Тайван може да прави чипове в Източна Европа

Като потенциални партньори са спрягани Словакия, Чехия и Литва

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

безболезнено разделяне с Китай в бъдещето. Програмата предвижда строеж именно на такива заводи и центрове по програмиране единственно в САЩ и ЕС с цел независимост във високите технологии от Китай. Съответно спиране достъпа на Китай до бъдещи високи технологии. За Крим, САЩ едва ли ще изпратят армия срещу Путя, но ако Китай тръгне към Китай днес....ще има реална американска армия в Тайван, защитаваща вшсокотехнологичните заводи с територията на независим Тайван. Светът днес ГЛАДУВА за чипове. От домашни прибори до леки и тежкотоварни мпс и производствена роботика. Който контролира чиповете, той ще владее световната икономика.

"ако Китай тръгне към Китай" ;) нямането на чипове е действително проблем, но не се залъгвай те не са единствената стока на света от стратегическо значение. Какво ще стане ако Австралия, Узбекистан, Нигерия и Канада си формират едно ураново картелче подобно на Арабските държавки с петрола? Кажат от утре цената на урана Х10. 20-30% от световната електроенергия зависи от тях (за България около 30-40%). Без чипове може да е лошо връщаме се в средата на миналия век, без ток сме в обратно в средновековието! липсата на множество най-различни стратегически ресурси може да срине живота ни. липсата на чипове не е сред най-страшните възможни липси.

Спиране на Китай на този етап е невъзможно. Затова се стараят да ги забавят. Основата е вече създадена - Китай са усвоили, купили, откраднали всички нано технологии от преди 5-6 години (14нм). Бяха нужни 2 години на САЩ да се усети, че освен ноу-хау за полупроводници, трябва да ограничи и износа на ноу-хау за квантови компютри. И то чак след няколко гръмки новини за успех на Китай в тази сфера. Това говори, че хората, които взимат решения не виждат връзка между компютрите от полупроводници и квантовите такива (или въобще не знаят за какво са). Това е все едно да спреш на някой достъп до технологията за производствона колела, но да му оставиш тази за самолети. Китай има собствен интернет, собствена операционна система, ссобствена цифрова валута, собствено производство на чипове до 14нм (засега), собствен квантов компютър, собствени атомни централи (по доразвита руска технология), собствен реактор ТОКАМАК, който онзи ден постави рекорд от 30 секунди работа. Но да не спираме дотук! Има собствена космическа програма, собствена космическа станция (а това означава развитие на технологий, невъзможни на Земята), собствен марсоход (кацнал от първия път) и сателит около Марс. И всичко това се е случило в последните 20 години, докато останалите държави се занимаваха с джендър идологии и всевъзможни тъпотии. Просто Китай настигна света и няма изгледи да спре. Единственият начин да бъде спрян Китай е САЩ да измисли подъл начин (вирус) и да обезкърви страната, като после веднага я обвини, че тя е пуснала вируса. Вторият вариант е да обяви открита война. Война е невъзможна засега, понеже има баланс на силите: Китай+С. Корея+Русия = САЩ+Япония+Ю. Корея+Тайван. До дисбаланс може да доведе единствено Индия, но такъв изглед засега няма. САЩ прави отчаяни опити да не изостава от Китай, но твърде многото лични итнереси в политиката спъват процеса. Китай са си поставили план за следващото столетие и си действат по него с всички възможни мирни средства. Европа се протяга мързеливо и проверява днес какво има между краката и дали е по-различно от вчера, Южна Америка продължава да е "таен" източник на ресурси (вкл. и пари от наркотици) за САЩ. Общо взето центъра на борбата за доминация се измести от САЩ Русия към САЩ Китай. Едната е млада, агресивна, побойнически настроена, егоистична, самовлюбена псевдо-демокрация, а другата е от най-старите култури, дисциплинирана, послушна маса от 1+милиарда човечета, обединени в една цел: Тоталитарно-капиталистически Китай да стане най-мощната страна във всяко отношение. Има някакъв шанс Китай да бъде спрян само ако тези 1+ милиарда хора бъдат лишени от храна, ресурси и достъп до нови технологии и възможност да изнася стока в продължение на 5-10 години. Те обаче се подсигуриха и си купиха Африка. Сега тя е източник на ресурси и бъдещ пазар за китайските стоки.

И собствени Миг-ове и ракети откраднати и доразвити от руснаците.

Някоя-друга фабрика на TSMC - които имат може би най-добрата технология за печатане на чипове в момента - в ЕС ще е добра стъпка за света като цяло. Утре шибаните китайци ако нахлуят в Тайван кризата с липса на чипове дето е в момента ще изглежда дреболия. Никой няма да им остави в ръцете тия фабрики ако влязат с войска там, това няма начин отдавна да не е проиграно. Дано наистина го направят.

Че на тебе по някакви - вероятно здравословни - причини не ти писва да вряскаш тъпащините си с повод и без повод вече отдавна е ясно на всички тук, ама как на тия дето те хрантутят за да ги врещиш тия идиотизми не им писна не знам, то не си им просто безполезен, с врякането си постигаш ефект обратен на тоя, за който са те наели. Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

Плюехме бай Тошо, ама ако беше жив, до сега да е направил завод за нанопроводници! :)))

Че бай ти Тодор Правешки, Мунчо, отдавна построи ....завода за ЦЕЛИ ПРОВОДНИЦИ.

Сименс и Филипс произвеждаха Чипове в Европа, кога в Тайван още ток не знаеха какво е, но сега Брюксел ги направи Зелени и РеЗилтатите са Видими. Обаче, Стадото продължава да спи зимен сън...

Стадото се управлява от Цун Кай Гъз!

Унищожиха само до преди 20 години най-големият Производител на Чипове в Света - "Филипс ПолуПроводници" - ако отворите работна станция на СиликонГрафикс от края на миналия век, дето струва 30 000 долара базова цена, което в днешни пари, не ми се мисли колко е, всички чипове бяха Филипс, с изключение на американският процесор! Сега марката Филипс я продадоха за 150 000 000 на Китай, а наследника на фамилията създала компанията още преди над 1 век, прави крушки в гаражни китайски компании в Гуандонг!! Сега ще се молят - жалка, жалка работа, реално с Европа в последните 20 години направиха това, което с нас след 1989 - нарязаха им високотехнологичните заводи на скрап, специалистите се загубиха и сега ще се молиме на Комунистите от Китай, не че в Брюксел не са Комунисти! Жална ни майка!!

Какви комунисти сънуваш в Тайван. TSMC е в Тайван. Освен това "сънищата" ти за Сименс са също толкова объркани. През 1985-1986 се говореше да 1 микрон гейт / не Гей/ на транзистора - 0,001 мм. Сега се произвежда с технология 7 и 5 нано метра 0,000 005 мм. За 2022 ще започнат на 3 нанометра. Могат го Samsung i TSMC , но тайванците са по-напред. Великия Интел - САЩ се е запънал на 14 нанометра от години. Комунистическият Китай произвежда до 14 нанометра. Тръмп им отряза достъпа 2020 до технологията на Тайван - фирмата е TSMC. В момента TSMC строй заводи в САЩ по 5 нано технология. Разбраха се миналата седмица със СОНИ - Япония за завод и там. Германците искат да се строи в Германия. Главният проблем е ОБРАЗОВАНИ ХОРА. Тайванците ще пращат хора от Тайван , за да работят в САЩ. Ясно ли ви е докъде сме я докарали. Обучаваме неуки дебили, по специалността Бизнес администрация. Няма кой за коаже колко е sinus от 30 градуса, камо ли нещо повече.

посочи ми къде в коментара ми се споменава Сименс?! а Тайван е част от Китай - питай Пекин, ако не ми вярваш! останалото от коментара ти, дори няма смисъл да се коментира!!

Вася, Тайван има СТАТУТ НА ВОЕНЕН СЪЮЗНИК НА САЩ. Това означава, че всеки дори помислил си да нападне Тайван....обявява война на САЩ. За тази война САЩ нямат нужда да питат партньорите си от НАТО. С'чась-то понял, сука блядь! Учи Русского языка, сволочь.....придётся в Магадане, мать твою.

Явно не си наясно кой кого и как погълна още миналия век. На крив к.р комунистите му пречат. И по времето на соца същите такива като тебе "страдаха" от намесата на "гнусния капитализъм". Този вид човешка дейност ти е напълно неясна. Развитието на полупроводниковата техника и технология между 1980 и 2021 е не огромно, а колосално. А най-интересното предстой, преминаване границата под 1 нанометър. В Европа има само една фирма на нивото на световната дейност в областта - ASML. Прави машините за фотолитография. Всичко останало в Европа и САЩ в тази област е далеч зад жълтите в Азия. Апропо преди една седмица "комунистите" от Тайван си получиха модернизираните Ф-16 Блок от САЩ. Четете , пък тогава помислете и ако сте измислили нещо ново пишете. Иначе сте като Чукчата, Чукчата е писател, а не е читател.

А бе агит врякалник ненаврещял се, що не спреш да се посираш от напъване бе, не ти ли писна да си все вмирисан. Чиповете които Филипс правеха се правят и сега, NXP, Nexperiа и знам ли още какво. Просто TSMC развиха най-добрата печатница за чипове, като купуваш книга автора ли гледаш или печатницата дето я е напечатала. Да, печатницата е основен ресурс в книгопечатането но отнякъде натам печатарската индустрия е оставена сама на себе си, същото е и с печатането на чиповете. Що врякаш като нямаш и елементарно поятие за какво говориш.

То никой няма доверие на народ от ЕС , който все реве за Русия и за комунизма, излагаме се пред цял свят

Ами Плевналиев направи техно парк , защо не додаха в България?

-щото Мунча са чакали да дойде на бял кон за 2ри мандат. Сега като нахлуе един потоп от инвестиции - жална ти майка.

Ето затова има посолство в Литва