Пилотираният космически кораб "Союз МС-17" с трима души на борда за мисия на Международната космическа станция (МКС) бе изстрелян в орбита, съобщи ТАСС.

Корабът се отдели от ракетата носител "Союз-2.1а" и предприе автономен полет към МКС.

Най-модерната версия на "Союз" - "Союз МС" има 16 успешни изстрелвания от общо 17 старта, като единият провал завърши без жертви и се дължеше на неизправност в ракетата. Общият брой на успешните мисии с хора на борда на космическия кораб "Союз" са над 140. С това руско-съветската капсула се оказва рекордьор.

Постиженията ѝ може да се подобрят от много по-просторните и модерни космически кораби на SpaceX и Boeing.

Вижте как изглежда космическият кораб "Союз" >> >> >>

Ракетата бе изстреляна от 31 площадка на космодрума Байконур, Казахстан, в 08:45 часа. Три часа и осем минути по-късно се очаква корабът да достигне до МКС. Скачването е предвидено за 11:52 часа.

Към МКС се отправиха космонавтите на Роскосмос Сергей Рижков и Сергей Куд-Сверчков и астронавтката на НАСА Катлин Рубинс.

Тримата ще прекарат в орбита 177 денонощия. За този период Рижков и Куд-Сверчков ще проведат 55 научни изследвания и експерименти. Предстои им да продължат да търсят точното място на изтичане на въздух от преходния участък на руския модул "Звезда".

Космонавтите ще извършат и две разходки в открития космос. Първото излизане е планирано за ноември 2020 г., а второто - за февруари 2021 г. Целта е подготовка за отделяне на модула "Пирс" през 2021 г., за да се освободи място за новия модул "Наука", който трябва да се скачи през април 2021 г.

Сега на борда на МКС са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и астронавтът на НАСА Крис Касиди.