17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а дали са измислили как ще се произвеждат горивните клетки за тези ядрени централи и къде и как ще се обработва и съхранява отработеното ядрено гориво?

Не са, чакат те ти да ги подсетиш. Отде ви изравят бе.

Припомняме, че първият подобен кораб - атомна централа вече започна да доставя топлина и електричество до руското пристанище Певек в Източносибирско море още през декември 2019 година. Той вече стана обект на критики от Грийнпийс и други екологични организации......А да попитам платените екогейчета демонстриратчета ходиха ли да демонстрират пред новата краварската бангия- самолетоносача Форд а? Защото ако нещо не ме лъже паметта и той е задвижван от ядрени реактори И ТО ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ, ДА ИЗБИВА И ОКУПИРВА СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ!!!!! Та боклучетат от Грийнпийс със се малкото откачено фрийкче Грета Толумберк (която наистина ме плаши) ходиха ли да демонстрират пред него а?

измислили са мойто момче, не става козак да е само писател, а не читател. Ако искаш да те образовам и да просветя?

Единственият познат ни начин да генерираме тоци без пушек в сериозни количества е правейки АЕЦ-ове, и тия плаващите изглеждат много добра опция. Ей тая руската вече си работи на място, сума врякот изврякаха против нея разните greenpeace и подобни лекета лакеи на петролната индустрия. Има малки реактори на пазара от 20+ години които могат да направят тока евтин, не ги пускат просто защото green-песовете врещяха с десетилетия против АЕЦ-овете и сега публиката е облъчена до степен при която политик който е про АЕЦ става неизбираем - и отиде тя.

Руският реактор генератор е смрадлив,а датския "ухае" на рози. Едно нещо два аршина. Е преди беше обратно - в Работническо дело щеше да пише, че датския реактор смърди та се не трае , а руския ухае на българско розово масло. Смехотворно, но характерно за българския блюдолизец. Винаги намира задник за целуване.

Който е роден да бъде слуга си е слуга. Остава да демонстрираш кой и къде е казал това за реакторите разбира се, не е да не съм виждал всякакви блюдолизци но руските слуги доминират с над 90%.

Първата плаваща ядрена централа е MH-1A, монтирана на кораба Sturgis и е захранвала строителството на Панамския канал в периода 1968-1975 година. Електрическата мощност е била 10 MW.

Това е американско. Не се брои!

Когато руснаците измислят нещо е много лошо... когато след години го "измисли" някой западняк е мнооого хубаво, то ще спаси планетата...

в яз. Искър, тамън и топла вода

Не вярвам на стартъпи в енергетиката. Парите са много и проектите са по силите на наистина големи компании и държави.

Какво били измислили руснаците, че не стана ясно?

Глупости. Това не е плаваща електростанция а кораб който са приспособили за тазиу цел. Всеки ядрен ледоразбивач или дори подводница или самолетоносач с ядрена установка може да го прави. в случая се говори за истинска АЕЦ, СЪЗДАДЕНА С ТАКАВА ЦЕЛ!

Почти васичко. Дори това на което пишеш пак е измислено от руснаци.

За руският реактор се знае, че е от подводница. Също се знае, че онова зад полярния кръг произвежда 150MW топлина и 35MW електроенергия. Колкото ТЕЦ София. Прецени колко е ефективно. Охлаждат го в океана.

Живял съм и преди в соца живея и сега в демокрация, съвестта ми е чиста. Мразя и предишните "червени" и сегашните "сини" блюдолизци.Апропо ТЕ са с еднакъв произход. И се дразня когато коментарът е необективен - дали ще е за рашаните или за демократите е едно и също. Навеждането и пред едните и пред другите не ме кефи и преди и сега.

Ти го знаеш, но в статията не го пише. А според теб защо ще охлаждат датския в морето. За него също не пише нищо в цифри. Ако ги знаеш за него светни ни.

Шъ....изтровите рибата бе , серсеми. После , че ми ядете.....ч......

Кораб атомна централа е дело на Русия. Вече имат такъв в експлоатация.

топнати във вода на едно място? Щото ако са истински плаващи, как ще подават тока, който правят ? Ако са само топнати, каква е гаранцията ,че директно няма да осерат цялото море, в което са топнати по зле от Фукушима където едно цунами беше достатъчно за екокатастрофа и наличие на радиация и до днес в океана?!?

Един ентусиаст, еко активист както изглежда попита по-долу какво се прави с отработените горивни пръти от АЕЦ.....Къде и как се съхранява отработеното ядрено гориво, въпроса е прост. Заравят се в сепциални бетонирани радиоактивни депа които са далече от водизточници, намират се в сеизмично устойчиви райони и обикновенно са далече от всички населени места. Също така 90 години европедитатта и краварите караха свойте радиоактивни отпадъци в Русия срещу заплащане и твърда валута, защото тогава руснаците бяха тотално закъсали и фалирали където и се складираха в тените радиоактивни сметища. Но с изминаване на годините руснаците започнаха да влагат свойте изкарани пари в разработката на ядрените технологии и доакато говедарите и европедитата продължаваха по стария примитивен начин да закопават свойте радиоактивни шитни в земята, руснаците направиха революционен пробив! Пробив който им позволи не само да решат проблема със свойте радиоактивни отпадъци, но и с тези които западните факита им пробутваха за да не се тровят сами! Руснаците решиха проблема като създадоха реактора на бързи неутрони БН-800 който построиха в Белоярская АЕЦ! И така спечелиха двойно хем взеха паричките на западните кенефи, хем сега си произвеждат гориво от техните отпадъци:) С един куршум два зека! И напълно затворен ЕКОЛОГИЧЕН енергетичен цикъл който позволява от вече отработеното гориво на старите поколения атомни реактори, да се прави ново гориво в БН-800 като същевременно се произвежда ел. енергия! А кравите и западните еврогейове продължават да сънуват за зелена енергия на равнището на средновековието! Това което изостаналите с десетилетия западняци сънуват, руснаците вече осъществяват и имат! факт.

Както ядеш сега фукушимски салати като немски и си траеш .

Абе, спрете се! Не чувате ли как плаче Грета ...

Но пак старата песен ,, Русия трябва само да дава " и ,,Винаги без пари " .

Докато си бърше дупето с хартия произведена от дървета .

Стига вряка бе, аман от пишман активисти полит-агитатори. Радиоактивните отпадъци са преди всичко ценен ресурс който в бъдеще може да се използва за енергодобив по различни технологии. В настояще време пък от тях могат да се правят - и се правят - атомни бомби. Цялата олелия около отпадъците от централите е изкуствено разухана от слугите на петролната и въглищната индустрии, greenpeace и подобните им. Реално проблем няма.

Накратко, Датчаните са открили топлата вода!

врекалницата в родопите

Когато си прозззта ватенка на надник ... ами си прозззта ватенка ... :) ... бездарна, неадекватна, с базови опорки ... Използването на отработено ядрено гориво не е руски патент, наскоро направиха голям завод, който дано да заработи на пълен капацитет. Разгеле тръгна май, не съм сигурен, хвалеха се миналата година. Най-големият такъв е френски по принцип. В Япония има 10 лицензирани реактора работещи с различен % отработено ядрено гориво, в Европа са 40 и върви лицензирането на още. В САЩ са 4, и там тече подготовка за ново лицензиране. Щото се преработват и реакторите, не е толкова лесно. През цялата история на използване на преработено ядрено гориво са използвани ... 800т , а в световен мащаб има натрупано 1,6млн. тона отработено гориво ... :) ... и продължава да се бълва ... Реакторите на бързи неутрони, ако бяха икономически изгодни светът щеше да е пълен с тях, ама не е. Зверски скъпа технология откъм безопасност, дори за ядрените стандарти на скъпотия.Самите рассияни бяха започнали 4, ама са направили един от това поколение, старите лека-полека ги затварят. Ако няма технологичен пробив, няма и да ги видиш скоро въобще. Еле па с постоянно падащите цени на възобновяемите технологии. Никой не отрича никъде възможностите на рассияните в ядрените технологии. Не е необходимо да демонстрираш постоянно пълната си неграмотност по ред теми, като хвалиш сериозното им изоставане от енергииния тренд, и задълбаване в архачини технологични решения. В момента върхът на сладоледа е водородна фотосинтеза. С един панел от 6-8кв.м ще можеш да захранваш средно голяма къща изцяло - енергопотрбление и отопление. Това да се строят мега хилядници, бълващи десетки тонове силно радиоактивни отпадъци всяка година десетилетия наред, е тема от миналият век. По инерция ще продължава още известно време. Приключва. В белият свят всичко се ориентира към възобновяеми източници и водород. Дори и Росатом купуват и инсталират вятърни централи ... :) И понеже иде реч за средновековието, знаеш ли колко домакинства в Расиия ползват вътрешни тоалетни и колко имат външни ... ?! мххм ... ?! Нека видим статистиката на Росстат, а ?! Да не кажеш, че нещо аз баламосвам ... :) Ватенка задръстена ... :)

Тъпунгер, реакторите на бързи неутрони са известхи още от 60-те години на 20-ти век. Още през 1952 г подводницата USS Seawolf работи с такъв реактор. Естествено тези реактори са измислени в САЩ, в Националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико . Наречен е Clementine е проектиран и построен през 1945–1946 г. и за първи път постига критичност през 1946 г. и пълна мощност през 1949 г. И него крадат руслямците

Сигурно и ток не е давал. Имали са свободен кораб с достатъчно остатъчен ресурс - направили са го. Свършили са си работата и са го утилизирали. Питай защо не са повторили?

Плаващи реактори има от десетилетия. Първите са американски - Първите атомни подводници и самолетоносачи.

За тролетариата ръсещ глупости и тъпотии: Идеята за построяването на плаваща атомна електроцентрала датира от 1969 година, заявена от вице-президента на американската компания Public Service Electric & Gas. През 1970 година Wastinghouse съвместно с Newport News учредяват дружеството Offshore Power Systems с равно участие в него, с цел да осъществят идеята на практика. Първоначалното съглашение било да се изгради плаваща централа с капацитет 1000 – 1200 MW мощност, състояща се от два подобни енергоблока. Трябвало да бъде закотвена по крайбрежието на САЩ, като за целта се планирало и създаването на изкуствен остров. Договорът с Public Service Electric & Gas включвал строежа на две такива станции Atlantic 1 и Atlantic 2. Но се появили и първите спънки. Фирмата възложител изпитвала трудности с финансирането. Планираното позициониране на електроцентралите в близост до североизточните градове на Америка се оказало грешка, тъй като те и бездруго били добре захранени с енергия. Друг фактор оказал влияние за фиаското на проекта, била аварията в АЕЦ „Три майл айлънд“, която задълго потиснала развитието на атомната енергетика в САЩ. В резултат поръчката е анулирана, а Wastinghouse прекратява работа със загуба от 180 милиона долара. Все пак САЩ става първата страна използвала плаващ енергоблок. На борда на съда Sturgis, собственост на американските сухопътни войски, е поставен ядрен реактор MH-1A с мощност 10 MW. Експлоатиран е на територията на Панамския канал, в периода 1968 – 1975 г.. Това е първата специално направена плаваща АЕЦ, а не руслямската.

Искаш да кажеш, когато руслямците копират нещо. Щото това "западняка" го е измислил преди 60 години, а не "след"

И първата плаваща АЕЦ на бързи неутрони е американска - през 1952 г подводницата USS Seawolf

Хем ще им спират перките на тези, дето се намират в момента над тебе, ако не слушкаш!...

и има трески малко... (за да се пести енергия...)

Забавно е как путлерастите с минуси отричат фактите и истината, а с плюсове толерират лъжата.

Първия подобен кораб отдавна не работи: САЩ става първата страна използвала плаващ енергоблок. На борда на съда Sturgis, собственост на американските сухопътни войски, е поставен ядрен реактор MH-1A с мощност 10 MW. Експлоатиран е на територията на Панамския канал, в периода 1968 – 1975 г., Руслямския е копие.

Колко проницателно. Отде ви изравят бе.

30 трилиона долара външен дълг. Но затова пък Русия има едни от най-големите златни резерви, мисля че е на второ място в света що така?

Щото краварските технологии не стават за чеп за зеле! Питай що нещо последните десетилетия не строят АЕЦ а? Или вземи обясни от къде идва основната част от ядреното гориво за техните АЕЦ, да не би да е от Русия?! Упс!

Дедо Пръч! Ти си малоумен мойто моче! Защо се изхождаш за неща които не разбираш, а? Я сега разкажи на обикновенните хорица вече колко години разработват ВОДОРОДННАТА ФОТОСИНТЕЗА?! КОЛКО ЗЕЛЕНЧУКА КАТО ТЕБ ВЕЧЕ ФОРОСИНТЕЗИРАХА?! Че нещо не ми е ясно? УПССС! Или говориш за водороден синтез, а т ова да не се опитват да го направят вече повече от половин век а? И какъв е резултата да ни го обясни болния ти мозък а? НУЛЕВ!! НУЛЕВ! Не могат да изкарат повече енергия отколко вкарват за да подържат реакцията дедо Пръч! Кат не знаеш , не се изхождай! И като са толкова прогресивни западните еврогейове и лудите козаци защо досега не са разработили технологията както направиха руснаците , а Дедо Пръч? Да не би защото им липсва теоретичната и практичната база за да могат да го направят а? Без малките китайчета и пакита които им работят в университетите и научните институти а? Или някой козацки дебил кат дада сега ще обясни как като засади леха от копър ще произвежда толкова енергия че да захрани кремиковци или друг завод или фабрика за тежко машиностроене! По добре краварските пръцки с лук които излизат от устата на Дада, от тях може да се изкара повече газ за промишленоста! Факт!

Муньо, ти ми обясни докъде са стигнали кравите с тая технология а Кончито? Що си загробват отпадъците в пустинята, вместо да ги преработват! А да не би случайно до под криват круша деби. Точно както стигнаха до там и с техните примитивни ракетни двигатели, дето обясняваха че не може да съзществува ракетен двигател с зтворен цикъл на действие.А РУСНАЦИТЕ СЪЗДАДОХА ТАКЪВ И КРАВАРИТЕ ГО КУПУВАТ И ДО ДЕН ДНЕШЕН! ФАКТ!

Аве глупендер, написано ти е дори в статията че са преработили кораб и са му сложили реактори за да произвежда ток! КОРАБ! А НЕ СПЕЦИАЛНО КОНСТРУИРАНА АЕЦ! Дебили сте вие козяците и това си е факт! И ледоразбивач, и атомна подводница да вържеш с кабели, все ще ти призвеждат тока и снабдяват базата. Ти разкажи как е свършил краварския експеримент с този КОРАБ по добре...Защото повече не са повторили, а? Щот и най тъпото като чеп кози знае, че ако нещо изначално не е проектирано по спецификация, накрая завършва както всеки полуфабрикат! Демек на боклука! както е и станало едва след няколко години експлоатация.

Плаваща АЕЦ на бързи неутрони който е подводница?! Бате ти си тъп, ама тъп, че чак чупиш тъпомера! Май някой трябва да ти обясни какво е АЕЦ и какво ядрена подводница.

Щото, тъпако, имат 100 блока, които бълват отпадъци, за които трябват 300 блока с бързи неутрони, които са и скъпи. И тъпако SSМЕ - двигателите на Совалките са със затворен цикъл от както ги правят, а самите двигатели се разработват от 60-те години. Само малоумен путлераст може да твърди, че американците си мислели, че такъв двигател не можел да съществува, докато го ползват вече 60 години. Чудя се някога ще кажеш ли някаква истина, или винаги ще караш на малоумни опорки. И това че завършваш с "Факт", не прави малоумните ти изцепки факт

Щото наАКан тъпако имат 100 реактора или 3 пъти повече от Руслямска държава. За какво да строят още? По едно време са имали 10 пъти повече реактори. Докато руслямците строят по един на 3-4 години. При това последните години трябваше да затворят няколко, щото не могат да се конкурират със зелената енергия по цена, а са изплатени отдавна. Та знам че си тъпак, не е нужно постоянно да го доказваш

Ми те лудите говедари са правили опити и с тове ве! Искали са да създадат истинска летяща Фукушимка ве! Разработили са ядрени двигатели които са изхвърляли радиация директно в околния въздух! Целта е била самолет, с неограничен обсег на патрулиране.... Само че по едно време са се усетили че като правят патрулни полети ще изтроват и свойте хора на земята и са го спрели проекта! Разработили са дори такава крилата ракета, но са решили че и тя като стартира от кравария, ще изтрови половината страна докато лети към целта си...това малко ги е озаптило. факт.