Коментари - НАСА: Русия не може да спре сама работата на МКС | IT.dir.bg
назад

НАСА: Русия не може да спре сама работата на МКС

Ръководителят на НАСА Чарлс Болдън заяви в Берлин, че Русия не може да преустанови сама работата на Международната космическа станция (МКС) след 2020 година.

Обратно в новината

Коментари - НАСА: Русия не може да спре сама работата на МКС | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много неразбрана новина. Никой нищо няма да спира. До 2020 г. космическата станция и изтича срока, ще има друга. До 2020 г. никой няма да помни за Украйна и за Крим, на друга вълна ще сме. Американците в момента разработват нов кораб и нови ракети, нови двигатели и още малко им остава, затова няма много новини откъм тях. Но това не значи, че са спрели да работят. Руснаците и китайците също дърпат, така че ще има интересни неща, животът продължава, политиката не може да го спре.

На бас че могат. Няма да го направят само ако им е много изгодно да не го правят. Ако САЩ можеха без руснаците щяха още сега да прекратят сътрудничеството още сега. Само че не могат. Ако S0,S1, P0 се махнат от станцията тя ще остане без енергия и без навигация. Няма да може да компенсира флуктациите по втората инерчна ос и ще се унищожи от ротационна нестабилност за около месец. В същото време руските модули ще продължат да функционират. Така международната станция ще се превърне в руска станция. Тази станция ще се използва за Руско-китайския план за лунна станция, който се подписа преди около месец и навярно е одобрен вече на държавно ниво. САЩ може да се противопостави само дето ще им струва много, много, много. Само постряването на носител за повече от 10 тона ще им струва колкото всичко което са вложили в станцията. И това не може да го направи частна фирма. Частните фирми в момента не достигат 500 кг. полезен товар. За хора стига, за повече не. Само да реорганизират промишлеността ще им струва дълг от година и половина БНП. Освен това могат да го направят само с много риск. Знаем цената на Аполо. И където става дума за пари ги стиска чепика. Изобщо американците като си играят с мечки...

Заглавието е малко подвеждащо, но това не значи, че и двете страни не са прави. Това, което заявяват руснаците е, че след 2020 няма да инвестират и да участват в тоя проект. Не е много ясно, каква ще е съдбата на оставащото руското оборудване на МКС след това, ако въобще може да бъде използвано. Това което заявяват американците е, че след 2020, дори да се откажат руснаците от проекта, той може да се продължи да работи като международен и без тях. Не става ясно дали това ще стане, каква ще е цената и дали тя ще бъде платена от останалите участници, само част от тях, или включително нови. Общо взето - нищо ново под слънцето! Невъзможни неща няма, зависи каква е цената. И кой ще е готов да я плати!И кога!

Г-н Дarkstyle, случайно да сте участвували във филма "Ало-ало"? Звучите като полицая-идиот от гореспоменатия филм, което ме кара да мисля, че сте първо или второ поколение български американец.Разбира се, в това няма нищо лошо.Единствено лошо в цялата история е степента на мозъчна промивка, наложена Ви от страна на държавната система на демократичната страна.Но това е нормално.Иначе, има неща, за коита сте прав.А именно, че основната финансова тежест (доколкото съм информиран) се поема от САЩ. В това няма нищо чудно предвид факта, че имат много да наваксват по отношение дългосрочна човешка живучест в условията на микрогравитация и провеждане на много експерименти- от металолеене до химически процеси в такава срада.Това разбира се е малко за заяждане.Иначе е ясно, че без общите усилия на развитите в космическо, технологическо и икономическо отношение страни овладяването на Космоса ще бъде много трудно. А съм убеден, че идиотите политици няма да могат да надделеят над разума и интелекта на учените.Защото в политиката е пълно с лаици и дилетанти, докато научната среда е по-оскъдна за храна на гореспоменатите.

Русия просто ще си тръгне и ще остави тези цървули сами да поддържат със свои пари и техника тази станция в края на дните й. толкова

Дори по времето на Брежнев, в разгара на студената война имаше съвместни мисии Союз-Аполо. Няма начин сътрудничеството в овладяването на мирния Космос да се прекъсне. Колкото и да им се иска и на русофили и на американофили. Нещо повече - всички астронавти, космонавти, тайконавти и всякакви видове "навти" на борда на МКС не споделят подобни враждебни и подозрителни чувства един към друг, защото отдавна са се опознали един друг в съвместната си работа.

То половината от браковете в Украйна са между руснаци и украинци, но това не помага, когато мафиотите вземат властта. Тук става дума за оцеляване. Американците или трябва много дълбоко да се бръкнат в джоба или да забравят МКС. Най-вероятно второто. Ще си летят до марс и точка.

чарли препил ли е ... не можело..айде бе ..и като ти покажат, че може ти какво ще направиш ?

Защо да не можат да прекратят полетите бе тъп ханериканец? Вашите совалки къде са?

Ще наложат санкции там където ги стяга чипика, а не само формално. На зла круша - зъл прът, само така ще се въведе ред.

ми ако можеха сами--как мислите, да ама не могат.и още ако 1 нещо е мое ти ли ше кажеш какво да правя с него????????? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

нека извждат с бразилската ракета носител, нали и бразилците имат космическа програма. оппа, забравих че им изгоряха няколко ракети ( както и няколко совалки, то остана ли нещо от тях ).

За всички многознайковци, руснаците вече си имаха своя обритална станция дълги години и сами без останалия свят. А сегашната станция нямаше да я има ако не беше техния опит. дори сега се ползват на МКС системи руски изпитани доказани във времето дето останалия свят има още много боб да изяде докато си направи сам. Едно е ясно - САЩ са купили и се опитват да купят доста руски мозък. Те така напредват технологично хамериканците - с печатане на долари.

да това е 100% вярно.. американците са откупили почти всичко което савецкия саюз е постигнал вув козмонавтика, прилозили са го.. и за нещастие на руснаците, немат вече никакви патентни права врху него и мозе да се копира.. самоче вече и частните компании се занимават вув америка сус космоса - а напредака на две от тах е толкова валнуващ и много напред че руся едва ли ще ги догони.. фалкон- ракета която е наевтиня начин да пратиш хора/стока вув космоса.. заради това че за разлика от целя свят неизгарят неините части когато се врщат от космоса.. драгон - совалаката която единствена има вазмозност да врне 2000кг стока назад от космоса.. драгон- вув 2017 ще праща и врща и хора от орбита.. пак заради фалкон по наиевтиня начин.. натехнологичната гума - на почти цена на стоманените материи които сега се ползват за защита вув космоса - 7 пути по издразливо от стоманеня тъп, 10-къ пути по леко, заема много по малко мисто.. 7 сателита напрвени и прв модул на исс тази или другата година.. какво предстои? фалkон хеви - над 50 000 кг маса вув космоса.. мoментлано това нито руся нестрои такава ракета която ще мозе да изведе толкова полезна стока вув космоса.. нема финанциране за агора7..

Dimi

Чакай да ги видим тези прекрасни частни проекти... Единия е за извеждане на туристи в орбита и нищо повече... да видим до 2020 къде ще са и дали ще могат да изместят руските ракети. За момента не случайно дори американците ползват руски ракети...

в главата! До 2017 ще се разработи драгон-ът, за да качи 7 човека до МКС. Твоят "предстоящ" фалкон хеви даже и на хартия го няма, а за 50 т товар в Космоса - ще стане ....накога след 2030, когато руснаци (и китайци, може би) планират да са направили стационарна станция на Луната. Да усещаш разликата? Или като на времето на соц. пропагандата - съветските (американските) микрокалкулатори - най-големи в света! Хайде като пишете нещо мислете! Поне малко! Че става весело....Е, не че е лошо, де...човек има нужда и от майтапчии.

Русия трябва да разбере,че няма истински приятели и да действа съответно,единствената сериозна ответна санкция,която ще се усети болезнено сега е именно спирането на участие в МКС

Отново демократичен рев. Както обикновено ние можем да си правим каквото си поискаме по каубойски, а на другите не е позволено щото са индианци. Срам ме е от "демокрацията".

Г-н горски работник, само едно име ще Ви кажа, а Вие си помислете много добре: Менделеев.

Да, безспорно русите са правили световни открития, повечето през царско време, но е верно също, че и другите са правили не по-малко от тях, а повече всъщност. По-интерсното е обаче, защо Русия се противопоставя с азиатщината си на целия цивилизован свят и по този начин, защо сама се изключва от него? Според мен, защото не са достатъчно цивилизовани , а и май няма скоро да станат.

Не може всички да разбират от глобална политика. И без това информацията стигаща до обикновения човек е непряка. А целият конфликт в Украйна е само и единствено поради геополитически и стратегически причини.

sawo

Къде Русия са казали, че спират работата на МКС? :) Спират само отношенията си със САЩ.

така е русофили! вЕрвайте си! без русия човечеството щеше да е по пещерите! само дето в русия нищо не е измислено :)))) много ме кефи тая руска пропаганда: на запада му трябват векове учени нютон айнщайн и тогава - изобретение и тогава се оказва че в русия някой селяк направил същото изобретение :)))))))))))) жалка история!

Жалки напъни на един жалък гъзолизец...

Къде слагаш Менделеев, Попов, Цилковски?! Дебил акто теб едва ли знае че Цилковски е бащата на съвременната космонавтика! Павлов и една камара други руски и съветски учени!!!

Да, ако космическите тираджии от Роскомос решат, че не им се вози, то на всички останали участници с МКС ще им бъде трудно. За известно време. След това всичко ще продължи, но вече без Роскосмос защото е ненадежден тираджия. П.П. За пояснение на православния тролетариат: абсолютно умишлено използвах думата "тираджия".

Да, от две твои приказки разбрахме че си много прост.

Неможе ама може. Другия вариант е високи такси за превоз.

Абе той и КРИМ беше "Украйнски" ама вече не е!

всичко ще им се върне един ден и не само на тях де

прав си сега чакаме да им върнат Аляска..

Тоз май нещо не е разбрал. Руснаците вече не ги интересува МКС и за това ще прекратят дейността си там. От кумова срама ще карат таксито до там, щот на американците дилинжанса не става.

Я ги гледай муш муроците от САЩ! Там кьдето имат далавера няма санкции. А Шамари дали ша носят а? А дупенце дали ще дадат? Ей....й, мушмороци ве!

А ти, задник, (така си се подписал), сега чак ли се усети!?

Русия щяла да прекрати сътрудничеството си със САЩ, САЩ реват, че Русия не може еднолично да прекрати програмата на МКС. Нещо не мога да разбера кой е казал, че програмата ще се спира? Или някой си мисли, че програмата без него ще спре...

Ами всъщност вярваш или не, без Русия програмата спира. Никой не разполага с кораби освен руснаците.

В природата такова животно като "никой" няма. Празно пространство не остава. Като не искаш ти да продаваш домати, ще се намерят 10 други, които да ти заемат мястото!

а фалкон сус модула драгон? които има вече 4 полет зад гарба си?? това говорим за износване на хора.. иначе американците имат 3 тъпа ракети за стока - а руснаците един.. да вярно е че првя полет сус драгон е планиран вув 2017.. ама ако спре руся, мозе да се направи риск да се пусне и сега.. и като вземеш че в края на година излиза нов модул орион за путници сус прво пускане на хора кум 2020-2022.. и това могат да рискуват и да пратат още тази година.. :д

Ако МКС е нещо, което си заслужава съм 100% сигурен, че дори и да се оттеглят руснаците, дори и на по-висока цена, но полети до там ще има. Съмнявам се обаче, че МКС е кой знае колко важно за науката освен може би за развиване на бъдещ туризъм.

Мдааа.... а едно време звучеше като виц оня старец дето говорил по телефона, обърнал се към жена си и казал - леле тоя как се беше намахал с чесън....

Грешка, това трябваше да се появи под новината за oPhone, как дойде тук незнам.

Договорът за станцията е до 2020 г. Само до тогова. И който иска след тази дата да си ги продължава - негова си работа

Как да не могат могат и още как. Американците какво ги е грижа за международните договори, след като те ги нарушават едностранно значи и другите могат. Освен това никой не им е крив, че си спряха космическите полети.

и как ще го направят руснаците? те получават годишно 750 мил долара за това че ползват союз за тахните астронавти.. но както занаем един козмонавт струва 30 милиона.. начи вместо 100-150 мил получават още 500-600 повече.. защо ли се питаш.. защото без тези парички надезноста на союза би паднала на ниво ракета протон, кадето се случва и наколко неуспешни опита = изгараня в орбита на година.. последня беше туку що преди наколко дена.. е в 2017 спасе-х сус сухстя драгон които лети и днес - ще пусне човек вув космоса, орион - новя кораб направен от наса излита пробно тази година и кум 2020-2022 се очаква да праща наса хора по собствена линя.. начи след 2020 ще имат американците на разполозение 2 вида ракети, а руснаците ще престанат да получават 750 мил долара зада мозе тахня програм да е надезден.. като вземеш че моментлано драгон на спасе-х е единствен кораб способен да врща големи количества "стока" от орбита - кум 2000 кг на едно спускане.. това е сущо голамо предимство.. като вземеш че сега протон.,атв и атлас 5 могат да извозат кум космоса около 20-24 000 кг а другата година ще има прв тест на ракетата спасе-х хеавъ способна да изведе над 50 000 кг вув космоса.. абе спасе-х бие цялата руска орбитна програма, а изван орбитна програма руснаците пук вобще немат програма.. там наса се е главно суссредочила - и постига невероятни успехи..

смешник

Ще пратят до 2020 - да, ама не. А като изтече договорът след 2012 ще си пращат астронавтите с прашка!

Я си пускай постингите в политически теми, недей се излага тука. Американците са тези който се молиха на Русия да не прави МИР-2 а да направят тази Станция. Технологиите който се развиват на МКС за основно от ползва за Щатите, Япония, Запада. Русия доста преди тях е имала тези резултати. По всички анализи на Русия тази МКС не им трябва, затова и гледат за база за Луната. Изобщо недей вкарва някави икономически сметки, че за теб 30 милиона за космонавт може и да са много пари но за Роскосмос са стотинки. И друго няма как Русия да съдейства за развитие на модерни технологии на държави, който ще наложат ембарго после за тях, но това едва ли ще ти стигне някъде до по-дълбоко в съзнанието.

Това плащане да не е с онези хартийки дето нямат покритие? Долари им викаха преди да спрат да ги ползват при покупката на петрол!

Ти си болен.

Умрели са им руснаците за 75-те милиона долара за астронавт дето получават от САЩ. Китайците също могат да си плащат.

и да ми дадете 200 минуса това е наи разпространената мисал вув западна европа.. освен че ме осмяхте некакви факти или доводи които ще извадите против мен не сте дали.. аз пиша че 2017 ще имат американците чез спасе х компанята вазмозност да пращат астронавти вув космоса.. те я имат и сега - ако сега спре руся полетите, ще пращат драгон на спасе-х.. просто преди от товарен кораб да се певарне вув путнически - трябват му определен брои испитателни полета като товарен кораб /и накои втрешни поправки като седалкъ разбира се :д/.. това дрнкане че нема кораб, защо го пишете като неразбирате..

RedHat

"Протона" го свалят американците, винаги когато става въпрос за извеждане на нещо което засяга само Русия ил итехни търговски партньори и клиенти - например Индия, и не само тя. Когато се извежда в орбита нещо за МКС няма проблем. Относно свалянето на "Протон" е ясно,че е намесен ХААРП, който нагрява йоносферата,която е част от термосферата превръщайки награвания участък в плазма.Ясно е на всички какви са темепратурите на плазмата и че този слой е непреодолим за никой обект.

RedHat

Запомни го този факт- към момента и за близките 5-8 години амриканците нямат и няма да имат ракетен двигател за тежки ракети.И не знам каква ще им бъде програмата било тя и НЕ-орбитална.Руснаците им удрят бутона "пауза" за доста време И това, че ако Руснаците нямат такава програма, за която говориш, не значи че нямат дори в момента възможност да създадат подобни ракети.Ангара я ясна - тя дори ще е с РД 191. Да, руснаците изостават в наноматериалите и други технологии, но всичко се наваксва.Отделно на това и двете страни работят усилено в/у новата генерация двигатели за която ген. Шелтън наблегна, че САЩ трябва да ускорят програмата - а именно за плазмени двигатели.

Много просто, като направят да се смята всичко в юани и рубли. Доларите ще струват колкото хартията, от която са направени.

Дa aмa кво прaвим до 2020.....с. бaтут ли ги прaщaме?.....50 тонa?....енергия....според модификaцийте от 80 до 120 тонс полезен товaр...

прочети по нагоре какво не до 2020 а до 2017 мозе да се направи.. и утре както се казва..