Един милион са незаетите работни места за IT специалисти в Европа.
В световен мащаб недостигът на кадри в информационните технологии гони 4,5 милиона.

В една от софтуерните компании в България работят 25 човека, а свободни позиции винаги има.

„Ние се шегуваме, че за целия китайски народ има работа. Буквално всеки ден връщаме по някоя голяма фирма, която иска да ни стане клиент”, коментира управителят Генчо Чокоев.

Според бизнеса дългосрочното решение на проблема с недостига на кадри е реформа в образованието и повече места в IT специалностите.

Бърз ефект обаче би имало само облекчаването на режима за издаване на така наречените „сини карти” – работни визи за висококвалифицирани чужденци.

Внос на специалисти би помогнал на цялата държава. Цялата западна култура – и Северна Америка, и Западна Европа, са изградени от емигранти”, допълва Чокоев.

„В България в момента, ако се внесат висококвалифицирани специалисти със сини карти, веднага индустрията може да поеме 10 000 поне. Което ще даде възможност на компаниите да нараснат два или три пъти и да поемат повече поръчки”, заяви и Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Всяка година Германия приема по 15 000 IT специалисти от чужбина.
А у нас – само двама.

„Процедурата е доста дълга и доста сложна. Ако в Германия отнема четири седмици, при нас се случват нещата за 5 до 9 месеца”, обясни Калъчева.

3500 лева е средната работна заплата на IT специалист у нас.
В търсене на кадри много фирми вече организират безплатни курсове и академии за квалификация.