са по бързи от тези на S4 да речем ( жената има такъв). Така че не виждам на къде по-бързи могат да станат

След една година ще си ъпгреидне операционната система с последната версия и пак ще е поне толкова бърз колкото последната версия на Андроид работещ на телефон ползващ същия хардуер. От друга страна ако сега е с Андроид телефон, след една година, ако иска да си ъпгрейдне версията на операционната сестема, много вероятно е да няма такава възчожност ако не е Никсус или евентуално някой топ модел телефон.

Ако симпатягите от Microsoft не направят сериозен редизайн на операционната си система са обречени на провал. На колко тъпотии се нагледах онзи ден с един такъв телефон.... За да смениш рингтона с твой собствен ти трябва desktop машина, да свържеш телефона, да си избереш mp3, да я изрежеш до под 40 сек. и под 1 мб. да я копираш в съответната директория ringtones на телефона. Това е пълен абсурд. Нещо което би трябвало (и е на други ОС) да е операция с два клика тук е реализирано по майкроофтски. И това е само един пример. За другите простотии просто не ми се започва да пиша дори....

И дори не ти иска Visual Studio ??? Uauuu... това е иновация ....

Що, ти колко често си сменяш рингтоновете и колко дълъг искаш да е? Май на зомбитата им беше промит яко мозъка, че трябва да имат по-мощни, по-големи, по-по-по "телефони" за да си харчат парите за ненужни неща. Не съм имал никакъв проблем с точно пък рингтоновете на Лумията (720), която имам. Дори не съм се сещал, сложих си няколко още в началото и повече дори не съм се занимавал с това. Умопомрачително е, че има хора, които мрънкат за това нещо. Идиокрацията иде с пълна сила.

Странно аз пък просто захачих телефона и си копирах една MP3ка от няколко MB и просто си я избрах.. Никакво рязане, никаква обработка.. Верно, че може да чуеш само първите 30 секунди, но то това е щото след това мобилния оператор решава че няма да вдигна и или прехвърля към друг номер, или към гласова поща, или пък на 15-20 секунда този който звъни му омръзва да чака...

Явно не си много запознат .. разглеждал телефон с WP 7.5

Кой идиот си сменя рингтона на телефона?????

Акциите на Nokia скочиха с 44 % след отварянето на борсите тази сутрин и някой хора ще направят милиарди ;-) Ясно е какво очакват анализаторите за бъдещето на бранда гласувайки с парите си , а вие тук може да си хейтите колокото искате for free . В крайна сметка сте безлични прашинки oт които нищо в тоя свят не зависи ...

На всяка фалирала компания акциите скачат след новина за изкупуването й. Колкото повече скачат, толкова по-зле е била компанията. 44% е между средно и много зле. Щом ги взеха барабар със заводите, хардуера и т.н. за по-малко пари отколкото Скайп, правете си сметка колко затънали са били и за кой всъщност е работил "техния" CEO. Всяка мощна империя има начало и край, за тези края дойде.

То ако само в този случай се променяха цените на акциите, нещата на борсите щяха да са доста ясни и опростени. За съжаление нещата не стоят така..

това е доста спекулативно обаче... изчакай малко и пак ще говорим. Когато Елоп обяви онази прословута реч за горящата платформа акциите на Нокия паднаха много повече от 40%

До каквото и да се докосне M$ краят не е далеч. Тъжен край за Нокия, а правеха страхотни телефони. Респект за това.

Ееее, първо Гугл купиха Моторола, сега Майкрософт ще купува Нокиа. Това ми беха любимите марки. От 10 години насам, всички телефони, които съм имал бяха само Нокиа. Лумиа-та е жесток телефон, спор няма.

А андроидните телефони жестоко ме дразнят...

MOKIA !!!

Лумиите са страхотни смартфони не само на външен вид както се изразяваш,а и на вътрешен вид.До скоро се пишеха какви ли не коментари пълни с крокодилски сълзи за пропадане на Майкрософт и Нокиа заедно и по отделно.А сега да видим какво ще измислите нещастни фенове на Андроид!?

Лумиите са страхотни смартфони не само на външен вид както се изразяваш,а и на вътрешен вид.До скоро се пишеха какви ли не коментари пълни с крокодилски сълзи за пропадане на Майкрософт и Нокиа заедно и по отделно.А сега да видим какво ще измислите нещастни фенове на Андроид!?

Ей, който се е изнесъл от Източна Европа все не е прокопсал. Миналата година Нокиа закри завода си в Клуж и айде вече аревидер! Ако и с труд плащан за жълти стотинки не можеш да оцелееш на пазара, значи си хептен голям боклук!

Т.е. да разбираме, че Нокиа заминава, като компания в небитието. Те освен мобилни телефони какво друго прозивеждат? Клечки за зъби ли?

произвеждат рибарски принадлежности,от там тръгнаха-първо телевизорите им умряха а сега и телефоните...ще си останат само с рибарските ботуши

Формално и някакви таблети се напъват да правят но не знам как ще е вече. То в таблетите 90 % от частите са от мобилните телефони.

Сега ми се изясни защо Нокиа се върза със Микрософт.

Доста форумци се изказват в смисъл "гроздето е зелено". Малко интерес към Лумиите ако проявите ще видите какво значи телефон. Пробвайте с 920. По нищо не отстъпват на айфон. Всъщност са много по-готини. Трябва само да се познават тези телефони.

Отстъпва по софтуер

Skype го купиха за 12 млрд. а нокията само за 7. Баси троянския кон е този Елоп ...

Скайп го купиха целия (при това в конкуренция с други желаещи), а от Нокия купуват само производството на телефони. Разните му там услуги от рода на карти или пък телекомуникационния бизнес си остават в Нокия.

R.I.P. Nokia, Rust In Pieces!

Ей, тия и Гугъл са отворили едни усти.... всичко искат да изкупят. Предвиждам , че след време , всичко ще е тяхно :)

Вече е ;)

е как пък всички разбирачи започнахте да пишете, че Нокия била умряла? Бранда е в все още значим, качеството на продуктите е високо, дори интерграцията с микрософт започна да работи. Радио модулите на Нокия като инзпълнение и чуствителност са все още най-добрите на пазара, при това от времената когато инжинерите на Ериксон ползваха Нокия телефони поради по-добрите нива на електромагнитни вълни. Застанете с Нокиа, Самсунг и Епъл във сграда и вижте кой има сигнал и може да се обади по телефона? N95 остана най-добрият телефон в това отношение, и като телефон и като камера дори (с фокус) и време на батерия. Но и в това е проблемът: телефонът вече не е ало ало а голям екран за мобилно компютърче. Дано Нокия успее да излеве от блатото на хейтътите (на където са тръгнали Епъл) и да почнат отново нормален бизнес, което впрочем трудно ще стане с американска корпоративна култура!

Очевидно НОКИА имат 1-2 продукта/разработки заради които се купува цялата компания. Като се усвоят работниците могат да напуснат завинаги компанията.

Кой нацъка минусчетата да му счупя ръчичките! :-))))

Интересно! Нокия са дърводелци от самото начало, да видим дали мангизите на Майкрософт ще ги вдигнат на крака. Също ми е интересно с какво уникално качество ще се опитат да отцепят пазарен дял.

Телефоните на Нокия са с отлично качество на изработка и функции като телефон. Но си повярваха, че са най- , най-великите и поизостанаха от Apple и Samsung. А после дойде Ст. Илоп и е..а мамата на всичко.

На Нокия им бяха разказали играта още преди да дойде въпросната персона. Пийни една студена вода, помисли като оставиш фенските и хейтърските настроения настрана, така като ти се избистри картинката, ако си следил нещо различно от ДирБг и помниш детайли и новини по-дълго от 1 месец, то ще видиш, че Елъп не е направил някаква кой знае каква простотия - просто спаси Нокия от фалит преди 2 години, реформира бизнеса им и ги освободи от една не особенно печеливша към момента част от него.

Успешно изпълнена мисия на Стивън Елоп! Беше изпратен да превземе отвътре Нокия и успя! Ще го наградят с шефското кресло!

То това беше ясно още от началото, но реално погледнато Епъл взе високия клас, Самсунг превзе ниския и средния и се бута за високия, вчера писаха, че Панасоник спира производство на смартфони, Сони се мъчи да разшири портфолиото си в средния клас и се бута и във високия, а Нокия имаше добре развит нисък клас и се бута с лумиата във високия, но беше очевидно, че скоро ще каталяса. Сега поне марката им ще остане, освен ако не стане Майкрофон.

"освен ако не стане Майкрофон" Една от основната функция на телефоните е да са пасивни подслушвателни устройства - с името MicroPhone вече ще е напълно ясно :)

Това е поредния провал. Ще видим как умира динозавър.

Така си е

Така ли? Сигурно не сте наясно колко е огромен бизнеса на корпорации като М$ и в колко каци с мед са си натопили пръстите. Говорите като ламери. Като оставим настрана милиардите, които им идват от корпоративните договори за ОС-и, офиси и подобни, както и конзоли за игри, следват софтуер за военните, дори за Формула 1. Корпорации като М$ са държава в държавата, само от държавни поръчки сигурно могат да се издържат десетилетия наред. Купуват бизнеса на Нокиа за 7.2 млрд??? Пич, само за една година чистата печалба на М$ от офис (само) е 2 пъти повече. Разбираш ли какво значи това? Че без грам допълнителен разход с печалбата от само един сегмент от бизнеса им, за 6 месеца, М$ могат да си купят целия бизнес на Нокия. Според теб такава компания умира? За 2011-2012 имат чиста печалба (официална) над 20 млрд. долара. За добро или за лошо, едва ли скоро ще видим краха на М$.

sthefu

най-вероятно нямаха предвид М$, а Nokia.... защото те наистина правеха едни от най-добрите телефони, а сега половината китайски марки ги изпреварват.....

Ако Стив Джобс не беше умрял MS щяха да се сринат до няколко години, по начина по който Нокия умря. Не защото нещо се мразят, а защото Джобс беше уникално добър в манипулиране на пазара. Той измести фокуса към мобилните устройства където MS бяха и все още са много слаби. Сега имат някакъв шанс да наваксат. Не защото купуват Нокия, а защото С. Джобс умря и няма кой да го замести. Та на въпроса... IT бизнеса е много динамичен и един ден една компания може да има бурен ръст, а на следващият да се срине. П.П. относно правителствените поръчки - MS не може да разчита на нищо извън US защото след шпионските скандали от преди няколко месеца повечето големи клиенти са по-склонни да дадат ухо на слуховете, че американското разузнаване има задна вратичка за системите на Майкрософт.

Явно си наясно с бизнеса на MS, но не и на Нокия. MS купува САМО mobile phone бизнса им...