Коментари - Каква е заплатата на програмистите у нас? | IT.dir.bg
назад

Каква е заплатата на програмистите у нас?

Заплащането на програмистите варира в широки граници, в зависимост от нивото на компетенция, опита и броя на усвоените езици.

Обратно в новината

Коментари - Каква е заплатата на програмистите у нас? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8 (962)718-38-84 Антон.

бягайте от тая мръсна държава! Тука никой не иска да обясни на никого как се върши нещо. Никой не гледа да те научи на занаят, а само да отбият номера и да си вземат заплатката! Това съм сигурен, че важи за всеки 1 университет. Ние сме долно, мръсно и гадно племе, затова сме най-долните в света. Навсякъде ни знаят като по некадърни и долни от африканците, И С ПРАВО! Като видим, че някой е кадърен гледаме да го провалим, докато в други страни, колкото и конспиративни да са, си помагат и затова има прогрес! ОТВРАТЕН съм от същността на българина!

И като тръгнеш да си купуваш кола, разбираш че цената е еднаква за цял свят. Пък ти взимаш в пъти по-мако от немеца, бачкайки пак толкова.

личи си че си младок на който проблема му колата. Иди си купи къща в Германия. Тогава ми философствай за заплатите там. Сумати програмисти от Германия се върнаха в България, вярно в София. В Vmware последните години дойдоха и американци да програмират!

Пропусната е една подробност - това явно са заплати в частният сектор само, докато в държавния сектор заплатите на програмистите рядко надхвърлят 900-1000 лева. То затова и не трябва да имаме претенции към държавният сектор - с такива заплати и сегашното ни е много. Много ниски заплати за програмистите има и в банките, а те почти всички са частни, с изключение на БНБ и ББР.

Ами не бива държавните служители да се оплакват, пък най-малко от заплата. Поне я получават редовно, че компенсации, и уволнение има само в случай че ти искаш да се гътнеш и то нарочно. Со сички почиФки, лагери, глезотии, отпуски, деЦки градини, рождени дни, и пенсионно осигуряване. Да не са гъкнале държавните служители, че един як, дебел и червен ги чека изодзадзе.....

Ами по-малка е от заплатата на румънския програмист. Това достатъчно ли е като отговор? Какво има да се умува тук: Заплатата на българския програмист е по-малка (срам и резил) от заплатата на румънския му колега. Ей това е положението!

румънците вече ни задминаха по всички показатели. За какъв резил става дума? Резил ще е, ако те бяха по-зле от нас. Но не са.

Ако може някой от Бургас да пише къде ги тия фирми за програмиране, колко са. И ако има такива въобще да каже моля взима ли повече от 800 лв. Какви са тия ЛЪЖЛИВИ статии??? Или надувате пак рейтинга на Митьо вафлата, че той от крадене си го срива всяка минута. Крадлива герберска пасмина сте и лъжлива. Аман от лъжливи манипулативни стаии. В Бургас няма ЕДНА нормална фирма за програмиране която да вади някакъв софт. продукт. Напънаха се за един call center и това бе всичко. София наравно с Бургас --- как ли пък не!!!

5000 евро ща зима и ша руче отрови!

Във Велико Търново ,Русе,Варна има по една фирма за програмисти.В Бургас нито една.В София има фирми ,но чуждите са побългарени.В Англия търсят програмисти.В Малта ни считат за цигани и предлагат ниски заплати.В Брюксел високи заплати но данъците са големи.Техните програмисти не се хващат за заплати,които дават на украинци,испанци,португалци.Българи почти няма.Нещата не са такива каквито са описани.

Това не е много вярно, изобщо не са такива цифрите особено извън София

цифрите в статията са точни.

Естествено, че са точни. Цифрите са от 0 до 9, числата са различни.

Началник

ми да де, нъли и язе тава казвам бе, левак?!?:-))))

Работя от 1976 в тази област. Е от 1988 в чужбина. Та при нивото на цените и живота в БГ извода е само един: средното ниво е много по-добро от европейското средно. Моите лични впечатления са същите. Нивото се приближава до Калифорния. Миналата година през ваканцията говорих с доста програмисти в БГ. Разликата между програмистите от другите стани е главно че в БГ имат и много добра математическа или инжинерна подготовка, съответсваща на двоен мейджър в САЩ. И говорейки, единственото което ме учуди защо си нямат Силикон Вели в София и Варна (не знам за другите места). Не е че не работят по въпроса. :) Единственото което им липсва в БГ е двуседмичен курс за работа в група и месечен курс менажерство. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ЕВРОКОМИСАРКАТА ДА ВИ СРУТИ. ЗАТОВА Я ИЗБРАХА КОМПЮТЪРНО НЕГРАМОТНА НА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ. ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ВИ ИЗПОЛЗВА КАТО ЛАБОРАТОРНИ МИШКИ В Е ДЪРЖАВА И ИЗМИШЛЬОТИНИ. Борисов също не разбира, водят го за носа и като не разбират е свикнал да командват е глух за съвети.

в БГ имат и много добра математическа или инжинерна подготовка - и къдя я получават чи съ ни сящам ки)))))

Еми съвсем случайно във физическия факултет на Софийския университет.Поне преди имаше страхотни лаборатории.

факултет Математика и информатика в СУ .

Фчера имах интервю с италянец който работи за Водафон и каза, че компанията има програмисти в София. Ако съдя по нивото на инглиша му, и начина, по който описа работата на софийските си колеги, ше има ноо да учите преди да додете в лондон. В Лондон заплатите са перфектни, но не се прави компромис за нищо, по-скоро ше искат да предложите и отгоре на очакваното.

като гледаме и твоя булгериън, май и ти не си master class

Техническият университет даваше много добра основа . Който е успял да го завърши , знае !

3D, кое му е по-доброто в Бг! Здравеопазването ли! Обслужването ли! Храната ли! Спокойствието ли! Не всичко в тоя живот е пари!

По-добре в България с 4000 лв. от колкото в чужбина за 5 000 евро

А Тиквата искаше програмистите да стават овчари, че "мноу се търси офчу" - цитат. Голям държавник е. А и е умен.

сега обаче магистралата на знанието ще прегази овцете ..

Сега разбирате ли защо няма програмисти. Защото за същите умения в нормални държбави се плаща по 80 000 евро на година. Не случайно има толкова аутсорсинг компании. Те взимат тези 80 000 евро и плащат мизерните български заплати. Така печелят милиони. Но обучението и поддържане на нивото на един специалист струва точно колкото на всеки в чужбина и като време и като пари за техника!

Това са глупости. Има фирми (но те са малко), които плащат ниски заплати и там няма кадри, но има и такива, които плащат прекрасни заплати, които ти дават по-добър стандарт в България, отколкото би имал в Англия примерно с тамошната заплата. А че печелят е ясно и е добре. Комунизма свърши, а в капитализма всички се борим за по-добра печалба. Ако искаш винаги можеш да се пробваш и да вземеш милионите, но съм сигурен, че с това мислене е по-добре да не опитваш.

Добър стандарт в България?!?!?! И МинистЕра с неговите МИЛИАРДИ диша парка на Софето, и той лапа менте саламите и отровите в хипермаркетите, и той пие уранова водица, и той се блъска с миризливци, и той гледа опустошената порутена страна, и той се набива в бетонка (па била и се басейнче отпред) заобиколена от чалгари,... КАКЪВ СТАНДАРТ В Б-я?!?!?! Точно това е фарсът - богатите сами отрязаха клона, на който седят. Лошото е, че душите са им толкова мъртви, та при все че могат, не се евакуират, а ще пукнат жалки като жертвите си.

Една фирма, колко по-ниски заплати дават на програмисти, толкова е по-слаб екипа там! Не случайно се казва, че маймуни с трици не се ловят! Фирмите, които без проблем дават 5к и нагоре чисто, са и местата където си отбират качествени работници! Няма нищо по-тъжно от това да работиш с хора, които цъкат по цял ден стековърфлоу, с надежда някой друг да им реши проблема.

Абе не е точно така. Никъде няма достатъчно и добри програмисти. И в БГ има отлична професионална среда. Това което няма е достатъчно платежоспособни фирми. И също няма достатъчно деца, че да станат програмисти. Могат да станат само около 2% които имат IQ>130 и като няма достатъчно ами няма. Не могат да се родят кандидат студенти, трябвало е да се родят преди 18 години. Има само циганчета, но те не учат, пият и се дрогират от малки и затова не могат да имат този коефицент и съответно не стават. Подобно е положението и с потенциалните имигранти, макар че там пиенето не е основният фактор. Абе това си е проблем в Европа и САЩ.

Путлерастите са толкова тъпи, че трудно правят разлика между Бруто и Нето.У нас като се говори за заплата се говори за чиста - Нето. В Путлеристан се говори само за бруто. Ето и фактите: "Есть несколько мнений о том какова на самом деле средняя заработная плата в Екатеринбурге. Руководство города, ссылаясь на данные региональной статистики, заявляло, что она достигла 41 тысячи 38 рублей в третьем квартале 2015 года. По данным неформальных интернет исследований средняя зарплата по Екатеринбургу в 2015 году составила только 20 тысяч 120 рублей. Но в данном случае речь идет только о чистой средней заработной плате. В то время как номинальная начисленная заработная плата включает в себя еще и налоги, уплачиваемые от размера зарплаты нанимателем. Т.е. номинальная начисленная заработная плата это весь расход нанимателя на оплату труда, а чистая зарплата это сумма получаемая работником на руки." Та като гледат заплатата на програмистите в Путлеристан трябва да имат предвид тази дреееееееееееееебна подробност. 45 000 евро годишна заплата е реално 22 000 евро чисто. Само че това е висока заплата. ИТ в Москва получава средно 50 000 рубли или под 1000 евро За Екатеринбург за Апрель 2017 г е 29 000 руб или около 500 евро - мръсно Кто не верит Ето линк: ekaterinburg.trud. com/salary/866/67356.html#chart-avgSalaryByYear

Ей, глупако, само в Българиясе говори в нето, в цял свят е бруто.

Знам бе, тъпак! Статистически И у нас се говори за бруто. Само не знам осигуровката плащана от работодателя дали влиза в тази бруто заплата, докато в путлеристан и тя влиза със сигурност. Но когато договаряш заплата гогвориш за чисти пари. Когато някой у нас казва заплатата ми е 1000 лева обикновено се има предвид чистите пари. Та от какво си точно раздразнен От Фактите ли?

И се говори за бруто защото данаците на брутото са различни. Била съм на инервюта на които задължително стои счетоводител и подсказва на мениждура размер на данаци и условия за наемане на специфичен персонал. По-висока заплата и не можеш да минеш без счетоводител, щото се забиваш в легални изисквания и ставаш разноок от закони, закончета и изисквания. Една финансова година имах по-голем доход от трешолда на данаците и после се заклех че нема да праим никога тая грешка пак - за 1К паунда отгоре, ме разкатаха и платих 3К повече данаци, освен че изстрадах ебаси психологическата травма върху монитора са сметам сичкото со счетоводителя ми на тела. По-голема заплата като правило значи повече ядове, повече данаци и повече разправии, на секо едно ниво. Ако немаш нерви за което, стой си на ниското и не се оплаквай.

В анкетата става въпрос за НЕТ-о възнаграждение, демек чиста пара!

Точно така. В анкетата за България става въпрос за НЕТО - чистите пари на ръка. А руските заплати са бруто, което е около 2 пъти повече от парите НЕТО

бе селяк стига си развеселявал хората с товоите вицове .Те не са смешни, а жалки и тъжни от гл.точка на българите.

В "бедната" София заплатите по-високи от "богатата" Масква! Ей до там ги докара тоя изкуфял плешивец от кгб!

Под 4К НЕТО не падат. Крият данъци и осигуровки!

Точно обратното - това е една от най-светлите професии в БГ.

Данъци не се крият. Свалят ти по 10 кожи от гърба за да могат да хранят мързеливците и чиновниците. Плащаш хиляди лева данък на месец и получаваш едно голямо нищо в замяна

Не е нужно да крият. ДО е едва 10%, а максималният осигурителен доход 2600 лева. Т.е. над 2600 лева имаш само ДО от 10%

Синиър девелопър в Мейл.ру - 140 000 рубли или 2000 евра брутно! ХАХАХАХАХАХАХА

Според Glassdoor средната заплата за софт девелопър в Яндекс - най-голямата савецка търсачка е 118 000 рублей или 1700 евро! На месец! Бруто! МУХАХАХАХАХАХАХА

и руснаците не са яли от 657 дни.МУАХАХАХАХХАА

Това е бруто. Нето е около 50 000 рубли или 800 евро.

абе селски бек, нето 50000р. или /800 евро/ получава общ работник товаро разтоварач или касиерка в хипермаркет в Краснодар или Санкт Петербург в Русия.Тука се говори за Ай ти сектор.

ШОУ:)))

Може и да са верни числата, но статията е бутафорна. В света на ИКт не само програмистите. Те дори са процентно най-малко от съсловието. Затова и писаното е бутафорно.Много, много частно. Но надали му стиска на поръчковия драскач, да поизследва сферата ИКТ и опише главните, полулярните занимания в нея, както и локациите на практикуване. И да ивади данни в по широки разрези, а след това и в по-частни, тесни такива. Да видим тогава каква ще бъде картинката! Сега четящия остава с впечатление, че ако някой не е програмист - кучета го яли :) Това прилича на докторите, които се бият на бързея и се фукат с ? А че зад тях има гениална техническа мисъл и реализация, няма значение! Айде велики докторе, направи ендоскопска операция с голите си велики ръце? Май няма да стане, а? Ами скенерите, ами анализаторите, ами ... Стига заблуди! Стига фалшиви акценти или поляризиране на хората! Спрете се, осъзнайте се!

бате кой ти говори за "света на ИКт" или за "главните, популярните занимания в нея" в тази статия? в нея се нищят само програмистите и разни техни варианти пп. в листата си с глупости на тема заслуги пропусна да споменеш оня маймуняко-човек дето измислил как да ползва огъня. никой никога не го споменава, а всичко тръгва от него. "Що така?" питам аз. Не е чесно! Няма и една статия, ни един паметник на тоя виден маймуняко-човек!

Авсолютно вярно, програмирането/програмистите са само една част от ИТ бизнеса. Да не говорим че самото програмиране се дели на доста различни видове - приложно, системно, ebedded, web, 3D и т.н. Цялата статия е някаква безмислена статистика .

много си е добра статийката, джафкате като побеснели псета:)

напоследък на тия програмисти, дайте и статистика колко са по принцип, предполагам десетки хиляди, какво са на фона 1 млн. пенсионери с 200 лв пенсия??? Това наскоро го четох за Бг, че щели да им вдигат пенсията, смисъл може да се вярва на бройката. Айде сложете и другия милион пенсионери с малко по големи пенсии, айде сложете милион деца неработещи, айде и милион малцинства и социално слаби, айде и 2 милиона работещи на минимални заплати в провинцията. Е колко станаха - 6 милиона деца, безработни, пенсионери, соц. слаби, малцинства и мизернозаплатени хорица!!!! И всичко това виси на няколкостотин хиляди от програмисти, енергиен сектор (мафия), туризъм (мафия), реклами-тв-телеком. (мафия), бизнесмени-политици-адвокати-лекари-митничари-полицаи (ест. пак мафия). Е това е жалката картинка Бг!!! Дори и да си в затворен комплес набързо построен някъде си по чукарите, дето плащаш за общ басейн, чистачка и бавачка - пак си в кюпа, само малко да мръднеш от пестеливопостроената си "крепост" от някоя мутра строителен предприемач и попадаш в акитата, това е!!! Децата ти комуникират и се учат от деца на бандити, и ти караш скъпата си служебна колица в същите прашясали Соф. задръствания, гледаш същата мизерия както и панелкаджията. Снобска, изкривена новобогаташка действителност. Програмистьитье, та програмистите, да са живи и здрави, ама кво от това??? И стига с тия легенди, за стотици хиляди заплати взимали годишно, взимат ги 100 човека, после има един казал на друг, а той на братчеда на мой приятел ...

След 10-15 години всичко ще приключи. Тогава софтуеъра ще се пише от AI платформи и 80% от програмистите ще станат безработни. И тази професия ще изчезне, също както шофьорите, магазинерите, секретарките, сервитьорите и т.н. Бъдещето е в гарантирания базов доход, а не в работата за заплата, пък била тя и 10 бона.

Много сте забавни тези, които лежите вкъщи, защото сте много умни и мъдри и чакате как щяло да дойде лелеяното светло бъдеще, където някой щял да ви дава пари на калпак, защото сте много ценни и важни :))) Не се отказвайте, продължавайте така. Както самите вие казвате - много малко остана и то ще стане :)))

Темата е благодатна за разтягане на локуми- " някакви програмисти взимали много пари заплата" - да, ама не ги взимат от държавата респ. нас. По лесно е да се пишат "фишеци" отколкото да се пише за корупцията и злоупотребите в държавния и държавно-частния сектор, евро(проекто)кредитите и т.н.

Големите пари не са в програмирането, а в еврофондовете и държавните поръчки. Но така е много лесно, да пратиш народа да програмира, вместо да брои милионите на строителните предприемачи и висшите държавни чиновници. Ако се вземат реалните доходи, а не официално обявените - не знам дали програмистите ще успеят дори да влязат в челната петица.

To затва всички девове от САЩ задръстват пощата на майл.ру и чебурашка.ру със сивита! МУХАХАХАХА Затва най-добрите програмисти на КасперскиЛаб са в Лондон, шото плащали добре в рашистанския кенеф!

др.фатмак изяж си кифтетета от стола на строителни войски и бегай на село в курника. А Касперски има един офис в Англия с 20 души -всичко останало -сървъри хора и прогамни продукти си е в РУСИЯ.КАСПЕРСКИ е един от най големите производител на антивирусен софтуер в света и минималната заплата на програмист там в русия е 45 000 еврво годишно , средната е варира между 110-130 хиляди евро годишно.За Америка не знам може и по висока да е но все ми е едно.

Ако си против "рашките", що си се писал "МАЙОРА"? И то с главни букви?? Докажи, че си проз и тъп селски пръдлоц, лижещ хамеркинаско кално дупе! Напиши се "мейджъра" например. По-хамериканско, по съвременно някакси, по-плащащо според теб и ... Ай сиктир и посерко недоклатен! -Поредния!

Панелния таласъм рашист тръгнал да сравнява заплатите в ИТ сектора в САЩ с тия в рашисткия султанат! МУУУУУУХАХАХАХАХАХАХА КЕ падна от стола дръжте ме!

държането ти подсказва че имаш нужда от доктор

ха ха та тук в Германия един циганин Български без език взима толкова в градинките като озеленител ,д а събира листата с греблото , та един шофьор взима 4 000 лв на месец тук, но познавам и програмисти в голяма компания с по 1500 евро на ден , най ниското ниво 700 на ден , не на месец подчертавам а на ден , и накрая на годината бонуса който взимат дефакто удвоява заплатата. Информацията е как се казв аот първо лице не чул не дочул

Първо лице единствено число означава да кажеш ти колко взимаш, с каква квалификация, за каква работа, къде и с какви пъркс. Другото е ЕЖК.

от първо лице ли искаш 480 евро на ден и то стартова заплата, доволен ли си ? защото аз съм с тези пари! бегай легай и понаучи език малко образование и ще си добре и ти , ако не там ходи гласувай за бат ти Бойко и тем подобни кирии

396 000 евро на година? Те тука малко се изхвърли като чи*ия на пясък. Смали малко, че направо смешен ставаш. Тук става въпрос за ПРОГРАМИСТ, а не за мениджър на девелопмента, пък камо ли в Германия. Това и на Марс го няма. Малко си като рибарите - 100 грама червеноперка я изкарваш 30 килограма сом.

100% е така както ти казвам !!! от тук натам предполагам смешния си ти , ма оправай се няма да те мисля аз тук съм добре ти му мисли

Нещата изобщо не са такива. Вероятно това е в големи компании само. Има сумати мънички по 2-7 човека, които са на ръба на фалита. И нищо чудно мнозинството да са такива. Договарят се помежду си малки фирмички и се пазарат за 50 лв. ;) Най-решаващото е към кого си се закачил и връзките. Световно погледнато изобщо не е толкова просто. Ако искаш да печелеш сам онлайн, попадаш в конкуренция на 1 милион китайци и индийци основно полупрограмисти. Натрупващите се сайтове в интернета са с много по-голяма скорост относително, от увеличението на ползватели на интернет. Така даден сайт изпада във все по-голяма конкуренция. Печелят големите. Останалите не са в никак завидно положение. Трябва да нацелят ниша. А това е трудно. Вероятността друг да се е сетил е много голяма - в световна кокуренция си. А и не може да го наложиш. Злато да подаряваш, трудно някой ще стигне до теб. Зависиш от разни като Гугъл и въпроса е кога ще ти убие сайтове. Прогнози за повече от 3 години няма защо да правиш. От реклами Гугъл пуска центове, които може и да ти ги изреже (примерно невалиден трафик). Преди при липсваща такава конкуренция е било много по-вероятно да пробиеш с нещо. Сега може би някой гледащ картофи има по-сигурна печалба. ;) Сега ситуацията е печалба за големите и центове за зългване на малките. Ако просто си работник, ти си обикновен служител, с никаква преспектива. Само че от работещите за себе си, може би пробиват 1 на 10 000+ с нещо. И нещата не са "владеят средно 1,9 умения софтуер или език за програмиране". Може да се наложи да владееш 15-20 само програмни и маркиращи езици. Особено онлайн, езиците се мешат и има голяма комуникация между приложения онлайн. Външни приложения примерно ще ползваш 40-100. Че то само методите за плащане които съм правил са над 10, а това е нищожна част от работата - примерно по-малко от 0.01% от нея. Налага се да изучаваш нещо, което после може никога повече да не ти трябва.

М/у програмист и програмист разликата е малко по-малка от тази м/у Земята и Луната. Повечето компании са вече на аутсорсинг и в момента в България се предлагат жълти стотинки в сравнение с това, което би взимал реално един програмист в UK или US примерно. Отделен е въпросът, че, ако се хванеш да работиш за някоя такава компания ти ставаш собственост на компанията и личен живот просто нямаш. Ти живееш, дишаш, ядеш и се*еш с компанията. За семейство просто забравяш и ставаш една зомбирана гнида, която е с промит до дъно мозък. От опит го пиша, защото лично напуснах по собствено желание такава компания като тийм лидер на заплата малко над 4000 лв. месечно нетно.

Абе, човек, в каква дупка работиш - всичките ми колеги работят от вкъщи, вярно има срок за проектите ама чак пък да бачкаш по нощите... И от други фирми познавам IT хора (един ми е зет даже), ходят на работа за събрания и толкоз. Не ти говоря за началници дето не си знаят и парите и на работа са за развлечение. А заплатата е бая повече от 4 бона... не знам какво можеш ама помисли си, ако си в София, не си се наредил кой знай колко :)

Sr. .Net/Oracle Lead Developer. Мисля, че е достатъчно и съм им сърбал попарата на тия "от вкъщи" или "от 8 до 5 (точка)", та малко е безпредметна дискусията. Сега си работя за себе си и ми е много густо, защото никой не ми виси на главата, не ходя по глупави и безполезни тийм билдинги, имам си време за всичко и т.н. А, забравих, и си изкарвам по близо двойно.... :)

"Кой знай"- абе к'ви IT- специалисти сте като не знаете правилен български бе ...

Синът ми работи във Франкфурт със 80 евро брутна часова ставка и даже се оплаква, но аз не ви разбирам Вие младите хора какво правите тук за 4000 лв месечно.

... браво, умно е момчето... да не прилича на съседа?!?

Обичаме си родината и ни пука за нея ?

"The average salary for a Software Developer in Frankfurt am Main, Hessen is €56,001 per year. Most people with this job move on to other positions after 20 years in this career." Your son must very high level or something.

сина ти работел 80 евро на час ама не каза дали прави повече от 30-35 часа. Най вероятно не. а при 35 часа на седмица получава 2800 евро. При онзи стандарт е доста по зле от тези с 4 бона в София. Научете се да смятате преди да пишете глупости.

пълни глупости , имаш работно време от 8 до 5 точка , какъв роб ставаш одпуска ч месец , събота и неделя си си в къщи ....

Викаш, 2800 евро на седмица е по-зле от 2000 евро на месец ..... щото имало разлика в стандарта. Не те знам, колко си се научил да смяташ, ама такава разлика в стандартите не знам да има някаде в познатия ми свят.

А какво правят ,,работят" програмистите, че да им дават такива пари?!

Нищо не правят! Програмистите са най-големите хитреци на света и са успели да излъжат всичките си работодатели да им дават такива пари срещу никаква работа в замяна.

Един и същ код се пренаписва и тества по 10 пъти, рилиизв-а се всеки 6 месеца нова версия, дори да няма никаква нужда, bug fixing, patches и така до безкрай... Важното е да се прибират парите.

А сега кажете защо са им толкова големи заплатите? За кого работят те- за България или за чужди фирми!?

понеже сте сложили много минуси на това което казах за заплатите в сащ средната заплата на патрулиращ полицай е $53 229 някъде бях чел че заплатата на ветеран в ню-йорк е над $70к ветеран е с над 6г. стаж програмистите с опит взимат повече тук ви хранят с глупости за фалиралите сащ и т.н. истината е доста различна!

Прав си. А сега - за цените: (https: // link .com/cost-of-living/ new-york-city)

ами направи сравнение на expatistan ню-йорк против москва разликата е 118% по-скъпо в ню-йорк есин път по-скъпо а заплатата колко по-висока е в ню-йорк?!?!?! 10 пъти??

веселяк карикатурист: средната нетна брутна заплата на полица 33 000 долара, с които полицайя в края на месеца се нарежда за овърдрафт кредит за да изкара месеца етерените дори нямат помощи ,освен купоните за храна.Поради тази причина 70 млн.души в САЩ са подали помощи закупони за храна,но държавата поради свиване на бюджета си одобри 48 млн.души.За държава която има претенции за нещо не може 1/4 от населението да иска купони за храна и 1/3 да няма достъп до лекар/ реформата обамакейр/.А и инфо от вчера: в.уолстрийт джърнъл: поредният щат влизащ в процедура по фалит е Илинойс/ с гл.град Чигако/ който е без бюджет от 2 години и свърхзадлъжнялост.

Една чистачка в Кьолн взима малко повече от IT в България

ИТ секотра в БГ просто е външен, оттам идва цялата работа. Много е изгодно да си пазариш програмисти в БГ - евтини, на фона на това, което са в САЩ/Западна Европа и работят на същото, даже и в случаи, по-добро качество. Оттам идва цялата работа. Лесно се инвестира, трябвата ти само помещение под наем и техника. Ако нещо се смарангяса - просто се изнасяш, нямаш никакви реални инвестиции. В този бранш, основния разход е заплата. За производство е друга работа, големи площи, машини, конвейри - дългогодишна, рискова инвестиция... Затова ИТ секотра просперира, а и това е в световен мащаб, не само тук.

И затова може да се смарянгяса за една нощ.

Отивам да пусна една вода, че балонът ми ще се спука! :-D

същото, даже и в случаи, по-добро качество - это не есть факт Мсъе Дюк!

Пазара е свободен и затова, така. И не мога да разбера кои са тези кълцалници дето доброволно са си казали заплатита не журналисти - значи ще си стоя junior още години наред докато не им уври главата че тарикатите се казват Трайчо !!!

Дeбилчeтaтa от IT сектора много вдигнаха средното възнаграждение за страната, а има много по-кадърни, работливи и интелигентни хора от тях с други професии, които мизерстват. Общо взето само политици, мутри, парвенюта, дилъри, джебчии и спекуланти ги конкурират.

Завист ли гризе душата селяндурска, а Мони? Ма се успокоявай, че ние сме дебилчета пък ти си по-по-най ма никой не ще да ти даде шанс и за това миеш кенефи... Щото си ми много умничък.

чак дебилчета... въпросът е че е ИТ сектора има много външен пазар докато за другите производства няма тук няма пеевски сещаш ли се?? айде махнете комунистите-феодали и за всички сектори ще има по-добър живот! изобщо не са ти виновни хората от ИТ сектора!

+ 10 000 за коментара. Точно в 10-ката, но за съжаление много малко са хората, които могат да осмислят това, което си написал !!!!!

Абсолютно правилен коментар. Добавям - работя в експортно ориентиран чужд инвеститор с производствен профил. Заплатите са добри и хората са доволни. Днес у нас има такъв глад за свестни специалисти,че не е проблем да си с добра заплата (немалка четрицифрена). А лузърът си е лузър.

Хехехе, от твоя гледна точка професионално преуспяващите ИТта са некадърни, мързеливи и неинтелигентни дебилчета, които взимат незаслужено високи заплати и са на същото равнище с наркодилъри и джебчии? Понеже ти нямаш квалификацията да изкарваш повече пари и не си мърдаш пръста да я постигнеш? Нищо чудно, че мизерстваш, Монка! Ще изпия една бира днес в края на деня (платена с ИТ-секторната ми заплата) за това типове като теб да си стоят напълно заслужено точно където си и ти.

Селяни панелни рашистки, а сега некой трол от вас да се появи и да напише кви са заплатите в мЪсквето, алма ати, дюшамбе и ашхабат! Нали се драпате към мюслюманския евразийски союз!

Avatar952

Старшинката, в Москва ми предлагаха 3 пъти по-висока заплата отколкото в София. Друг въпрос е вече цената на живота в двата града и колко ти остават на края на месеца за харчлък ...

ТИ БАШ СИ ЗЛЕ!!! Когато в София ми даваха заплата 2100лв. чисти, (и програмирах на 3 фронта), за много по-малко работа в Ленинград - чисто 3800 ДОЛАРА! Това е инфо от преди 10-тина години, когато бе голямата криза в Русия, днес... Краварите затова напират, щото ТАМ не е Пустиня като у тях си, ТАМ има Хора, а не..., ТАМ... ееех Русия, свята земя!!! А ти как се търпиш, така в помията за някой лев да лееш боклук тук всеки ден, всеки час, как не повръщащ от себе си... Пак си помисли в каква клоака "живееш"!!!

ти нормален ли си бе бетон??? имаш ли идея какви пари правят ИТ в САЩ?!?!

Някакъв тип

Вече от 26 години този град се казва Санкт Петербург. Не го ли знаеше досега?

В интерес на истината до преди 10-на години заплащането беше приблизително еднакво - говоря за сравнение между Москва и София. При това трябва много ДЕБЕЛО да подчертая, че цената на живота в Москва е В ПЪТИ по- голяма от тази в София. В момента в Москва заплатите са назад - старши програмист в Москва взима колкото средно ниво в София. И което е по-важното - в България отдавна процесите са по западните стандарти, докато в Русия се кара по комунистически - то те затова са по-непроизводителни от нас. Да не говорим, че в Русия цялата им IT индустрия е на чорбаджийски принцип - нещо, което при нас го няма по принцип. И да - причината, какт вече някой друг каза е, че онази сви...ня Пеевски не е допуснат при нас ;-)

кого лъжеш: в Русия към днешна дата в ай ти сектора има минимален праг за наемане на програмист : и той е 45 000 евро годишна заплата, средната заплата е 9000-13000 евро месечно.За справка отвори сайта на Блумбърг от 23.03.2015г. -"инфо за ай ти от света и проверири.А и еднаквото между цената в Москва и София е само цената на храната ,другото 85 % като разходи за живот е 3,5 пъти по евтино за издръжка в Москва и въобще в за Русия /гориво ,транспрот ,метро,ж.п. газ вода отопление ел.енергия-1/5 от това в БГ/ .

България е една от страните с най-високи цени! Качеството на внесените стоки е... е те са тотално менте, по-зле от пластмасата в САЩ. В Русия стандарта на живот е ГЛАВОЗАМАЙВАЩО ПО-ВИСОК от Българския! Факт. Ти само ако им видиш жилищата (ама НЕ от пропагандата в краварските медии, А НА ЖИВО)... за първи път ще видиш що е естетика, изкуство, архитектура... Иди в селата им, дето митове лъжат за тях - ще видиш, че кочините за свинете из фермите им са по-красиви от "луксозен" (демек с цена над 1 млн.) кенеф, опа, "апартамент" насред Софето (дето малцинства го опяват денонощно, гейпаради го обръмчават с мотори, особено нощем, потънал в цигарена смрад и без никаква зеленинка, а прозорците се цъклят в тия на съседния "мол"...)! Факт.