"Роскосмос" успешно тества автономен комбайн

Космическата агенция на Русия се захваща с работа на полето

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук, втози форум има доста руско-съветски мекерета, които получвват многократен оргазъм при всяка подобгна "новост" на руско-съветската наука и техника. Доклокото има такава, де. Първо, за разработката на такива системи не е нужно да занимават космическите агенции - има си производители на селскостопански машини. Те са системните интегратори на цялата техника. второ, в много западни фирми автоматично водене на селскостопанска техника има от преди 20-ина години (напр. John Deere, ония зеленичките с еленчето. Но не само те). С развитието на GPS-системите точността на водене е достигнала 10-15 см, а автономността приближава 100%. И всичкото това се произвежда серийно. Трето, железарията на това "руско" чудо вероятно си е руска. Но системите за управление и навигация.... много съмнително. То не става само с пиене, трябв аи акъл. Трябват десетки години изследователска работа за да направиш сериозна навигационна система. Трябва сериозна система з ауправление - микроконтролери, микрокомпютри и т.н. Иначе е лесно - вземаш нещо готово, вземаш машината нна която е монтирано, качваш го на руския комбайн, и го пускаш. най-вероятно ще работи някак си. Но затова не ти трябват космически технологии. Иначе казано, ако космическите ти технологии с ана нивото на селскостопанските от преди 20 години и чеп за зеле не става от теб.

Русия е световен производител на зърно. Най-големият. При това не е ГМО. А руската система за позициониране е с ЕДИН порядък по-точна от американската. Както пише в статията, грешката е 2 см. Руснаците имат право за секретност.....защото САЩ открадна руската технология за фазирана решетка на радарите на военните самолети. А пък в САЩ се отглежда единственно ГМО царевица....чрез ръчно управление на трактори и комбайни. Намале патоса,

Рогози вчера обяви 15% съкращение на служителите на Роскосмос. Отпадат цели отдели.

След като превзеха космоса идва ред и на нивите...

пий си хапчетата че стана смешен. National Centre for Precision Farming. - това са закачили на руския комбайн. Системата е Харпър и се вижда още на 9та секунда.

Я, комбайн с вертикално излитане!

Из доклада на дежурния офицер: "...Комбайна след успешно изпълнена мисия кацна на нивата и продължи да жъне."

Русия развива технологии а козяците очаквано ревът. За неразбралите - телевизори всеки може да прави. И прахосмукачки също. Има някой неща които изискват ум и качества за да ги направиш - космическите технологии например. Както и военната техника.

То е затова ватниците нямат съвременни ни космически технологии ни военна техника, а карат на спомени от 50-те...

Те затова краварите не могат със супер съвременните си технологии един астронавт да качат на МКС, нито да върнат.

Ами пленените нацистки учени измряха и вече няма технологии на аванта...

абе глупчо... това че са сложили ЗАПАДНА ТЕХНОЛОГИЯ на руски комбайн не е развиване на технология. Ясно се вижда още на 9та секунда че системата е Харпър и принадлежи на National Centre for Precision Farming.. Ходи се гръмни някъде. Тази система вече 20 години се ползва по нивите в развитите страни.

още малко успешно ще тестват и телевизор! Браво на тях! Да последва и пералня!

Браво на братушките ето дори в тракторите влагат ракети технологии КА какво правят лудите говеда правят пръцки с лук. Та дори една читава ракета не мога да направя Или поне Един читав ракетен двигател като руския рд 180

Като ускубят няколко декара борове и ги подгони горския, ще престанат с глупостите!

Тия явно не са чували за TRIMBLE и навигациите на John Deere. Отделно има поне още 4-5 фирми които не са толкова известни в селскостопанските навигации. И всичко това е от преди повече от 10 години

Всичко трябва да е така в Русия. Че Путин като иде - я не пали, я се чупи като го докосне. Добре че няма и багажник това... имаме едни спомени на Путя и руската техника.

Чували са и използват. Явно сега са решили сами да си произвеждат подобна техника. Колко успешно ще се получи, това е друг въпрос. Да видим

До 2018-10-31 16:17:10 KGB (нерегистриран) Абе дебил хората ти казват,че я управлява изкуствен интелект ,а не зададени предварително команди. Пиндосите как са "кацали" на лунъта като още не са качили и жив комар в космосот.

И какво е ИИ, пак е команди по натрупани база данни. ПО-важното е липсата на естествен интелект в някои индивиди.

Глупости.

'още не са качили и жив комар в космосот' - живо пример си за последствията от злоупотреба с битова химия..

ами като не могат да направят нещо свястно дето да летои в Космоса, поне да се пробват с нещо на Земята. Въпреки че и това не е толкова лесно, колкто изглежда на пръв поглед. Системи за автоматично водене има отдавна. всички по-известни производители на селскостопанска техника го имат. Напоследък има такива автомобили за движение в градски условия. Което е десетки пъти по-сложно, отколкотонакой да се движи в ливадите. Сега остава руските производители на селскостопанска техника да започнат да правят ракети и съвсем ще я овапцат руснаците.

хайде, хайде, лягай да спинкаш, че се напишка....

С тази необятна територия на Русия, ако въведат успешно роботизация в селското си стопанство, ще могат да изхранват целия свят. И не им трябва нефт, ще продават най-необходимото нещо - храна. Ако пък и накарат комбайна да върви на слънчева енергия, цена няма да имат!

Ako-то е ключовия пасаж. Защото то не става само с пиене - трябв аи акъл. И заинтересованост на хората. Пък и висококвалифицирани специалисти, дето да поддържат тази техника. С полуграмотни инженери и работници-пияндури не става.

Русия и в момента е най-големия износител на жито в света!

фуражно- 4та и 5та категория. Висококачествената твърда пшеница в РФ се ВНАСЯ..

Я, Роскосмос направили....КОМБАЙН!!??!! И кога ще се върне от орбита? Не бе, сега правят ракети, които да жънат и вършеят.

най-ми хареса на последните 2 секунди от клипа как едната букса е обвързана с изолирбанд, а от нея стърчат 3 кабела - вижда се, че е преправяна в последния момент!

"...Тука във комбайна на-на-най-на двама ще изпълним плана-най-на..." СТиККБ

Руската комбайна прилича на Кейс Интернъшънъл.

Браво, но все пка щеше да е новина ако бяха го пуснали преди другите, преди 20-на години се появиха такива.

Не е вярно, Николай Носов описа прототипите в книжките за Незнайко още миналия век :)

Е най сетне един умен коментар...Имало и начетени хора тук... единия комбайн се казваше Радиолария и имше много интересно управление. Вярно е че руснаците с каквото се захванат го правят най-добре. Ама трудно се захващат. Вероятно щото не си падат по дреболиите...

Такива комбайни на Запад произвеждат СЕРИЙНО от години. Преди 10 години приятел, който работеше във фирма за продажба на селскостопанска техника ми презентираше такъв. С други думи можеше да се купи и у нас.

Ама то трябва да може и да работи. Айде го вкарай да работи на къра в Долно Нанагорнище да видиш половин милион евро как се премятат в дерето.

Като в стария виц ще ги разположат да жънат кротко по границата. В случай на нападение ще отвърнат на огъня и ще отлетят в неизвестна посока

То и друг имаше. Един го питали как така няма самовар. А той отговаря, три пъти изнасям от завода на части, сглобявам, излиза калашник.

Навсякъде първо развиваш военни технологии, в последствие една част от тях може да пуснеш за шир потреба. Примерно силикон, тефлон... безпилотен комбайн. Русия има безпилотни роботи, ракети и решила да модифицира технология в полза на земеделието което е похвално. Принципно изгледа лесно, носиш комбайна до нивите зареждаш карти на твоите задачи, координати на площите, тип реколта и комбайна по ГЛОНАС започва жътва, разбира се и допълнителни сензори и камери да няма някое препятствие, животно, човек... Защо другите държави не са направили нещо подобно, не зная, не е толкоз просто и не могат или не са пожелали?

ти защо не се научиш да четеш преди да пишеш. погледни коментарите под твоя.

Направили са отдавна. Просто не се хвалят или са се хвалили преди години, когато още не си знаел да четеш. А Тесла си движи така и по пътищата между другите коли. Такива безпилотни автомобили разработват и Епъл и Амазон. А Комбайни има от поне 30 години щото е лесно да върви по поле. А къде видя комбайна на някакво руско омразно НПО да засича обект пред него и да спира или заобикаля? Това си е твоя измислица.

какво НПО "Автоматика" има с Роскосмос? Те и чиповете на компютрите им са на Интел, това значи ли че всичко каквото направи Интел е успешно изобретение на Роскосмос?

Интел интел, ама правено в Кирай. Това означава ли че Китай трябва да претендира за права над всичко с китайски чипове?

не ми обяснявай в кой завод се правят американските чипове и кой "върти чука". Аре Мерцедес че се правил и в Китай и вече китайско изобретение и кола... ходи се хвърли от някъде.

Интелски чипове се правят в САЩ, Малайзия, Тайван, Виетнам Ирландия, но не и в Китай.

Русия има свой процесори, Байкал и Елбрус, всичка военна апаратура ползва само тях. Много са се "учудили" защо виндовса започва да бави след година две, случайно или нарочно. Затова произвеждат своя ОС със свой компютър Елбрус. Всички важни инфраструктурни, военни, административни центрове ползват ОС Елбрус.

има... тестови версии. които не се произвеждат дори за военните им. А ти погледни с на някой от клиповете на Роскосмос с каква операционна система са преди да бълвочиш небивалици.

Боже колко са прости журналетата, боже! Откога Россельмаш стана Росскосмос?

Такаааа... като се поогледа малко човек и внимателно види клипчето ще разбере, че: Системата за ГПС управление е Харпър. Дело на Harper Adams University’s и е предназначена за екипиране на комбайни. Разработването е спонсорирано от National Centre for Precision Farming. Системата се ползва по света в малки и средни частни ферми. Та значи... някаква НПО организация е отишла, закупила системата и си я е турила на руския комбайн. НОВИНААААААААА... ама не.

Къде точно видя система "Харпър"? Дай минута и секунда.

изгледай клипа. в началото се вижда.

0:09. Не за друго. Виждал съм я на живо в Швейцария кантон Тургау.

Руснаците ме кефят. Никога не спират да опитват и никога не се предват. Винаги се целят на високо. Направили комбаийна на автопилот. Да, сигурно е грубичка, да, сигурно ще даде много дефекти, да, сигурно няма да е лъскава и айродинамична като западните аналози, да, можеха да изчакат да се произведе и тества на запад и после да си я купят. Но не, те си я разработва, с малко средства, с почти унищожена от разпада на прехода наука, но те си разработва и конструират. И комбайната ще е руска и наверно доста ефективна. Руския дух и манталитет ме кефи. Брвос.

такива неща си мислиш - когато не ти пука дали в вярно и ли не. Само че прочети коментара ми над тебе и съм сигурен че... няма да си промениш мисленето - щото си фанатизиран трол.

Harper Adams University да върви да съди Русия за техниески шпионаж. Ти откри колелото или огъня?! Че държавите си крадат технологии от памти века. Трика е да произведеш, па дори и с чужда технология. Аз бих много се зарадвал ако вместо Русия, на заглавието на статията беше БГ.

какъв шпионаж бе човек? те са си закупили системата и са я тествали на руски комбайн. Това е. Това че "Рогоносин" си мисли, че нещо е изобретено в Русия това си е негов проблем и пропаганда пред блядовете които му вярват. Както и всички тука които ръкопляскат на нещо което не руско въобще.

Руснаците от край време само крадат технологии(а в миналото и ние така покрай тях) защото в тъпа пияна кратуна не се ражда нищо иновативно и след като го откраднат го прецакват тотално:))))

абе... гледах клипа. НПОтата не бяха ли нещо лошо и забранено в Русия... що се хвалят с НПО организация?

зависи от коя страна на барикадата са ... и чий портрет виси на стената ...

Българското НПО на руски е "НГО". Руското НПО е научно-промошлено обединение.

Сигурно ще може и да се потапя, че да извади дока от вчера :)

И кое му е спам, че написах, че пшеницата у нас е поскъпнал с 34% за седмица?! Хептен сте оспамили в тоя офис там...

А не така сир,демотакова.......Уволняват те за изразено лично мнение в частен разговор, който "случайно" бил записан.Ах тая зла съветско-комунистическа рашастанска путлерова иранска северокорейска диктатура!Какво? Ставало дума за британски редактор в британската ББС? Случайно записа в частен разговор?

Демокрация в пълния и блясък. Изразяваш лично мнение, в частен разговор и айдееееееее, режат ти главата. Да се радва Дан Роан (редакторът), че не е в Саудитска Арабия, че тогава буквално щяха да му отрежат главата.

и дори може да лети... със 700км/ч За справка - тези комбайни от години НЕ се тестват в Швейцария, а си работят на полето.

Баси простотиите.

Нали.............в Белгия се отказват от названието „Коледни базари”, за да не дискриминират хора от други вероизповедания, да не нараняват религиозните им чувства. Сега само в няколко белгийски града, а следващата година – в цяла Европа!

Абе, аз да питам само. Ясно - Роскосмос ще жънат с роботи. Комбайни правели, а в свободното време изпращат разни работи в космоса. САЩ и те жънат, и те комбайни правят. Ами нашичкият дада какво прави, освен че пише като обезумял под всяка тема, под различни никове?

Как да ти кажа - гладът е по-силен и от тока. Ше пише не, ами ше се сцепи откъм долнат част на гърба...

това от клуба на сцепените все се хвалите кой е по-по-най сцепен :)))

А защо безпилотния комбайн има кабина?

да има къде да се размазват мухите.... както каза един фен за безпилотния товарен самолет на китайците и предните му стъкла.

Ако са и с вертикално излитане... цена нямат тези комбайни! У българско цената пшеницата скочи с 34% за седмица. Ай наздраве! Леб по 5лв. Скоро и във вашата квартална бакалийка!

Верно ли бе? Какъв процент от цената на хляба е пшеницата? Да те светна - на дребно да купуваш брашното, за един 1 кг хляб отиват 600 гр. или 50 ст. Хляба в магазина не е килограм а 600-700 гр. т.е. цената на брашното в него е 30-тина стотинки. 3 пъти да поскъпне пшеницата, най-много да се вдигне цената с 60 ст. И това с цените на дребно. Че и плюсове ти дали. За да стане 5 лв хляба, трябва пшеницата да поскъпне десетина пъти. Което няма как да стане, защото държавите ще си отворят резервите и ще намалят цената. Просто тази година в Европа беше ужасна за пшеницата, защото точно по времето за жътва валеше в целия континент. Случвало се е преди, ще се случва и в бъдеще. Аман от апокалиптични страхове.

ще настигне тесла-та в космоса, и ще и гепи батериите

Роскосмос произвежда комбайни хахахахах

Това примерно в САЩ го правят от 30 години. Имали са време да откраднат. Но като го знаем какъв лъжец и некадърник е Рогозкин работата понамирисва. Както винаги надуване, обикновено фалшиво.

хахаха , доообре :) успех , имате добра фантазия може да я ползвате изключително умело ако напишете някоя детска приказка.

Това е реалността, тъпако. А такива системи има по целият западен свят от десетилетия. Пък и както се разбира това не е дело на Роскосмос, ама Рогача се хвали за тестване на чужда система.

Ти тъп ли си? Има комбайни с навигация да си не объркаш нивата! Няма все още безпилотни такива! Тук пише че те изпробват безпилотен което прави голяма разлика от такъв с навигация кретен. И в моята кола има навигация ама аз трябва да и връткам волана а другото изобретено до сега са само спомагателни системи следящи за положението на колата което не изключва задкормилното устрийство. ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЕЗПИЛОТЕН!!!

тея неща за автоматизацията и роботизацията ги слушаме от 60-те години на миналият век... от СССР пропагандата. Любопитно ми е за каква космическа програма им трябва толкова точна навигация на ГЛОНАСС. За целите на активното насочване на балистични и полу-балистични ракети - да, ама за полет до луната.... ?!

Особености на Руската национална жътва-1 серия

Братушките напредват. "Роскосмос" от ракети минаха на комбайни. Сега очакваме "Атомстройекспорт" вместо да строи ядрени реактори да овладеят производството на перални. Вярно, малко ще са големи, но за сметка на това сигурни... Смятай тези тикви какви БГ тролове наемат, щом подбират такива новини за утвърждаване на имиджа на РАША...

Е що ,могат да направят пералня на уран.

шошо, в руските очи това, че нещата са по-големи винаги значи, че са по-добри.

Толкова глупости идват от Рогозин в последните години, че силно се съмнявам в този руски комбайн. Да не се залъгваме, правителството на Медведев от двеста кладенци вода ще донесат само и само да убедят руснаците колко добре се живее при поредното управление на Путин.

Комбайн с вертикално излитане :)))

и 125 милиметрово гладкоцевно оръдие със сдвоена 12,5 милиметрова картечница.

Къде му е оръдието или изстрелва ракети, щом е от Роскосмос.

Руснаците са изостанали ватенки, ние българите сме връооо. Аз и съседа Пешо, направихме стартъп за производство на напълно автономен чушкопек. Произвежда по 5 чушки на 2 минути, сигнализира с мелодия (кючек) и изважда чушките. А руснаците... изостанала работа.

стандартна руска подлогоа

Даже не съм русофил, селски. Просто ми е смешно, когато българите плюят по велики народи като руснаци, китайци, американци и т.н. Огледайте се в каква кочина живеете и малко намалете самочувствието. Ако прочета такива подигравки в щатски форум, щях да ги разбера, ама в български... няма логика. Ние сме по-зле и от руснаците.

не знам какво разбираш под "велики" народи, но кочината, в която живеем е сравнима с тази в Китай, Русия и САЩ. в цивилизационно отношение всички все още живеем в пещери и землянки и най-голямото ни достижение е външната тоалетна.

Преди 30 години правехме Автоматична система за управление на влаковете надграждане на Ериксон. Компютър четеше датчици и контролни точки и ускоряваше до определена скорост, намаляваше, спираше сам на спирките. Ама работата си остана до там. Та едно е да направиш някаква система в експериментална бройка и съвсем друго в масово производство. В САЩ от повече от 30 години комбайните са с ДжиПиес и дозират според земята, мястото, изложението и т.н. как да сеят и жънат. А и сами вървят. Комбайнера вътре може да си чете вестник. Тука някакво може би копие, може би само реклама, че Рогозин докара Роскосмос до предфалитно състояние.

А ти си на мама месечния пробив ;)

РФ се развива, докато западът деградира...

развива се дръжки.... там единствено се развиват циклони и анти-циклони. любимата ти русия е до такава степен деградирала, че западът да търчи срещу нея няма да я стигне. На Путин и сие това им е пределно ясно и правят нечовешки усилия да удържат имплозията. Същото като у нас, само че там мащабите са други.

или поне сръп и чук да беха нарисували значи не е руски

Гласят се за времето, когато ще престанат да ги ползват за таксита.

tonk11

Супер. Само дето това "изобретение" го има от преди 3-4 години приложено в кейс примерно! Вероятно и в доста други марки.

Комбайна, или по-скоро бащата на комбайна е изобретен в Русия. Тогава Петър първи е дал заповед да приберат реколтата за много кратки срокове (щото на предишните му няколко заповеди никой не реагирал), иначе с по 1 глава по-ниски... и изобретиликомбайна :) от зор, не друго :) И друго е вярно, трактори с вертикално излитане могат да направят, могат да направят страхотни ракети, пушкала и какво ли още не, но истинска кола не могат да направят. Факт :)

кво значи 'да произведат' ?

Пълни измишльотини. Хубав пример за измислени новини. Иначе добре звучи. Петър I неслучайно е наречен "Велики", но не заради тази измислица с "бащата на комбайна"

Накрая ще останат машини които да произвеждат продукция за други машини.

А защо Рогозин коментира в омразния хамерикански Twitter?