Коментари - Глад за IT специалисти в България, искат внос | IT.dir.bg
назад

Глад за IT специалисти в България, искат внос

10 000 са свободните места за IT специалисти на пазара на труда. Бизнесът иска внос на чужди високо квалифицирани кадри, съобщи bTV.

Обратно в новината

Коментари - Глад за IT специалисти в България, искат внос | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е вярно, че има глад за IT специалисти в България - има глад за IT специалисти в София. Това е така, щото скоро само София ще остане. От някогашна България няма да има нищо друго освен София и една ивица покрай морето ...

Съгласен съм с повечето мнения тук, какво искат да кажат че ще дойдат европейски или американски специалисти, ще се напълним с индийци и пакистанци , та дори и те няма да дойдат, средна заплата 3500 къде са тия средни заплати, джуниър взима 600 - 800лв - колкото една продавачка. Като има такъв глад да фирмите да станат малко по-конкурентни откъм условия а не да предлагат на синиър девелъпър 2500. Просто нямам думи.

3500?!?! Брех! Аз като сисадмин защо вземам 5 пъти по-малко?!?

Вместо да обучавате младите българи и то безплатно и да търсите избягалите в чужбина кадърни специалисти и да им предложите добри пари и условия, вие сте готови да ни набутате разни чернилки, жълтурковци и арабески!!! Не ви ле е грях!?? Мамка ви гадна фашистка, затрихте го този народ! Ами вземете цингарели, те нали са ви по присърце от българите!

Чернилка програмист няма. И араби няма много. Просто коефицента на интелигентност не им стига.

А колко алимпийски медали са отишли в арабските страни и колко пъти арабски отбори са класирани на значими места на световното по футбол? Абдал Алтаф ел Араб май за никакъв чеп не става...

Ся ше кажеш че и индийци програмисти няма

Тук положението е същото като при глада за инженери. Всичко се раздува и се твърди, че няма кадри, а рейлпостта е д.друга - кадри колкото искаш, някои трябва лалко да се обучат, но проблемът пак идва от работодателите - само тръбят, че няма кадри, а не наемат хора. Обучете ги. Добре обучените хора работят за чужди фирми и пе искат да чуят за българския бизнес с мизерните заплати.

Това е голяма лъжа. В България има близо 2 милиона безработни хора, а те казват, че имало работа за целия китайски народ?:))) Ако има работа хората няма да са безработни. Безработни млади, висшисти, или да не знаят нищо но поне интелигентни има 500 000. Що не ги вземат и не ги обучават? Обучават ги и после остават на работа. Защо търсят готови? Нека ги обучат. Те от къде да се научат, нямат пари за курсове, а и те са много скъпи, за IT. Така че да вземат млади и да ги обучават. Какво реват че няма хора, като е пълно с безработни млади хора, главно висшисти.

"В търсене на кадри много фирми вече организират безплатни курсове и академии за квалификация." -.-........и къде са тия курсове???? Че такива неща не съм виждал никъде!? Дайте поне информация за кои градове става въпрос и съответно адресите и инфо за контакти, и ще видите как ще съберете много млади умни безработни хора които искат да се обучават....

На "слепия" дори и да му го навираш в ръцете, пак няма да го види. "Слепият" сам трябва да прогледне.

Извинявай, ама пък точно за ИТ-та има безплатни курсове колкото искаш. Дори и на български език можеш да намериш купища лекции и презентации. Например всички курсове на Телерик от последните 2 години ги има качени в youtube. И да- не си мисли, че някой трябва да те научи. Ученето е процес, в който ти самият трябва да вложиш много усилия, за да успееш. А ако чакаш някой да те научи, повярвай ми, нищо няма да се получи

Извинявай много, ама и в статията го пише и човека го казва, че става въпрос за организирни от фирмите безплатни курсове. Къде са те? Наистина в кои градове се провеждат, от кога до кога, как може да се запишеш и т.н. защото и аз бих се записал щом са безплатни и щом има хляб в това. А тия в интернет които качи нещо и ги трият,не им дават правата, нищо не може да научиш защото е орязано, бързо се изтрива от модераторите, или те водят към тоя или оня линк да си го купиш т.е. не е безплатно. Друго си е курсове на живо. Ако може да дадеш информация за тях, и да помогнеш на хората искащи да се запишат,кажи, но не пиши глупости които не са по темата и които са с неуредени авторски права.

Щото като ги обучим после заминават. Не е като в Америка да ти платя университета а ти да работиш за компанията ми после 5 години .... Има още много път да извървим.... Българина трябва да се научи,че първо се дава после се иска !

Как точно ще дойдат индийците в България, като те са отраснали с английски , а българският им е малко чужд :))) и в САЩ почват с 7 000 на месец. Щото то и тук има глад

То нали заради прочутия им лялийски се пръкна тоя цирк Бангалор, дето на всички ни излиза през носа сега...

3.500 lv може би взема някой програмист, поддържащ БАНКОВ софтуер. В България, без София, такава заплата е изключение някакво, ако го има. "В една от софтуерните компании в България работят 25 човека, а свободни позиции винаги има. Ние се шегуваме, че за целия китайски народ има работа. Буквално всеки ден връщаме по някоя голяма фирма, която иска да ни стане клиент, коментира управителят Генчо Чокоев." 25 човека - 25 работят във фирма, която всеки ден връща клиенти?! Няма персонал ли?! Факт е, че наистина работа тук има за целия китайски народ, но НЕПЛАТЕНА - бартерна или ниско платена.

Що за програмист е някой, който "поддръжа банков софтуер"? Поддържащият персонал естествено е по-ниско платен от разработващия. Едно е да проектираш двигател с вътрешно горене, съвсем друго е да му правиш основен ремонт.

Голяма част от съвременните системи са така проектирани, че поддържащият довършва "творенията" на разработчика ...

Не е лошо поне едно от тези 10000 ИТ раб. места да бъде и извън центъра на София. Току виж ИТ компаниите имали повече шанс.

Напълно съм съгласен. Не може всички да отидат в София. Поне по 10000 минимум свободни работни места да има и във всички областни градове в България. А също и информация за безплатни курсове за квалификация във всеки областен град...и така бързо ще си съберат хора, ще ги обучат и ще ги наемат. Така че всички си зависи от тях. Пълно е с безработни интелигентни и умни висшисти в България които нямат препитание и търсят работа.

хаха вкарайте 10 000 индийци, след 2-3 години ще ви трябват 2 пъти повече, да има опаравят мазаляка. Ще има, ама не може ли нешо да направим да позлваме нещо от това дето имаме?? ама няма, евтиното винаги излиза скъпо ;)

Абсолютно долнопробна лъжа и манипулация на обществото. Аз съм емигрирал преди има няма 7 месеца и оставих всичко в България, а се смятам за кадърен, поради факта, че пускайки CV-то ми веднага получих работа с исканата от мен заплата без да се церемонят и да се опитват да те извъртят "по нашенски" Млади хора, бягайте от България докато е време и няма да съжалявате. България освен приятелите и роднините Ви няма какво да Ви предложи, за съжаление е факт. В една Македония IT специалистите са на стартова заплата в Call център от около 1900.00 лв., а системен администратор взема около 4000.00 лв. след удръжките! Вместо да изискат да останат наличните IT специалисти те "сини" карти за чужденци за да може индийците и пакистанците (без да съм расист) да могат спокойно да си направят собствен вилает. Относно средната работна заплата при надвисващата опасност от планираните съкращения (IBM, HP, etc., като само IBM планира да съкрати за 2 години към 110 000 работни места!!!, HP за следващите 2 години около 30 000) В България работа има само за "висококвалифициран персонал в Call центровете, а истинските IT специалисти отдавна са емигрирали и Ви го казва човек, който до последно се опитваше да си остане със семейството си и да се развива и да развива нещо в БълГЕЙрия. Бягайте и не се плашете!

Странно. За Македония работиш с точни цифри, пък за тебе - общи приказки, нито къде, нито колко. Нещо понаслъгваш май.

съдейки по БълГЕЙрията в края на коментара подушвам АТАКИСТка дезинформация. Ако се направи една статистика в ИТ бранша по отношение на АТАКА подозирам че има не повече от 10 човека гласували за тях.

Говорил съм си с човек от Македония, който беше дошъл да работи в България. Той ми сподели, че там работа трудно се намира, а на всичкото отгоре плащали и малко. Предпочитам да вярвам на него отколкото на човек, който се гаври с името на родината си. Ето предложение към работодателите: привлечете ИТ специалисти от Западните Балкани. Някои български фирми вече го правят.

Да, ние затова си взимаме подизпълнители от Македония, щото са ни по-евтини. Смятай...

Поредния селянин заминал за чужбина и се хвали на аверите, колко много пари взима а като доиде в БГ пота кое колко е ,защото няма пари...

Ей тъй както си лъжа( в оригинала на Алеко Константинов лежа) може ли да си похапна едно лапни шаранче. Че голям глад ме е погонил.

Да предлагат големите заплати на нашите специалисти, така ще допринесат за намаляване на безработицата и емиграцията, а не да помагат на себе си и на чуждите!

"не да помагат на себе си" Ти счупи тъпомера.

Ти не взимаш ли 3500? Аз взимах толкова преди 10 години.

Е,вноса щи дойди доста по-скъпо,но да не изпадаме в подробности....

хаха, пак трият коментари, дирници жалки

Като има такъв глад за специалисти и толкова средства да им се плаща, защо поне не Ви платиха за една свястна статия с някакви реални данни, а поредните сензационни празни приказки и до тях картинка от Freeimages (точка) com?

генчо чокоев - Тъпото и високотехнологичен бизнес са две несъвместими неща. С този бъгав делфи софтуер сте за никъде. Не се излагайте с такива рекламни псевдожурналистически пиасания.

направо да си бия главата, задето не учих IT в университета. не е истина колко много търсене има за IT. и егати готините условия им се предлагат...

Имам един приятел - в университета е ходил само за мацки. Взел диплома за филолог без да е учил въобще. Няколко години работи като секретарка в една болница. Ама се научи да програмира сам. И сега като го сравнявам с един завършил отличник и преподавател в университета, с който работих последния месец - е в пъти по-добър! Сега като си помисля се сещам и за още няколко ИТ специалиста, които не са учили за такива и са много добри!

Все пак трябва да се е сетил навреме. На 45 не става.

Търсим си човек с Delphi, пускахме обяви - 3 CV-та... Извода, който си правя е, че или не останаха живи знаещи Delphi или са много заети и не четат обяви, което потвърждава статията...

Какво те кара да мислиш, че отвън ще дойдат специалисти по Делфи? :)

Потвърждава, че има глад.

значи човек с ява, ц# или ц++ не ви върши работа, мислите си, че някоя друга фирма ще наеме и "обучи" човек на делфи, които после вие да назначите за 1000 лв?

и трите cv-та бяха подадени от хора без делфи?

И защо да са повече? Отива един студент на бригада. Връща се с повече пари, отколкото програмист на Делфи за 1 година работа. Е кой е лудия? Дали този, седящ по 8 часа на ден и цъклещ се над безумен код или онзи който събира голф количките след старците?

Прав си, всеки има право на избор в каква посока да се РАЗВИВА :-)

Че то останаха ли живи програмисти на Pascal?

явно червеният предприемач го е страх да научи c# и .net

олеле те като са видели че търсите програмист за тази праисторическа развоина среда и веднага им е станало ясно що за работодатели сте. гаража ви поне има ли климатик?

Хвана ме на тясно... В гаражите наистина нямаме климатик (все още). Но ако кажеш, че искаш в гаража да работиш - ще ти сложим. Спора е за маса.

По добре да вдигат заплатите, защото индийци и китайци няма да искат да дойдат като може в бяла държава вместо БГ... Ама заплати е невъзможно защото евтиния труд е причината да инвестират тука западняци...

Шимпанзета, идеята е да намалят заплатите в сектора. Като произведат 10 000 програмисти, заплатите ви от 2000-3000 ще станат 800-1200. Аре да ви е честито. Вече го направиха с хардуерните специалисти, но там просто направиха хардуера толкова евтин, че не си заслужава да го ремонтираш. Със софта явно още има проблем да го направят така, че да няма нужда от скъпи работници, затова трябва да сте много, че да сте евтини. вместо 3000 ще се съгласявате на 800.

Ти си голям магьосник. В три изречения произведе 10000 програмиста и намали заплатите на останалите.

На всички ни е ясна идеята. Само че ние не поправяме обувки, можем да работим за някой на другия край на света, без да излизаме от къщи. А много от нас го и правят. Та като в цял свят сме кът, как ще стане тая работа да ни паднат приходите, ич не ми е ясно.

Абе тези в ред ли са да бълнуват за чужди специалисти? Кой висококвалифициран чужденец ще се реши да дойде в мутренска страна, обявена за турския кенеф на Европа?

няма да са кои знае колко квалифицирани, но поне ще са евтини. за цената на един нормален спецялист - 3ма вносни.

Поредната измислена глупост. В Германия например ИТ-тата никога не са били на почит и уважение. В момента не се търсят изобщо такива кадри, всичко живо бяга към Индия и Китай. Целият ИТ-съпорт на компанията, в която работя, беше преместен в Бангалоре, а там са пълна трагедия. Бюджетите за ИТ се орязват моментално, ако трябва да се пести. Информатици завършват и почват с 3000 Евро бруто, което е нищо за тукашния стандарт.

Все повече западни компании осъзнават, че от индийците чеп за зеле не става. Хеле па като си седят в гетата в Бангалор и Ченай и няма кой да ги бие по главата... И търсят алтернатива. България, Украина, Румъния...

То затова и германски софтуер има да търсиш с лупа.

Е горе долу толкова ми плащат, но ме занимават и със всичко което работи с ток и да съм им на разположение 24/7

Младите българи бягат от Родината си, те тръгнали да вкарват индуси и китайци. А един рапон с борческо минало (сега Премиер) най-нагло им се караше на IT-тата и им даваше акъл да стават овчари. А, че СРЕДНИТЕ заплати не са 3500, това няма защо да го коментираме. Има добри заплати в софтуерните фирми, но се съмнявам и там СРЕДНАТА заплата да е 3500. По-скоро 2000-2500.

Това е абсолютна лъжа. Компютърен специалист съм в областта на информационните технологии (hardware).От две години съм без работа , въпреки големите усилия да започна някъде не се получава , защото съм на 50 години. Имам 25 годишен стаж,но това не помага. Не лъжете хората.

Ванка, събирай си багажа, и по широкия свят! Господ обича смелите! А ако те е шубе, ... ти си знаеш

То това че имаш 20 години стаж не означава, че можеш да си вършиш работата като хората. Ще ти дам пример - и аз ходих 12 години на училище, после 4 в университета и какво от това - да не мислиш, че съм научил нещо.

Правец вече не продават никъде байно...

Това беше добро.

Здравей Иване, аз съм работодател точно в хардуерната сфера и все по-често чета кандидатури от хора на твоята възраст. Във фирмата ми работят едва 7 човека и си мисля, че човек като теб ще бъде отговорен, но няма да издържи на темпото на останалите. (това не мога да го напиша в обявата за работа). Предпочитам да обучавам 1 човек и да му плащам двойна заплата, а не да обучавам двама, които да работят два пъти по-малко и да има плащам по-ниска заплата (при по-ниската заплата рискът да напуснат е по-голям и моят труд да ги обучавам ще си замине с тях). Надявам се да разбереш и моята логика.

предпочиташ да влагаш минимум и да изкарваш махимум. някой "млад" си мислиш, че до старини ще остане при теб? особено като ги изстискваш до последна капка? алчност и глупота..

Жоре, и аз работих в тая сфера почти 10 години. Всички знаем колко плаща измисленият бизнес в БГ за поддръжка. Колкото "бизнесмените" в БГ плащат на месец за съпорт, тук се заплаща на ден! и затова хората не търчат като изоглави цял ден и да им пушат главите, а имат време да си свършат работата качествено и с добро документиране. И постоянно са по обучения, курсове и т.н. И на 60 години не са грохнали старци със здравни книжки по-дебели от бибилията. Та по цял свят хората, които са на горепосочената възраст са и на много добри позиции и много уважавани.

Прав си за двойната заплата, но в 90% от фирмите мисленето е точно обратното - що да плащаме много на едни човек - ще станем зависими от него и ако вземе да напусне какво правим... Я по-добре да наемем 3-5 млади зелени. Ще им даваме по 1000-1200лв и "все нещо" ще правят. Или поне отстрани погледнато ще кипи дейност. А и като са повече всеки ще си мисли "как да искам по-голяма заплата като е по-лесно да ме сменят отколкото да плащат". Накрая резултатът какъв е? Индийско качество, но на по-висока цена.

Конкретизирай малко "хардуерната сфера"

Щом всички IT специалисти се разбягаха по чужбината, значи 3500лв. заплата си е подигравка! А Чокоев да си наеме чукчи от Чукотка...

Не е толкова заплатата, извън софия варира между е 600-1500 лв.... - предимно към 600..

Ами то в такъв случай, и индийци от Столипиново не може да намерят!

за 3500 лв чисти, и при плащане на извънреден труд, бих се върнал в бг, моля за оферти.

няма ли някои меринджеи от прегладняла за ит спецялисти фирма да даде саит на фирмата си?

дна статия тук струва 2 лв, някой борсук е взел за тази глупост 2,50.

един индииец в българия ли ще иде или в англия?

Къде го тоя глад защо заминах за Германия ??? Средната е доста по ниска - 2000-3000. Дори и за програмистите. В германия сисадмин взимам 4000 евра и чисто (след данъци наеми и разходи) ми остават осезаемо повече от България (3000лв) Какво ще внасяте, китайци и индийци ли, ааа вдигнете заплатите ако можете ??? Ама немоеее, идеята е труда да е евтин иначе БГ не струва и никой няма да дойде .... Няма добавена стойност - нямаме собствевена индустрия това е проблема !!!

rado_7_6@

Натъжен съм от злостната меркантилност струяща от коментарите. С какво някакво си щъпуркане по някаква си клавиатурка е по-важно от блъскането с кирка в забоя примерно? А господа лигльовци айтита-майтита?

По важно е с това, че се търси, защото цял свят потребява и дава пари за софтуер. А ти с твоята кирка не трябваш на никого, защото има достатъчно хора с кирки в 3-тия свят, които нямат твоите претенции и блъскат камъните за без пари.

rado_7_6@

Добре де, аз в кюмбето софтуер ли да сложа да ме грее? Или да си купя софтуерен хляб и да намажа отгоре софтуерно русенско варено и със софтуерен нож да си нарежа софтуерна салата от софтуерни домати? Абселютно се изкелеферчи тоя свят

Спокойно, има хляб и за кирките. Обаче трябва да разбереш, че кирката може да я върти всеки, който е физически нормален и умствено не е крайно изостанал. За да правиш някои други неща ти трябват поне 10 години учене на общи неща (извън компютри) и още поне 5г специализация. Схващаш ли, че трябва да се вложи много време и усилия - през които не се занимаваш с кирки или друга работа. Освен това не става, ако си умствено посредствен. И крайният резултат е, че малко хора покриват изискванията - а ако има 1000 кандидати да се учат, то ще бъдат готови най-малко след 3-4г без да има гаранции, че ще се справят. Долу горе изясни ли ти се картината? Я кажи защо директорът на голяма фирма взема 1 млн заплата годишно (без фирмата да е негова), а не взема колкото тебе с кирката?

rado_7_6@

Всъщност аз не съм с кирка, а с йоника. Харесвам куцо магаре (Попа), аз и вятъра (Софи Маринова) и хистериа (МУСЕ). Изобщо съм тип позитивен миньор като Китодар, но не толкова талантлив. Тоя е ГОЛЯМ!

Просто е - с кирката, с един замах, ще откъртиш едно парче кюмур, дето един човечец ще го изгори за минути. Моя един ред код ще го ползват милиони. Ся питаш футболистите и кинаджийте що взимат такива пари? Пак по същата причина...

глад за висококвалифицирани и нископлатени работници. искат внос. "новината" е на няколко седмици.

Ако трябва да си говорим истината има заплати не само по 3500лв, но има и по 6000, и 8000 лв. Разликата е къде се дават тези пари. Ясно е че не се дават във фирми за счетоводен софтуер. Или в кол център. Или някъде където трябват копачи. Дават се във фирми където се прави Р&Д. Трудно се става служител на такава фирма, защото местата са малко и там връзки не вървят. Но пък е и вярно че същите знания в западна държава ще те позлатят направо. Пример - когато станаха модерни приложнеията за мобилни телефони първите програмисти, които вече имат солиден опит, колко си мислите че взимат? 3500лв? А в САЩ знаете ли колко взимат :)

Колко?

jizast

Какви глупости само са нахвърлили в тази статия. И какви специалисти мислят да си внесат, програмисти, мрежови инженери, администратори на бази данни или нещо друго. Че и 10 000 им трябвало. Ами може да си внесете индийци, щото на нас ни са малко родните. Други какви ще дойдат в БГ?

Стига заблуждавахте ..народа !?Кой в тая скапана и рекетирана държава ще плати на някой IT -спецеалист ...3500лв..!?..Ако го има-това е Изключение...!!!Вече над 10 г. съм програмист в банковия сектор ,шо награди за "Банка на годината" прибраха шефовете, станах Н-к отдел и все съм под 3000 лв...!?Аколко програми и проекти съм направил...!?Да са ни живи и здрави Шефоветее...Те са добре..- вече с 6-цифрени заплаткиии..!?

Е, ти отиди и в държавният сектор и се оплаквай че взимаш 600 - 800лв като сис админ, което пък се оказва в пъти повече отдиректор не знам си какво. Отиди програмист на облачни платформи и ще видим дали ще взимаш по 3000лв.

*по 3000лв = под 3000лв

Май ти е време да разгледаш обявите. Заплатите бая се вдигнаха.

Дават, дават. Ама шефовете ти, понеже търпиш, не се напъват да ти вдигат заплатата. Пък и нищо не ти разбират от работата - за тях си просто един драскач, колко пък да ти дават? Кофти сектор е банковия.

Феномен. Цената на техниката от там и цената на обучението на един специалист са еднакви където и да си на планетата. Труда е еднакъв. Но парите различни. А сега ми кажете ако сте специалист където и да е в света къде ще искаш в държава с 80 000 - 120 000 евро годишно или 20 - 40 000 лева годишно?

Търсят се лапни шарани Ако вие сте един "високо" квалифициран специалист, къде бихте избрали да емигрирате, в Германия или в България, която е най-бедната страна в Европа? И проблемите на България съвсем нито започват с бедността, нито свършват с нея. И ако случайно някой се излъже да емигрира в България, това ще е за да може по-лесно да отиде в друга европейска държава. Средната заплата от 3500 лева е горе-долу като средната заплата от 860 лева в страната, която никой не я е виждал. Такива пари обикновено взимат много малко хора, от които зависят много неща. Но повечето IT-шлосери взимат до 1500 лева. Нарочно се разтягат локуми за големите пари, за да привличат интерес и хора, ама реалността е доста по-различна. Масово във въпросните програми за обучение се предлага работа за 800-1200. Хубавото на тия програми е, че ако някой успее да научи нещо, после по-лесно ще емигрира! Чокоев, в България липсва средата и условията на Северна Америка и Западна Европа, а и вече не сме края на 19-ти и началото на 20-ти век. Конкурирай се с въпросните държави за високо квалифицираните кадри, които бягат в посока от България към тях... Познавам дългогодишен специалист, които работеше в западна фирма с клон в България, взимаше 5 бона и емигрира без да се замисли с цялото си семейство, така че вадете си изводите!

За места където в БГ се предлагат над 3500 лв. се търсят специалисти, които в Щатите и Европа биха получавали много над $85000 на година (а и там са дефицитни). Такива специалисти не можем да си внесем щото и те познават аритметиката. То същото важи и за заплатите под 3500.

броиш ли разликата в данъците дето плащаш и стандарта на живот, защото едно е да плащаш някакви мизерни данъци тук и половината ти американска/европейска заплата да отива в държавата. Да там сигурно пак ще си леко по-добре, но разликитите специално в ИТ сектора не са толкова големи. Въпрос на избор дали му се живее на човек близо до приятели/роднини или му се живее в бяла държава и рестартира живота.

Ти или си малоумен или въобще не си стъпвал извън България. Няма сравнение. Освен, че цените спрямо доходите, условия и услугите са по-изгодни в развитите държави, то и стандарта на живот е по-добър. Седи си в България и си плащай ниските данъци...

Като сте толко велики ИТ-тата , оти немате фирма като менека , а ше ми работите на заплата? Като друг ви плаща, колко дава-толко . Като нема ИТ ше караме без ИТ . Ленче , айде слагай гроздовата и салатата, оти зажаднех нещо!

Аз пък организирам фирма за космически туризъм. Такава, която да конкурира Върджин Галактик на Ричард Брансън! Ама пусто тю, как имам нужда от космонавти! Засега съм подготвил само един - прасето на комшията! Евтино ми го даде, ако не му го върна живо и здраво след орбиталния полет, ще му дам три мускалчета розово масло! А, да. Заплатата ли питате? Ей, какви бюрократи са се навъдили брей, тцъ-тцъ! И заплати искат! Абе вие к'ви патриоти сте бе??? Не може ли без заплати, ей тъй, за Родината да работите? Е добре де, заплатите на нашите космонавти ще бъдат... абе къде 1500 - 2000 лева. Множко ми се видят, ама пусто кой да лети?

Врели - некипели! тази статия има една единствен цел - да накара 200 - 300 човека да я отворят, прочетат па дано видят и някоя рекламка отстрани... Ако не бях 15 години в ИТ бизнеса в БГ, сигурно даже щях да повярвам! А всъщност след като мигрирах (не на запад, а на изток) си докарвам към 140 000 $ на година. ТА, като прочетох статийката нещо ме присви... казах си божее... защо ми беше да мигрирам, от утре се връщам! ха-ха

Не си прав. IT-специалистите ползват Adblock Plus.

ШИМПАНЗЕТАТА (МУТРИТЕ) ТЪРСЯТ ХОРА ДА ИМ БАЧКАТ :))) САМО СЪС ВИФ БИЗНЕС СЕ НЕ ПРАВИ :)))

Абе успяват боклуците!

Ние се шегуваме, че за целия китайски народ има работа. Буквално всеки ден връщаме по някоя голяма фирма, която иска да ни стане клиент, коментира управителят Генчо Чокоев ...... типичната БГ ИТ фирмичка с типичния селски управител, който даже незнае как и да излъже - ако във фирмата на тоя здрав селян някой взима повече от 1500 лв те къде съм .... иначе такива заплати има но да са средни - аре нема нужда

Шеф на фирма от 25 човека, търси "вносни" специалисти и "връща" всеки ден по един "голям" клиент. Нещо бутафорно ми се стори подобно изказване, та реших да "пусна" г-на Чокоев в Гугъл. Резултатите надминаха и най-лошите ми съмнения.

Под IT специалисти има много видове като например - системни или мрежови администратори, програмисти, системни инженери, специалисти бази данни, техници и пр. може да изброявам много. Да вземат да си дефинират точн критериите, ане да твърдят, че им липсват кадри !!!

Те ако знаеха точен критерии щеше да е интересно. навремето поне имаше изискване управителя да е по-начетен от служителите. Ама сега вчера продал дедовата свинеферма, днес мениджър. За него такова нещо като хирург и вътрешни болести няма. Всичко е все лекар. Така и за тези от ИТ бранша - всчико от чистачка в ИТ фирма, до системен програмист си е ИТ специалист.

Наистина се търсят ИТ-специалисти на високоплатени позиции. Изискванията към тези позиции са големи и няма кой да ги заеме. Ако се "внесат" такива специалисти отвън, те ще плащат данъци и осигуровки в България, понеже тази индустрия е на светло. Какво повече искате? Един такъв със заплата 3500 ще изплаща поне на един "цял" старец пенсията.

И българин с 3500лв може да изплаща пенсията на цял старец.

Ако успеем да си "откраднем" някой и друг кадърен западно-европеец, защо пък да не го вземем? Остава само да го убедим, че тук с 3500лв ще може да живее по-добре, отколкото с 5000-6000 евро, които взима там :)

Беличък европеец/ка - може! ;-)

Вярно е, че има нужда от кадри и че заплатите в отрасъла са по-високи от някои други отрасли. Целта е обаче да се предотварти по-нататъшното вдигане на заплатите, тъй като българските бизнесмени никак, ама никак не са щастливи да дават високи заплати на хора, които не са мутри.

Я уточнете какво разбирате под IT специалист? :) Защото работодателите в България смятат, че трябва да можеш да правиш всичко свързано с РС. Да програмираш (поне 3 езика), малко мрежи, малко уеб, малко фотошоп, малко офис пакет, малко видео и аудио обработка, малко анимация... ако може и да си машинописка.... цена няма да имаш. За 1200 лева заплата си направо идеален :)) п.п. Все пак хората са гледали филми и имат идея, кое как става, та искат.

Добрите специалисти дори и в България взимат много високи заплати. Друг е въпросът кой какво разбира под "добър специалист". Защото като слушам съседката детето ѝ е невероятен компютърен специалист, а той пичагата освен да си инсталира игри друго не може. Ама нищо друго не може на свърши на компютъра. Ето такъв "специалист" дали въобще някой ще го вземе на работа? И ако го вземат, мислите ли че ще му дадат повече от минимална заплата. Така че от специалист до специалист има огромна разлика. Но добрите специалисти дори и в България взимат много високи заплати.