17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ридакторчето Гогов е достоен наследник на школата на дирника за оплюване и омаловажаване на полу-грамотен български език на всичко свързано с Русия. Например - псевдо частника Мъск изстрелва кораби - опасни за космонавти и скъпи, но американски, демократични някак си ... "Бензиноколонката" Русия изстрелва "капсули" - бе чудно каква е тази успеваемост ?! ... ама руски, тоталитарни, путински ... Защо бе Гогов не написа това което написаха всички световни агенции - че сегашният кораб стигна и се скачи със станцията за 3 часа, като на предишните им трябваше 2-3 дена за да направят това ?

Някой по-запознат с плановете за Марс, моля да обясни. За какво ходене на Марс става дума като там няма изградена станция ? Тези хора къде ще живеят?! Това не е като лагер в планината. И Мъск с неговата ракета какво ще ги стовари в пясъка ли там? И кой живее няколко часа, живее и това е, такава ли е идеята?! Помните ли, че още 80-те години правеха програмите биосфера 1, 2,3 и сега 4 (2019) и все нещо не потръгва. Там все нещо се избиват.

Какво стана с на Мъск летящото "чудо"? Що пак ползват "кошницата" на руснаците?

Кога краварите ще достигнат нивото на "летящите в Космоса руски щайги"!?!???? Със "свръх" технологиите си сигурно през 22 век. А дано, ама на да ли!?!

Не знам за американците, но пррзидентът им все едно е цъкал само ксоникс и жи- бърд до посиняване

изглеждат написани по поръчка и следват определен политически модел. оплюване омаловажаване или преднамерено нереалистично изипъчаване на факти. сайта ви не струва! а за коментиращите тролове е излишен всеки коментар.

чета форумът и се кефя, коментари всякакви, руснаците това, американците онова. Искате ли да ви кажа нещо, че тази руса американка ще я ноди руснака в името на науката. А вие си говорете, то на тах не им пречи.

Браво! Много бързо се задействаха, след "притеснителната" новина, че кенефа на МКС пак е дал фира. Браво, така се прави! ;-)

Браво! А камикадзетата на Мъски колко време се влачеха на орбита като бити кучета? На космодрума киснаха сума ти време заради небезопасната ракета Фалкън...След това се добираха до МКС 100 часа!

Колко удобно пропускаш, че през тези часове правиха тестове на кораба. Истината не е важна, нали? Важно е да сипеш лъжи в угода на господарите си... Какъв чудесен партиен секретар щеше да излезе от теб, пред 30 години. Язък, че майка ти те е изсрала толкова късно :)

Правиха тестове за да не им е скучно ... технологията на досегашните кораби е да правят по няколко обиколки на земята докато тръгнат на някакво скачване със станицята. За пръв път сега руският кораб се скачва за 3 часа след изстрелването. Айде да не говорим за партийни секретари и за иситина - изстъпленията на демократическата партия около изборите в САЩ са доста увлеличен вариант на камапниите в соц. България по времето на бай Тошо. А за лъжите на САЩ - никой не може да ги достигне - Колин Паул с епруветката в ООН за Ирак, например !

Подскокът от 3ч03мин със Союз е най-кратката отсечка по пътя на космическите туристи от НАСА към МКС. И полетът от Хюстън до Ню Йорк на път за Москва е по-дълъг. А ония нещастници висяха цял ден в Крю Драгъна и накрая им отмениха полета за друг ден. Добре поне че после успяха да се приберат живи и здрави.

Союз МС-17 , малко повече от три часа след изстрелването, в 11:48:47 московско време, акостира в нормален режим към модула Rassvet на руския сегмент на Международната космическа станция. За първи път в света пилотиран космически кораб акостира към МКС, като е извършил само две орбити около Земята. Освен това бе поставен нов рекорд за полети до Международната космическа станция - общото време от изстрелването до скачването на Союз МС-17 беше 3 часа и 3 минути. Предишният рекорд принадлежи на товарния кораб Progress MS-15, който отне 3 часа и 18 минути. Преходът към нов т.нар. "Свръхбързата" схема стана възможна едва с пускането в експлоатация на ракетата-носител "Союз-2.1а" , която по отношение на техническите си характеристики и възможностите на системата за управление позволява изстрелването на космически кораби в дадена орбита с най-висока точност. Важна характеристика на изпълнението на двуоборотната схема е предварителното формиране на необходимата работна орбита на МКС и прецизното изпълнение на програмата за автономно насочване, включена в бордовия компютърен комплекс Soyuz MS. https://www.roscosmos.ru/29404/

А къде ми е силоза бе

Катлин ще замени Криси

Вържат ги с колани да не "бягат" и после яко джасат!

Хайде още малко и Русия вече няма да се занимава с такива изварщения като космонавтика, заводи,компютаризации,църкви ит.н. Ще си стане нормална страна(не държава) населена само от вегани,хомеопати(не използване на официалната,билкова,източна или магьосническа медицина), хора които всеки ден правят духовни упражнения и практики-ще си е територия на истински Християни които ще се стремят да достигнат космоса и да са като хората на Луната,Марс,Юпитер,другите планети и из цялата Вселена.

Роскосмос фалит...ха.ха.ха... краварите продължават да летят с тях, щото найлон муск аха да полети и току му отложат старта за след месец. Имам вика много надежден транспорт и високотехнологичен и удобен, ма ми пречат звездите, а денем има вятър и не мога да потегля..ха.ха.ха...

1.Летяха с хора около Луната - 9 пъти 2.Стъпиха на Луната и то 6 пъти. 3.Качиха телескопи в космоса 4.Успешно примарсиха сонди и марсоходи 5.Управляват марсоходи 6.Сонди и сники на марсианските луни Фобос и Деймос 7.Сонди и снимки на Меркурий 8.Сонда до астероидния пояс 9.Сонда и снимки на микропланетата Церера 10.Сонди извън Слънечвата система 11.Използвали гравитационно ускорение за апаратите си 12.Сонда и снимки на Юпитер и спътниците 13.Сонда преминала през поясите на Сатурн 14.Сонда и снимки на Сатурн и спътниците 15.Сонда край Плутон 16.Сонда край Нептун 17.Сонда на 6 милиона км. от Слънцето 18.Качвали са в космоса по повече от 3-ма астронавти наведнъж 19.Електромобили в Космоса - лунните ровъри 20.Качиха 77 тонен единичен модул в космоса 21.Качиха 140 тонна ракета в близка орбита за пътуване до Луната 22.Направиха самолет летящ със 6.72 М и то с 199 полета 23.Направиха самолет излетял на височина над 100 км 24.Скачваха модули в окололунна орбита. 25.Приземяват първите степени на ракетите 26.Свалят над 2 тона товари от Космоса 27.направиха двигател с отношение тяга собствено тегло над 200 28.Направиха метанов ракетен двигател 29.Направиха,ракетен двигател с тяга над 8 милиона Нютона - F1A 30.Качващи сателити на Геостационарна орбита само с 2 степени. 31.Изстреляха апарат достигнал скорост над 120 000 км/ч спрямо Земята 32.Имат мисии с продължителност над 30 години 33.Имат брой пилотирани полети, колкото часовете на седмицата 34.Сканираха и направиха пълна карта на Венера 35. Сканираха и направиха пълна карта на Марс Насреща са успехите на Роскомикс и СССР, които единствени: 1. Направиха снимки от повърхността на Венера. 2. Пращат кораби до МКС за под 4 часа Снимките от Венера са на СССР, а корабите до МКС са от времето на СССР - с двигатели направени от германците РД-107 през 1950-55 г. с леки подобрения до РД-107А за първата степен и РД-108А за втората. Третата степен е също със ъсветски двигатели на базата на РД-107. Всъщност тази нова ракета е "нова", защото е заменила вносните от Украйна части със същите произведени в Руслямска държава.

Я кажи ти какво постигна освен ежеджевното посещение на вецето

НАСА трябва да е много тъпа тогава, щом продължава да ползва руските космически технологии за транспорт на астронавтите си.

Летяха с хора в Космоса, ама след руснаците. И так далье. Да ти е сладко.

едно нещо го пишеш по 5 пъти Дадо глупава . Например : 1. Летяха до луната 2. Летяха до луната със син ангунг 3. Летяха до луната със син анцунг 'адидас' тежащ 100 гр. и тн .

Прибраха ли си бустерите? А втората степен?

не е новина това е рутинно ежедневие,новина като фръкне силоза с кукуруза

това не е новина това е пропаганда, червени мумии :)

Сега чакаме да видиме поредния успешен старт демек втория полет старт на хамериканския Крю Драган! че то при американците всичко е въпрос на руска рулетка кога се взриви ракетата на Мъск кога не!

Не се наврещя ей, тия лели в хосписа не могат да те усмирят и да ти дадат да си глътнеш лекартвата и това е.

Като изключим тестовите модели, кога някоя ракета е гръмнала? Иначе ако броим и тестовите модели, трябва да добавим и тестовите модели на Съюзите. Само че данните за тях са потулени, а вероятно и свидетелите са "изчезнали безследно" или "загинали при пътни злополуки"...

Руснаците ако не си "апъларизират" капсулата, Спейс Екс ще ги бие. Имайки се в предвид че тези неща са въпрос на национална сигурност и гордост, единственето преимущество на Роскосмос ще бъде същите опции като СпейсЕкс но по евтино. Хората "забравят" за сигурност, гордост и други такива ако цената е много евтина. Имаха преимущество за известно време, но те мързеливо лежаха на постижения от преди 50г и сега са на път да бъдат задминати и монопола им да се наруши.

Първо този Съюз и онзи Съюз от преди 50 години имат общо само в името. И живото поддържащите системи са нови и материалите от които се произвежда са нови и системите за управление са нови и навигационните системи са нови и двигателните установки са нови. за всичките тези нови неща САЩ да са кръстили поне 5 нови кораба. Руснаците от друга страна само слагат различни индекси на старото име .. то те така правят и с двигателите си, ама това е тема на друг разговор... Да руснаците си правят друг кораб, който да замени Съюз-ите. Правят си нови ракети, развиват си нови двигатели (не само ракетни) изобщо движат си своята космическа програма по начина, по който сами си решават. След някой друг месец ще вигнат нов модул за МКС, след година-две ще изпратят на МКС за изпитания ядрен реактор и новите йонни двигатели за ядрения им буксир, който в момента са започнали да произвеждат. изобщо, вървят си техния път. Сигурен съм че и останалите страни си вървят по техните пътища, но моля Ви, не сравнявайте комерсиалните цели с научно-изследователските такива!

"не сравнявайте комерсиалните цели с научно-изследователските такива!" Това звучи като лозунг на БКП от 60-те :-) Нали понеже се пренебрегваха комерсиалните цели, западнаха и научно-изследователските такива. Не може наука без пари. А парите идват от комерсиални проекти. Точно тези комерсиални проекти държаха руската програма на ниво - по 20 милиона на седалка плащат американците на Роскосмос. За съжаление, живеем в свят където нищо не става без пари. А пари се печелят с комерсиални проекти. Знам че на много хора това не им харсева...ама е така :-(

Още през 2007 американска военна совалка направи четвръто излизане в космоса с йонен двигател. Та казваш, руснаците сега ги разработвали?

Димитре.. Руски йонни двигатели се произвеждат и монтират на космически апарати от край време. Много от американските комерсиални ( и не само) спътници използват именно руски йонни двигатели за маневри и подържане на орбита. Тук става дума за нови модели йонни двигатели с висока мощност и повишена ефективност.... разгледай патент 2594937: "Плазменный электрореактивный двигатель". Патента е от 2015-та мисля...

"Първо този Съюз и онзи Съюз от преди 50 години имат общо само в името..." Не е точно така... ОБЩО е и БАСТУНЪТ /точилката и т.н./, с който се натискат "цифровите" копчета и още доста неща, но ти ги знаеш по-добре...

Булгар Ганьо естествено критикува и омаловажава руските пилотирани полети и в същото време пече чушки в последен модел УНИКАЛЕН и БЕЗАНАЛОГОВ чушкопек докато руча дюнери и слуша чалга, а децата обикалят квартала, пушат, пият и се ет.

Гледам много минуси ... Е как е, с тези опити за омаловажаване успехите на другите по-малко мизерно ли се чувствате в кочината, по-велики ли се мислите като критикувате руската космическа програма?

Интересно руския и америакнския "Ганьо" в какво си пече чишките. Също така ми е интересно каво "руча" и децата му с какво се занимават. Питам за един приятел.

Ба американския ганьо е почти като българския. Чалгата им само не е толкова мазна, ама пък цинизмът й е по-брутален. А Руснакът, нямаш идея за тях, те не са хора, а Богове! Напълно непонятен им е нашият окаян бит. Опознай ги малко и ще разбереш за какво говоря. Също ако бе живял съзнателно преди 40 години щеше да знаеш - светът бе съвършено различен и не можеше да си представи КЮРДСКИТЕ СТАНДАРТИ на днешния 21 век!!!

Браво на хората! А лъжливите насаджии - да строят лунни пирамиди...

8ма минута на видеото. Що се вее панела бе, да няма вятър в космоса. От слънчевия вятър ще да е? :)))

Значи няма МКС и Земята е плоска, така ли? Айде значи сега: ти и 4те плюса - хапчетата, електрошока, и лягайте.

Това са твоите аргументи бе мишок. Веенето... Не помниш ли? Че и звездите не се виждат. Русоробче малко с 2 аршина

Погледни полета на крю драгона. там също има такива моменти, даве гръмна новината, че това били гризачи. смях. да не би в космоса, освен вятър, да има и мишки?

това казвам и аз. Ама на едните било проблем веенето, а на другите не. Ама иначе бил безпристрастен Копейкин.

След еуфорията от днешния старт на "Союз" /поредният старт на "Союз" за някои е по-голямо постижение от новата капсула New Shepard на Blue Origin/ - малко статистика... Космически стартове 01.01.2020 - 14.10.2020 год.: — САЩ - 31: —— SpaceX - 17 /в т.ч. 1 IFAT/; —— ULA - 4; —— Rocket Lab - 4 /в т.ч. 1 неуспешен/; —— OSC - 1; —— Northrop Grumman Corporation - 2; —— Virgin Orbit - 1 неуспешен; —— Blue Origin - 1; —— Astra - 1 неуспешен /тест/; — Китай - 30 /в т.ч. 4 неуспешни/; — Русия - 11; — Европа /EKA/ - 4; — Япония - 3; — Иран - 2 /в т.ч. 1 неуспешен/; — Израел - 1.

Хора. Не обръщаш внимание на това. Не кой колко а кой какво! 99% от тези които си изброил не прекарват хора. От тези които прекарват хора, Русия е закарала почти всички космонавти.

колко са пилотираните космически полети ве скапан трол? И колко от тях са на Русия? Май няма какво да кажеш тъпак!

Другото викаш не е важно, само таксито.

Колкото и да е успешен, това вече е отживелица. Ако искат да останат в Космоса, на руснаците им трябва коренна промяна във модела на развитие. Иначе много успешно тъпчат на място.

И кое е отживелица ? Че американците се върнаха към схемата на Съюз ? С приземляема капсула ?

много духал вятъра в космоса бе. Панелите се вят като знамена. Може да се види на 8мата минута от видеото.

Колко тенденциозно - "с пореден успешен старт"

И Е ПОРЕД И Е УСПЕШЕН. КОЕ Е ТЕНДЕНЦИОЗНО?!

така написано означава, че имат много малко успешни пуска или те първа започват

Schilo

Дир, това не е новина, а нещо вече рутинно за тях. Новина е, когато накой, който досега не е сторил това, да го направи.

говориш? Мъск? или тези които са пратили ,1.5х повече хора в космоса въпреки че последните 10 години не го правят?

Schilo

за колко време престой в Космоса?

Е как колко, за 7 дена.. повече не става..... големи хора са, изприщват им се дупетата от дълго носеле на памперси.... то като няма кой да им направи една тоалетна поне....

не говориш ли за СТАРТОВЕ както е в статията и както е в твърдението ти на поста под който пиша? Или хукна в друга посока?

Роскосмос фалит...ха.ха.ха... краварите продължават да летят с тях, щото найлон муск аха да полети и току му отложат старта за след месец. Имам вика много надежден транспорт и високотехнологичен и удобен, ма ми пречат звездите, а денем има вятър и не мога да потегля..ха.ха.ха...

от истрелването до скачването - 3 часа!

*изстрелването

400 км за 3 часа. 133 км/час Аз по магистралата фърча с повече. :)

Пали и заминавай за Луната тогава. Тайбавпростака.

Мен като ме онождат и фръквам като американски космонавт

Ник'ъф американски не си, още повече космонавт. там са астронавти. И не се издавай повече!

Признавам, че руснаците сега са по-добри в Космоса. Но Тръмп като спечели изборите и САЩ ше станат фърст.

Тези руснаци ще ме подлудят. Онождат ме от всякъде ...

Тебе само циганите те онождат, от площад Македония... Платени офисно псе.

Русия печели и побеждава. Това е добре за българите

Как точно е добре за нас?!? Обоснови се, иначе е поредната тролска глупост!

освен това горното е в минало време напоследък русия я еват яко всички

Не съм спал цяла нощ и мислих задълбочено. Трябва да призная, че Русия е водеща страна в Космоса, а САЩ изпитват сериозни затруднения и са изоставащи

Онождал съм те, затова не си спал... Тя и майка ти не е спала, но поне не се представя с моето име...ха.ха.ха... Оди дръпни една ганджа с найлон муск да се порадтушите малко.

Щерка, не се нервирай. Ти си посмешището на форума

Не му давай толкова лесно първото място все пак даднатия не се е появил още.

Не се напрягай много с мисленето, да не скъсаш некой минискус!

Общият брой на успешните мисии с хора на борда на космическия кораб "Союз" са над 140. С това руско-съветската капсула се оказва рекордьор. ох-ох-ох... найлон муск е на тежки транквиланти, не може дапонесе тази "НЕновина"...

Май си от 80% на т.н. проф. Иво Христов или нас ни смяташ за такива? Один деликатний вопрос, от колко време лето Союз и от колко Мъск?

_stankow

Именно. И сравнете колко приказва Мъск и колко приказват руснаците ... Има хора за приказки, има хора за работа ...

ха-ха-ха... давай копеле! още можеш! Давай, сложи 20 минуса тийбамайката проста. Това не променя обективната истина! 3 пъти вече отлагат първият старт с космонавти на найлон муск! 3 пъти!

Дорогой дебильчик, американците съобщават всичко, а ватниците съобщават само успехите си и покриват провалите (доколкото могат).

А защо мислиш, че Мъск не го знае това? Тъп си беше и тъп си оставаш!

Пикаят газ и серат смрадливи демократични лайна

Руслямските тролове ядат киризливи лайна и пият пикана газ

Тъпи ватенки

Аз се радвам на всеки руски успех. Старт след старт на Союз, все успешни. А американците често отлагат излитане на техните таратайки, по разни причини

Американците никога няма да достигнат Русия в космическите постижения. Остават вечно втори. Вече и Китай задминава САЩ

Въпрос с понижена трудност. Това твое твърдение подплатено ли е с рубли или не е?

В момента руснаците имат една единствена мисия - МКС. Китайците имат мисия на по-голямо разстояние - Луната. Арабите и индийците имат на още по-голямо - Марс. ЕКА имат до Марс, до Слънцето... НАСА имат десетки из цялата Слънчева система... Та кой казваш е първи и кой втори?

освент това МКС е 90% американска това не е МИР от едно време, тя падна в океана

Всички изброени страни с мисии до Луната и до нам къде си, на практика се опитват да догонят Русия. Китайската и Индийските космически програми се извършват с копия на руски ракетни двигатели. ЕКА за далените си мисии ползва руски ракети носители. За далечните си мисии НАСА също ползва ракети с руски двигатели. МКС само на хартия е 80% американска.... Много ме кефи името на американския сервизен модул - Заря.. Цепи мрака, нали? на Практика освен няколко стиковъчни модули не се сещам САЩ да са изработили някой модул за МКС... Не мога да разбера защо наричаме бялото черно??? Към момента най-сигурния транспорт на екипаж до Космоса е с руски кораб и руска ракета. Точка!

Не аз, а ти казваш на черното бяло! Аз ти изброявам активни мисии, а ти спомени от шейсетте... Не случайно не споменах мисиите до Луната! Нямам нищо против руснаците, радвам се и на техните успехи! Но в момента няма много такива! Относно двигателите, да така е. ЕКА ползва руски двигатели. Но те са стара разработка, при това ЕКА са ги закупили, с което се изчерпва руското участие. Мисията си е европейска! Всичко изброено от теб са опити да се преиначат фактите. А именно, Роскосмос в момента е на стендбай!

Така е, то и двигателя и за двигателя с вътрешно горене така са казвали. Това чудо само пуши и бръмчи, че даже е и по-бавно и се разваля. Ей го на ние с каручката с кончетата, "простичко, но ефективно" сме си най-добре.

"Постиженията ѝ може да се подобрят от много по-просторните и модерни космически кораби на SpaceX и Boeing."... Кога Лада мине Мерцедес, тогава и SpaceX ще мине Союз.

Май обърка сравненията! В случая Союза е като Лада, изостанало от времето си, но пък се движи.

Седесарско гепаджийски крртен

Простичко, но ефективно... Докато едни се фокусират върху лустрото, други се придържат към рационалното - въпрос на подход...

И въпрос на пари. Изстрелванията на Мъск са в пъти по-евтини от тези на руснаците. Понял? Ама за нуждата на пропагандата пари не се жалят. Понял опять?

всеки полет на Мъск се дотира със 100 мил долара без отчетни пари, за "подържане имиджа на САЩ като космическа сила"! Толкова за евтините полети на Мъск! Understand???

я го докажи това твое тъпо твърдение, ама не ми цитирай руския сайт "Defence бла бла..."