Коментари - Пробив: Квантова телепортация на 25 километра | IT.dir.bg
назад

Пробив: Квантова телепортация на 25 километра

Физици от Женевския университет са телепортирали квантово състояние на фотона на разстояние от 25 километра.

Обратно в новината

Коментари - Пробив: Квантова телепортация на 25 километра | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И така. Само за инфо на четящите искам да ви светна, че статиики като тази обслужват само чужди интереси искащи да скрият това, че от години и наще земни посветен имат от извънземните истински технлогия за телепортация, както и технология за отваряне и достъп до портали от различно естество в това число и междузвездни. За междугалактически не съм сигурен. Това съвсем накратко по темата. Аз не вървам, че имат, а твърдя, че при астрална проекция съм ги виждал как тук наще ги ползват. За по любознателните пък ще припомня експеримента Филаделфия и Монтоук от по известните.

И така - като се събуди, краката ти отвити!

Според мен телепортацията трябва да е свързана с изключително бърз метод за 3D принтиране на жива материя.

То това си го правя всяка вечер, като си легна да спя :).

Само една забележка. Не си представяйте телепортацията като в "Седморката на Блейк" или "Стар трек". Тук говорим за телепортация на състояния на фотони. Демек повече енергия отколкото части (много грубо казано). Да не говорим че такава новина не можеш да я напишеш в телеграфен стил защото широката публика ще я разбере погрешно. :))

каква е големината на фотон и как така са вплетени пук нямат врузка между двата,обяснете на незнаещите:-)

И как да стане тази работа!!!Това все пак е квантова физика... най-заплетената част от физиката.Като се интересуваш потърси информация в интернет.

Таз година фотони догодина яхта само така даййй народее....

Тези частици се явяват телепорти на информация. Отдалечавайки ги на прозиволно растояние, всяка промяна в квантовото състояние на едната се регистрира от другата. Проблема е че когато става въпрос за фотони, те се движат с максимална светлинна скорост. Светлината винаго се движи с максимална скрост? А някй знае ли скоростта на тъмнината колко е?

200 коня и 13 магарета в секунда.

На глас съм се смял. Особено на магаретата :Д

Фотоните се движат с различна скорост в различна среда.Най са бързи във вакуум.

koga da chakam quantum entaglement pci karti za burz net?

Това е открито много отдавна от физика Бор. Спорел е по въпроса с Айнщайн. Само не се нарича телепортация. А било нещо от рода, че при някакъв взирв се излъчват два лъча в противоположни посоки и ако отклониш единият, ще се отклони и другият. Доказано е по-късно. В началото е било теория. А обяснението което засега са приели, е още по странно. А именно, че всъщност двата лъча са един, все едно виждан на две места в пространството. И дават обяснението с риба в аквариум, снимана от две камери от различен ъгъл. А именно, че ще изглежда на екрани като различни риби, но ще е една. Не че звучи разбираемо, нещо да се намира на две места едновременно.

Това всъщност не е телепоратция..

Нелокалните взаимодействия са известни отдавна в теоретичната физика... хубаво е, че са доказани експериментално. С две думи всичко на тоя свят е взаимосвързано, така че всяко наше действие и бездействие въздейстава на всички, включително и на нас самите.. ;)

това го четох преди 1 година. само дето опита беше в испания. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Нищо не разбрах, тъпи, уникално нескопосани писачи !

Представи си 3 фотона: А; Б и В. 1. Разстоянието между фотон "А" и фотон "Б" е 25 км. 2. Фотон "А" и фотон "Б" са вплетени частици и няма физическа връзка между тях. 3. Фотон "А" се намира в кристал. Фотон "Б" се движи в оптично влакно нямащо физическа връзка с фотон "А". 4. Фотон "В" е "пуснат" в същото оптично влакно и "унищожава" фотон "Б" 5. Резултат: Квантовото състояние на фотон "В" се проявява във фотон "А" без да има физическа връзка между тях. 6. Квантовото състояние на фотон "А" остава стабилно. 7. Приложение в близко бъдеще: Всяка технология използваща радио вълни и кабели за пренос на данни просто става безсмислена.

Пропуснал (ако въобще ти е известно) да споменеш, че самотот наблудение на едно квантово явление го променя и опитът не може да баде регитриран/измерен и засега всичко е теория.

Това не е точно телепортация в смисъла на Стар Трек или 7-ката на Блейк разбира се (което не значи, че нещо такова не съществува, просто не сме го открили, ако го има). Това е предаване на квантово състояние моментално, на определено състояние. Чисто теоретично, това може да доведе до фактическа телепортация някой слънчев ден след 1000 години. Теорията е следната - връзка между А и Б. В Б има уред, които е свързан с А и предава частици с произволно квантово състояние, свързани (вплетени си е точен термин, а не сдвоени, както един посочва по-долу, дир-а този път са го превели точно, терминът на английски е entangled, което е вплетени/впримчени, а не сдвоени). В един момент вие искате да пътувате от А до Б. Влизате в уреда в А и той изчита вашето квантово състояние и променя квантовото състояние на частиците в Б. Дезинтегрират ви в А, защото вече ви има на практика в Б. Въпросът с "душата" или каквото е там, остава неясен :). Та така, теория има, практиката обаче засега е...далече далече...

амаа: " Влизате в уреда в А и той изчита вашето квантово състояние и променя квантовото състояние на частиците в Б." - нали пак става въпрос за пренос на нещо, как така са свързани А и Б, все с някаква скорост се предава някакво инфо за А в Б или каквото е там, т.е. пак сме лимитирани от скоростта на светлината или еди си кое. Аз искам да се телепортирам (след 1000... г.) на разстояние 1 млрд светлинни години оттук, та въпросът ми е ще чакам ли толкова време или ще стане веднага?

Там е цялата хитрост - двете частици се държат като една и промяната на състоянието на едната частица се отразява мигновено на другата, а не със закъснение (па макар и толкова нищожно, както ако данните се предават със скоростта на светлината)..

Стана към 1 часа, мисля да се телепортирам да обядвам.

Телепортацията е открита от Цветан Василев ,но засега материала с който той работи е чужда пара.Процесът ще бъде разкрит от Иван Костов след време.

А аз реших, че е руско откритие това ...

е това не е като калашников или москвич :))))

това не е телепортация. това е нещо съвсем друго.

Само едно не разбрах! Защо се харчат толкова пари и време за глупости? При проблем от каквото и да е естестово се съобщава с помощта на дир.бг. В следващите няколко секунди любознателната аудитория на портала дава няколко десетки решения и проблема засрамен се скрива завинаги!

Прав си, човек! Най-добре да си лежим на гърбе и да чакаме банана да ни падне в устата като африканец!

Само да вметна, че по този начин информация не се предава.

Това не е вярно, информация се предава, но не може да е по-бързо от скоростта на светлината.

Вярно си е. Има се пред вид предаване на информация между двата фотона след момента на разделянето. А факта който изтъкваш е валиден за всички досегашни експерименти на човечеството.

Със скорост по голяма от светлината е ...т.е. мигновенно тъй като не се предава материя.

в смисъл? промяната на състоянието на частица носи информация. била тя свързан фотон или не. Не виждам защо конкретният случай да е изключение от правилото.

От доста време е очевидно, че откритията в науката не подобряват живота на хората, а често и го влошават. Да не говорим, че първото приложение на откритията е при оръжията. Дали няма да е по-разумно тези пари да се пренасочат, докато моралът понастигне науката.

Ал

Определено ще е "по-разумно" да вложиш малко средства в образование.

Мъ ногу си оригинален! Да не си учен?

да, стотици години църквата пренасочва пари за наука към духовните дела... Едва наскоро Рим призна, че земята е кръгла и се върти около слънцето. Та на въпроса - чий морал трябва да е мерило?

Не бъркай нещата! Църквата не е Рим!!! Това е католическата организация а не църквата в смисъла на новия завет!!! Още много преди да има католическа църква в стария завет пише че небесни тела са кръгли, а не плоски или някакви други!!! Та недей да бъркаш нечия идея за нещо с Истината! Защото в момента и от времето на реформацията държавите с наука и с развитие са само Християнски и то само такива с наличието на много протестанти или иначе казано хора които наистина познават писанието а не се занимават с религиозни обичаи!!!

Освен това никакви духовни дела не са вършени в периода който ти визираш! Напротив парите са отивали за строежи и за напълно плътски дела!

Църквата отдавна няма монопол върху "духовните дела". Убеден съм, че ако на този етап, средствата от въоръжаване и наука, се насочат към психическа култура, резултатите за обществото ще са несъизмеримо по-добри. Разбира се, това е утопия.

mISHO

Нещо не ми стана ясно и ако може някой по-"светнат" да обясни. Как така хем телепортация, хем по оптично влакно (може би световод)? Телепортацията не се ли явява прехвърляне от т.А до т.Б без да има физическа връска между двете точки??

Не е така, но първо едната сдвоена частица (не сплетена както се излагат дира) се изпраща към дестинацията и тогава се прави телепортация... То това е едини голям проблем, че неможеш да телепортираш ей така където си искаш, трябва да имаш сдвоена частица на входа и на изхода... тоест не е толкова "cool"... :)

mISHO

Ако съм те разбрал правилно, то тази дето се праща по оптиката се използва за матрица при пресъздаването на втората или не съм разбрал?

Същото е и с жена ти - понеже сте сдвоени, ако някъде я таковат нея, значи претакован си и ти!

Колко пъти ще го телепортирате тоя фотон и ще новина, от преди почти 10 години се телепортират фотони...

Оказва се дори, че не телепортират фотони, а .... състояние. Въпреки, че се съмнявам изобщо в цялата тази история.

Ако успеят с това, ще стане много интересно за сегашните комуникации, използващи радиовълни...

Абе не си много прав, нали предварително требва да изпратиш братчетата на сдвоените частици.

"...Телепортирането по оптично влакно се осъществява по-трудно, отколкото по въздуха..." Не знам, те казват друго :)

"Spooky action at a distance" както му е викал Аинщайн не може да се ползва за предаване на информация по-бързо от скоростта на светлината. Въпреки че самият ефект е незабавен, системата трябва да е синхронизирана и това става с обмяна на информация по традиционен начин. Инак има приложение в областта на сигурността, тъй като комуникацията не може да бъде подслушвана.

Ами това викам и аз :) Сигурността на предаване на данните нараства.

Бай Михале, тъй като ги разбираш тез работи да ме осветлиш каква е разликата между фотон и радио-вълна? и кои "сегашни комуникации" ползват радио-вълни?

Честотата Санчо, честотата :) Кажи ми с коя антена ще ловиш светлина? Сега сериозно... Както коментираха по-нагоре, този вид комуникация ще е много по-труден за прихващане и подслушване.

Фотон от 102 кг търси телепорт,може и обикновен. Дестинасия Малдиви. Срочно!

Аз като светна с едно фенерче не телепортирам ли фотони?

Не, насочваш ги в посока със скоростта на светлината :)